Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Uprchlické tábory v plamenech: „Myslel jsem, že umřu,“ říká běženec

Autor: mb - 
21. října 2015
12:35

Uprchlické tábory v Evropě zachvacují požáry. Hořelo ve Skandinávii i na druhém konci Evropy, ve Slovinsku. Ve Švédsku šlo navíc o žhářský útok, běženci se báli o své životy.

Ke žhářskému útoku došlo v malém švédském městečku Munkedal. V ubytovně pro uprchlíky v té době bylo 14 uprchlíků a někteří z nich prozradili, že se již pomalu připravovali na smrt v plamenech. „Myslel jsem, že umřu. Bylo to hrozné, ale nyní jsem v pořádku. Jsem již v bezpečí,“ popsal švédskému rádiu Ahmed ze Somálska. Barbarský útok odsoudily politické špičky země včetně premiéra a ministrů. „Civilizovaná země jako Švédsko nemůže připustit, aby se azylová centra pro uprchlíky stala terčem žhářských útoků,“ prohlásila ministryně zahraničí Margot Wallström (61).

Hořelo i ve Slovinsku

Plameny zachvátily i uprchlický tábor ve Slovinsku v obci Brezice. Než se podařilo požár uhasit, shořelo několik stanů. V táboře jsou tisíce běženců, ale podle dosavadních zpráv nejsou hlášena žádná vážná zranění. Co přesně způsobilo požár, zůstává nejasné. Nejde ale pominout ani fakt, že imigranty sužuje chladné počasí, a aby se zahřáli, rozdělávají ohně.

Žhářské útoky

Bohužel žhářské útoky na uprchlická centra jsou v Evropě poměrně časté. Tak např. jen ve Švédsku letos došlo již ke 14 takovýmto útokům. Podobné útoky zažilo i Německo, které očekává vůbec největší příliv imigrantů. Letos jich má k našim západním sousedům dorazit rovný milion. Přitom první odhady mluvily „jen“ o 450 tisících.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi