Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Uběhl maraton, teď chce na Hrad: Chatovali jste s kandidátem na prezidenta Vladimírem Dlouhým

Vladimír Dlouhý na chatu v redakci Blesk.cz
Vladimír Dlouhý na chatu v redakci Blesk.cz  (Autor: Pavel Hofman)
Autor: red - 
20. srpna 2012
12:53

V 90. letech patřil mezi nejoblíbenější politiky. Zastával funkce ministra hospodářství a ministra průmyslu a obchodu, pak odešel do soukromé sféry. Nyní je Vladimír Dlouhý zpět! Uběhl maraton a teď se pouští do boje o prezidentský úřad. Přímo v redakci Blesk.cz odpovídal v exkluzivním chatu na dotazy čtenářů.

ONLINE CHAT
Dobry den, pane Dlouhy. Jen sem se chtel zeptat proc neodpovidate na neprijemne otazky? Preci kdyz chci , aby vas lide volili mel by ste osvetlit byt i neprijemne.(Libecek)
Foto
Dobrý den, podíváte-li se na mé předcházející odpovědi, musíte přeci vidět, že se nepříjemným otázkám nevyhýbám. Současně tato odpověď je poslední, mohl bych odpovídat dále, vymezený čas byla však pouze jedna hodina a tu už jsme překročili o deset minut. Děkuji všem za otázky a to i těm, kteří mi nefandí. Vladimír Dlouhý
Zdravím,pane Dlouhý,díky za Vaši kandidaturu,měla jsem velký problém s výběrem budoucího prezidenta,dokonce jsem nechtěla jít k volbám,ale teď už mám jasno a volit půjdu Vás.Konečně inteligentní,optimistický a sympatický člověk,držím palce,ať vše dobře dopadne!(Ivana)
Foto
Dobrý den, moc děkuji. Vážím si toho.
zaujala mne, ze jste se rozhodl bezet maraton, jak dlouho behate, jak vypadala priprava? zacala jsem pomerne nedavno z nuly, predtim jsem nikdy nebehala a vim,ze to zadna legrace neni. jen tu pripravu na maraton si nejak pri trech detech neumim predstavit, s vasim vytizenim to muselo byt narocne. diky. M.(martina)
Foto
Dobrý den, díky za otázku. Trénoval jsem dva roky a běhal i v zimě. Máte pravdu, že problém byl čas, vstával jsem třeba i po páté ráno a šel běhat.
Dobrý den pane Dlouhý,otázku nemám,ale máte moji plnou podporu v cestě na hrad.Držím palce,budu Vás volit a budu také doufat,že nezklamete :)) (Monika L.)
Foto
Dobrý den, děkuji.
Pane Dlouhý, je pravda, že jste si nechal změnit hezké židovské jméno Fanklštejn na Dlouhý? Pokud ano, proč jste to udělal?(MarieZ)
Foto
Dobrý den, skoro se nechce odpovídat, ale nenechal. Vám by vadilo, kdybych byl židovského původu?
Dobrý den pane Dlouhý, v knize od Jany Bobošíkové (připomínám, že nejsem jejím přiznivcem) jsem se dočetl, že při cestě na Poldi Kladno jste zastavil a převlékl si svůj luxusní kabát za obyčejný, abyjste nedřáždil dělníky. Z toho je vidno, že převlékání kabátů Vám opravdu není cizí. Můžete se k tomu vyjádřit? Osobně pochybuji, že mi odpovíte. Jinak já Vás volit nebudu, pokud Vás to zajímá, budu volit pana profesora Franze.(Pavel)
Foto
Dobrý den, opravdu jsem měl kabát, který jsem již během revoluce měl na sobě, když jsem mluvil na Kladně při generální stávce. Ten kabát jsem opravdu nosil do fabrik. Opravdu si však nepamatuji, že bych si před branami Poldovky kabáty měnil a už vůbec ne v kontextu, jak je to napsané v knize paní Bobošíkové.
Dobrý den, proč se vracíte do politiky, ze které jste s takovou ostudou koncem 90. let odcházel? To si již nepamatujete na aféru tří tajných sponzorů pro ODA? Na Vaše založení tajných devizových účtů ODA na Panenských ostrovech? Na to jak jste tuto stranu vlastně potopil a pak zbaběle utekl? Některé voliče paměť neopouští! VL(Vladimír Lang)
Foto
Dobrý den, nepamatuji si, že bych odcházel s ostudou, a neodcházel jsem kvůli financování ODA. ODA jsem nepotopil a zbaběle neutekl.
Pane Dlouhý,obdivuji Vaši drzost kandidovat na prezidenta této země po Vašem působení v politice. Jako bývalý člen KSČ studující na západě, kam se normální člověk nedostal ani na dovolenou, po Vašem působení jako ministr průmyslu a Vašem přístupu získání hlasu za odměnu 20 Kč, nevím, čím ještě překvapíte.Vaše kandidatura je výsměch roku 1989.Co jste dokázal a co jste pro tuto zemi dobrého udělal?????? (Ing.Prokešová)
Foto
Dobrý den, mrzí mě, že si myslíte, že jsem pro tuto zemi nic dobrého neudělal, ale vypadá to, že vás nepřesvědčím, ale aspoň vás prosím o přečtení některých mých odpovědí výše. Co se týče té dvacetikoruny, to přece není za hlas. Nabízím brigádu těm, kteří budou sbírat podpisy na petici, na základě které bych mohl kandidovat. Podobně i jiní potenciální kandidáti platí různé týmy, aby sbírali pro ně podpisy. Já jsem se k tomu otevřeně, aktivně přihlásil a ta dvacetikoruna vznikla z toho, že jsme řekli, že minimálně brigádník musí získat dvacet podpisů a za to dostane 400 Kč. Současně podepisuje čestné prohlášení, že se seznámil s mými názory. Já možná jsem až příliš otevřený.
jaké provize jste inkasoval v devadesátých letech?(tazatel)
Foto
Dobrý den, žádné.
Moc Vám fandím, pane Dlouhý. Přece nezapomínu na svého kolegu z ODA. Srdečně zdravím a přeji mnoho úspěchů.(Alena Kalendová)
Foto
Díky a zdravím.
Pane Dlouhý, z jakého důvodu jste vložil byty OKD při privatizaci do majetku OKD? (Jaroslava)
Foto
Dobrý den, máte naprosto špatné informace. Během mého působení v politice OKD nebylo privatizováno. Naopak spolu s kolegy jsme nejprve provedli restrukturalizaci celého českého uhelného hornictví a vyřešili sociální souvislosti útlumu těžeb mnoha dolů. Privatizovaly až vlády, které přišly po mém působení.
Kolik máte nakradeno?(Mojmír)
Foto
Dobrý den, nic jsem nikomu neukrad.
Každý rok předkládají z ODS návrh Klausovi, aby udělil státní vyznamenání Mašínům - Klaus odolal Jak vy se zachováte jako president ?(škvrna)
Foto
Dobrý den, neudělil.
Pane Dlouhý, v 9Otých letech jsem Vám fandila. Připadal jste mi skromný, vzdělaný. Tehdy bych si Vás dokázala ve funkci prezidenta představit. Dneska už ne. Co Vás k tomu vede, že kandidujete na hlavu státu? Už o Vás není moc slyšet, ani v NERVu jste toho moc nedkázal. Buďte rozumný a zůstaňte tam, kde jste. Ve volbách moc šance nemáte - řekla bych, že žádné. Ušetřete se zklamání.(Evča - bývalá fanynka)
Foto
Dobrý den, škoda, že už nefandíte. V čem jsem se však změnil? Mám pocit, že jsem zkušenější, ale také přiznávám, že záměr kandidovat na prezidenta může připadat neskromný. Už výše jsem vysvětlil důvody, které mě ke kandidatuře vedou. taky mě mrzí, že máte pocit, že jsme toho v NERVu moc nedokázali, a co se týče šancí tak, kdo nic nezkusí, nic nedokáže.
Za vašeho bačování se rozmohl obchod s tzv. Lehkými topnými oleji. Proč jste hned nezasáhl a nechal celou věc několik let plavat?(jip123)
Foto
Dobrý den, v tomto se musím hrozně bránit, problém s lehkými topnými oleji neměl řešení v zásazích ministerstva, které jsem vedl, ale především v zásazích ministerstva financí. Nic jsem nenechal plavat, i když jsem se o rozsahu problému dozvěděl až v době, kdy daňové úniky už byly velké. V archivu ministerstva průmyslu by se snad našel dopis, který můj tehdejší náměstek pro tuto oblast adresoval ministerstvu financí, a na problém důrazně upozorňoval.
Dobrý den pane Dlouhý. Při nějaké debatě v televizi po revoluci v roce 1990 jste říkal, že máte na svém nočním stolku bibli a že v ní často čtete a je to po vás velmi objevné poznání. Máte i v dnešní době bibli po ruce. Děkuji za odpověď. (František)
Foto
Dobrý den, dovolím si vás opravit, opravdu asi rok, rok a půl, jsem někdy v letech 1993-4 měl na nočním stolku Bibli a před spaním v ní četl. Bylo to proto, že jsem Bibli nikdy před tím neotevřel. Dnes Bibli doma mám, jsem rád, že jsem ji tehdy prošel (říci, že jsem ji přečetl celou, by nebylo poctivé), ale na nočním stolku už ji nemám. Chci také otevřeně říci, že nejsem věřící, současně jsem se především v prvních letech po roce 1989 domníval, že církve mohou sehrát důležitou roli ve znovunastolení základních etických a morálních principů v naší zemi. Obávám se, že tuto roli plně nesehrály, i když to asi není pouze jejich vina. Mimochodem, právě proto mě trápí současné diskuse o církevních restitucích.
Dobrý den, pane Dlouhý, mám pocit, že Vy jste kandidát, za kterého bych se nestyděla a kterého považuji za chytrého muže, ekonomicky zdatného a stojícího stále na pravé straně. Mnoho ostatních kandidátů mi nahání hrůzu.... Ráda bych Vám dala hlas. Jak mohu toto učinit, je možnost přes internet, resp. jaké jsou možnosti? Běhat nechci - propsím.... Děkuji a držím palce. (Svatava)
Foto
Dobrý den, moc děkuji za podporu, běhat vás opravdu nenutím :-)Na mém webu (www.vdlouhy.cz) se můžete jednak seznámit s mými názory podrobněji, jednak si můžete stáhnout podpisový arch, vyplnit a podepsat a zaslat na adresu, která je dole na archu uvedena. Budu si vašeho podpisu velmi vážit.
Jako kandidáta na mého prezidenta mám právo položit Vám tuto otázku. Jaký je Váš původ, z jaké rodiny pocházíte a jaké bylo zaměstnání Vašich rodičů? Já pocházím z rodiny za komančů mlčící a přisluhovací, tzv. "bezproblémové" a při mém zájmu o studium v zahraničí mi nabídli Rostov na Donu. Nakonec jsem vystudoval UK v Praze.(Jirka Starý)
Foto
Narodil jsem se v Praze, oba rodiče jsou vysokoškoláci, táta hutní inženýr, maminka magistra farmacie. Ani jeden z nich nikdy nebyl v KSČ. Otec měl však silně levicové názory, tehdy se tomu říkalo "angažovaný nestraník". Rozhodně jsem ze svého původu nemohl vytěžit nic, co mi pomohlo ke studiu v Belgii. Ale jak už jsem řekl v jedné z předcházejících odpovědí, doma mě spíše ke vstupu do KSČ přemlouvali. Ani jim to nevyčítám, ani se tím neomlouvám, ale tak to tehdy bylo.
Neříkám, že by členství v KSČ mělo člověka limitovat navždy. Existuje ale zásadní výjimka, a to je prezidentský úřad. Hanba Vám, Fischerovi a Zemanovi, že se o to vůbec pokoušíte. A zvláště členství v době normalizace z čirého prospěchářství je neodpustitelné - respektive je pro byznys a dokonce možná i pro ministrování, ale pro prezidentsví... Nenahlížíte na to stejně? Žádné pokání se u Vás nekoná, zdá se.... Fischer se o to aspoň pokusil....(Jan Lom)
Foto
Dobrý den, myslím, že jsem vstup do KSČ již mnohokrát vysvětloval, nabídkou zůstat na vysoké škole na aspirantské studium spojené s možností studovat v západní Evropě. Prostě to tak bylo, doma mne v tom spíše podporovali a tehdy jsem to nepovažoval za něco zásadně špatného a neetického. Samozřejmě, že zpětně to vidím jinak, a dokonce sám jsem si vaši otázku položil: Má být prezidentem bývalý člen KSČ? Přesto jsem se rozhodl kandidovat, z mnoha důvodů: komunistů v dnešní ČR bylo v roce 1989 kolem milionu, s režimem kolaborovalo i mnoho nestraníků a já osobně jsem nepatřil ani k funkcionářům, ani jsem - kromě studia v zahraničí - velký prospěch z mého členství neměl. Ohledně pokání, tak samozřejmě, že se stydím, ale ne obecně, vždy jsem měl velmi špatný pocit, když jsem mluvil třeba s bývalými politickými vězni či perzekuovanými válečnými letci z Anglie. Navíc mám pocit, že právě v politice jsem po roce 1989 alespoň část svého členství "odpracoval". A další část jsem ochoten odpracovat nyní. Ono totiž být slušným a pracovitým politikem je spíše obětování než výhra (byť to dnes při pohledu na některé politiky tak zrovna nevypadá).
A co Vaše podmínka pro Škodu "motorárna musí být". Moc jste zájmy státu nehájil.(Kocour)
Foto
Dobrý den, motorárna nakonec taky byla. Mám pocit, že jsem naopak i v jednáních s VW zájmy státu velmi hájil. Nechci se chlubit prodejem Škody v roce 1991, neboť to odpracovala především vláda tehdejšího českého premiéra Pitharta. Málokdo si však uvědomuje, že po nástupu nového vedení VW v roce 1995 jsme tehdy museli dořešit nový záměr investice v Mladé Boleslavi omezit. V té době jsem osobně jednal s nejvyššími představiteli VW a myslím, že dnešní podoba a význam Škody je potvrzením, že jak rozhodnutí z roku 1991, tak 1995, byla správná a v zájmu naší ekonomiky.
Dobrý den pane ministře, píši záměrně ministře, nebot jste byl nejoblíbenější politik jako prezident Havel a u některých i zůstáváte. Mám dotaz - nechtěl byste být raději ministrem financí místo p.Kalouska, který dírou v rozpočtu zvedá daně lidem a ti raději šetří, místo toho aby utráceli? Na benzín se raději jezdí do Polska či jiných zemí, každá ušetřená 100kč pro lidi je pro rozpočet dírou. Pro nás obyčejné lidi je to nepoochopení a nepřímá úměra a to nemusím být ministr financí. Přeji mnoho úspěchů(David Lenger)
Foto
Dobrý den, děkuji za podporu a přání úspěchů, ale ministr financí opravdu být nechci :-). Možná jste si všimli, že jsem i já vládu - pravda mírně - kritizoval za přílišná úsporná opatření. Udržet náš státní dluh pod kontrolou je však velmi důležité. Stejně tak ale důležité je to, na co narážíte: aby lidé jako spotřebitelé začali trochu více utrácet.
Dobrý den pane Dlouhý, nevím kde berete tu drzost na kandidaturu na funkci prezidenta. Vzpomeńte na Vaši funkci ministra průmyslu, kam došel tento resort pod Vaším vedením. Nezapomeńte na Poldovku v Kladně a na konec její existence, je to spojováno s Vašim jménem. Můj hlas ani hlas naši rodiny nedostanete. (KAREL)
Foto
Dobrý den, mrzí mě váš názor, tak vás alespoň poprosím, abyste moji kandidaturu i dále sledovali a pokusím se vás časem trochu přesvědčit. Co se týče Poldi Kladno, tak jsem již mnohokráte řekl, že přijímám odpovědnost za výsledek privatizace v roce 1993. Vždycky jsem se snažil dělat politiku otevřeně, a proto jsem se této odpovědnosti nevyhýbal. V této době mé možné kandidatury však zvažuji, že se časem podrobněji vyjádřím ke dvěma věcem: 1. Tu odpovědnost jsem nenesl sám. 2. Představa, že Poldi v té podobě, v jaké existovala v letech 1992-3, byla plně životaschopným podnikem, o který byl velký zájem mezi domácími i zahraničními investory, je zcela mylná.
Dobrý den, zaznamenal jsem, že Vám podporu vyslovil Václav Cílek. Můžete nás o tom blíže informovat ? ( Jestliže máte jeho podporu, máte můj hlas :)) Děkuji, s pozdravem Ivan Lachout(Ivan Lachout)
Foto
Dobrý den, prosím, přečtěte si pozorně na mém webu (www.vdlouhy.cz) vyjádření Václava Cílka na moji podporu. On neříká, že my dva máme na vše stejné názory. Já si jeho podpory však vážím právě proto a chci toho využít k tomu, abych dal najevo, že pokud bych byl zvolen prezidentem, kladl bych velký důraz ani ne nato, abych ostatní přesvědčil o svých názorech, ale abychom se v naší zemi navzájem slyšeli, diskutovali a hledali řešení problémů právě z konfrontace různých názorů. Václav Cílek chodí k nám domů již několik let na občasné diskusem, které pořádám, a já jsem v něm objevil vnitřně krásného a velmi vzdělaného člověka.
pane dlouhy, asi me neodpovite na moji otazku..ale ptam se i tak...nemate spatne sny a vycitky svedomi kam jste i vy se svymi zlodejskymi kolegy privedl nasi krasnou zemi? asi ne...(vladka)
Foto
