Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

V Peru zatkli vražedný gang: Prodával lidský tuk do Evropy!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ÚOOZ)
Autor: ČTK, rvs - 
20. listopadu 2009
09:48

Peruánská policie ve čtvrtek oznámila zatčení čtyř osob podezřelých z desítek vražd, které prý prováděli s cílem získat lidský tuk k prodeji na černém trhu v Evropě pro kosmetické a farmaceutické účely.

Po dalších sedmi údajných členech gangu se pátrá. Policie zatím žádný prodej lidského tuku nepotvrdila a odborníci citovaní agenturou AP se k možnosti existence černého trhu s ním vyslovili skepticky. U zatčených se ale tuk našel.

Policie uvedla, že gang může stát za zmizením až 60 pohřešovaných osob v oblastech Huánuco a Pasco asi 400 kilometrů severovýchodně od Limy. Zatčení už přiznali pět vražd, obviněni jsou však zatím jen z jedné, u níž bylo jejich pachatelství ověřeno.

Zločinci údajně zabíjeli lidi na odlehlých silnicích. Jeden ze zatčených podle policie řekl, že jim pak uřezávali hlavy a končetiny, vyndávali vnitřnosti, torzo zavěšovali nad ohněm a odkapávající tuk zachycovali do nádob. Za litr prý dostávali 15.000 dolarů (258 000 korun).

Podle šéfa oddělení peruánské policie pro boj proti únosům Jorgeho Mejíi jeden ze zadržených také vypověděl, že tuk prodávali zprostředkovatelům v Limě a že vůdce gangu Hilario Cudena tento obchod realizoval po víc než tři desetiletí. Jeho skupina prý přitom není jediná, která se tomuto obchodu věnuje.

Zatčení jsou tři muži, mezi nimi i šestapadesátiletý Cudena, a jedna žena. Mezi těmi, po nichž se pátrá, jsou podle prokuratury i dva Italové, z nichž jeden je možná v Evropě, napsala agentura AFP. List Perú21 napsal, že v Cudenově domě se našlo 17 litrů lidského tuku.

Mejía řekl, že policie se o údajném prodeji lidského tuku dověděla před čtyřmi měsíci. V srpnu se jí podařilo gang infiltrovat. Jeho prvního člena zatkla již 3. listopadu na autobusové zastávce v Limě, kam z Huánuka přivážel tuk v láhvi od limonády.

Lidský tuk se používá v přípravcích proti vráskám, ale vždy jde o tuk odsátý samotnému pacientovi. Kdyby se použil tuk někoho jiného, "mohla by nastat imunologická reakce s možnými fatálními následky", řekl dermatolog Neil Sadick z Cornellovy univerzity v New Yorku.

Profesor plastické chirurgie z Virginské univerzity Adam Katz řekl, že neví, proč by měl vůbec nějaký černý trh s lidským tukem být. "Nedává to vůbec smysl, protože ve většině zemí můžeme tuk pohodlně a ve velkém množství získat od lidí, kteří jsou ochotni a připraveni ho darovat," řekl.

siroky11 ( 20. listopadu 2009 12:41 )

A první půjdou na řadu ta tučná rochňátka z parlamentu a potom ze senátu. Ti jsou vykrmení dobře. Však nás to také stálo peněz!

Zobrazit celou diskusi