Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šok pro lví rodiče: Bílý potomek!

Autor: Vlaďka Hradská - 
25. srpna 2009
08:23

VIDEO: Unikátní odchov se podařil Viktoru Ambrožovi. V jeho Parku exotických zvířat u Borovan na Českobudějovicku se narodil pískově hnědým lvům pustinným bílý potomek. Je to první lev bílý, kterého se podařilo v dějinách republiky odchovat. Rodiče bílé mládě odvrhli...

„Přišli jsme do výběhu krátce po porodu. Muselo to být velmi rychlé. Matka Scheyla rodila poprvé a své bílé mládě okamžitě odvrhla. A pro ostatní lvice to byla hračka. Šlo mu o život,“ popisoval první okamžiky života unikátního bílého lvíčka Viktor Ambrož.

384543:gallery:true:true

Nejprve zkoušel zvířata odehnat vodou. Když to nepomohlo, vběhl mezi ně a mládě odnesl. Prý až zpětně si uvědomil, jaké nebezpečí mu hrozilo.

Momentálně je čtrnáctidenní lvíče v přísné karanténě. Nemá vytvořené protilátky, protože se nedotklo mateřského mléka. „Jakýkoliv bacil by ho mohl ohrozit. Nejméně měsíc musíme dodržovat přísnou hygienu, aby se mu nic nestalo,“ řekla Jana Ambrožová, která se jako jediná o zvíře stará a dotýká se ho.

Podle odborníků jde o extrémně vzácný jev, který se v přírodě téměř nevyskytuje. Pouze ojediněle se ve světě objeví u chovatelů. „První dva oficiálně zaznamenaní jedinci se narodili v sedmdesátých letech minulého století v rezervaci Timberland v Jižní Africe,“ uvedl odborník na velké kočkovité šelmy, zoolog ze Zoo Praha Pavel Brandl.

pupy ( 25. srpna 2009 10:27 )

Jů ten je rozkošnej, hned bych si ho vzala . Škoda, že ho rodiče zavrhli. Budu mu držet pěsti ať tak nebezpečné dětství přežije prďola malej

Zobrazit celou diskusi