Dobrý den, nemám špatné sny a výčitky svědomí tak, jak vy to svou otázkou naznačujete. Stejně tak nepovažuji tehdejší své kolegy za zlodějské. Naše krásná země není ani rozkradená, ani dovedená ke špatným koncům. Máme spoustu problémů, a protože jsem už 15 z politiky, za mnoho z nich se necítím odpovědný. Naopak, kandiduji proto, abych se pokusil zase něco napravit.
Pekný deň pán Dlouhý, len som Vás chcel pozdraviť a vyjadriť Vám podporu (aj keď ako Slovák Vás voliť nemôžem). Držím Vám palce a nedajte sa znechutiť rečami,ktoré bohužiaľ niekedy vedú viac novinári ako samotní občania.(Juraj)
Foto
Dobrý den, moc vám děkuji za podporu, velmi mě to těší a vážím si toho. Samozřejmě, že se nenechám znechutit. Na to jsem se připřavil už před tím, něž jsem se rozhodl kandidaturu oznámit. Ale současně věřím, že lidé, kteří půjdou k volbám, si budou umět sami různé pomluvy a nepravdy dobře přebrat. Ještě jednou díky.
jaká nadnárodní korporace vás platí?zájmy obyčejných čechů jste nikdy nehájil,vždy jste šel proti lidu.(wojtylak)
Foto
Dobrý den, žádná nadnárodní korporace mi za záměr kandidovat na českého prezidenta rozhodně neplatí. Nejsem si vědom, že bych někdy šel proti lidu. Naopak, vzít v prosinci 1989 odpovědnost za ekonomickou transformaci v době, kdy to všichni kolem mě považovali za téměř sebevraždu, jsem považoval za něco, co dělám, abych naši zemi pomohl.
Dobrý den, nějak nedokážu pochopit, jste v politice tak dlouho, nebylo by lepší dát prostor někomu novému, vždyť z tváří, které vidíme ve zprávách, je pomalu každému na blití, co dělate pro lidi? Naprosto nic, kam si myslíte, že tuto republiku ta Vaše banda dovede?!? Ono koryto je dobrá věc, že?(Kočková)
Foto
Dobrý den, především jsem již 15 let mimo politiku a rozhodně se nepovažuji za jednu z politických tváří, které vidíte ve zprávách. Nepatřím k žádné bandě. Co se týče koryta, tak je to úplně naopak. Jsem připraven opustit zajímavé zaměstnání, velmi dobrý plat, soukromí moje i mé rodiny a vystavit se takovým otázkám, jako je ta vaše (a vůbec se na vás za ni nezlobím). Kdybych to však dělal jen pro koryto, tak bych k tomu neměl vůbec žádný důvod.
Pane Dlouhý chtěla bych vědět co vás po tolika letech přimělo stát se prezidentem.Myslíte že vy zrovna budete ten koho občané budou chtít po zpackané kuponové privatizaci.(Anežka)
Foto
Dobrý den, jsem z politiky 15 let, mám hodně znalostí jak právě z politiky, tak i z práce v soukromém sektoru a možná trochu neskromně si myslím, že mám v těchto volbách co nabídnout. Jsem také o 15 let starší a doufejme zkušenější. Vím, že jsme v privatizaci připustili řadu chyb, ale připomínám, že tehdy jsme všichni chtěli privatizovat rychle a masově. Kuponová privatizace byla jednou z metod, které jsme při poptávce po rychlé privatizaci museli použít. Určitě nebyla úplně zpackaná. Důkazem je slušná odolnost naší ekonomiky vůči krizi ve světě a v Evropě.
Dobrý den pane Dlouhý, ráda bych Vám vyjádřila mou plnou podporu v cestě na hrad, jste pro mne jediný možný kandidát, kterého si umím představit na místě prezidenta a nemusela bych se za něj rozhodně stydět jak tady v Čechách, tak věřím, že by jste nás dobře reprezentoval v zahraničí, narozdíl od ostatních se umíte chovat, v zahraničí jste uznávaným odborníkem ve svém oboru, respektují Vás a nemáte potřebu ziskuchtivosti, tedy alespoň myslím.Rozhodně by jste nedělal v zahraničí své zemi ostudu , jako někteří jiní kandidáti. Obdivuji, že máte chuť a sílu bojovat tady v té naší "džungli" Držím Vám palce a budu pro Vás hlasovat! tak prosím pro Nás kteří Vám fandí bojujte!(pavla)
Foto
Dobrý den, děkuji vám za podporu a vlastně jediné, co mohu říci je, že se budu snažit, abych vás nezklamal.

jerry39 ( 20. srpna 2012 22:18 )

Dlouhy by to měl zabalit žadnou šanci nemá

blastr ( 20. srpna 2012 22:01 )

Pan Dlouhý po odchodu z ministerstva měl několik velmi výnosných "trafik" v dozorčích radách. Pokud vím tak, v současné době sedí minimálně v DR u španělů na Telefonice. Zajímavé je, jak má krátkou paměť, co všechno se během prvivatizace, jíž se zúčastnil rozkradlo. Jeho kandidaturu považuju za výsměch.

rendyx111 ( 20. srpna 2012 18:00 )

CO SE TO TU KU.RVA DĚJE???Tady je totalné rep.v pr.deli a dneska znovu ožívají loutky,který byly v 90.letech hlavními aktéry rozkladu,když pominu Havla,kterej je už zaplaťpánbu pryč,tak Klaus je prezident(to je největší pr.del)kandiduje jeho deb.ilní mluvčí,to je taky legrace a ve finále tento chytráček Dlouhý,no to se ku.r.va poděláme....tak za dalších 20.let se mějte,tady už nebudu....

farfalla ( 20. srpna 2012 14:20 )

souhlas...taky jsem si procitala jeho lzi...

farfalla ( 20. srpna 2012 14:15 )

krome drzosti se hrnout jeste do politiky je velky lhar, tento pan patri za mrize, nechapu ze tam jeste neni...

Zobrazit celou diskusi