Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Čechů, kteří vnímají AIDS jako problém, ubývá. Ale 16 procent se stále obává nákazy

Autor: ČTK, nkov - 
22. června 2018
16:13

Onemocnění AIDS v současné době považuje za problém v Česku 61 procent lidí, což je nejméně od roku 2011, kdy Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) tuto otázku pokládá veřejnosti. Proti předchozímu, dva roky starému průzkumu se podíl lidí, kteří berou AIDS jako problém v ČR, snížil o sedm procentních bodů. Množství lidí, kteří se bojí nakažení touto nemocí, se ale téměř nezměnilo. Obává se ho 16 procent lidí. Vyplynulo to z květnového průzkumu CVVM, které jeho výsledky poskytlo ČTK.

Strach z nakažení AIDS mají zejména lidé mladší 29 let, studenti, lidé se základním vzděláním a svobodní. Jako problém pro ČR pak označovali AIDS věřící a obyvatelé z Pardubického, Libereckého a Středočeského kraje.

Za uplynulých sedm let podíl názoru, že onemocnění AIDS představuje v Česku problém, kulminoval v roce 2013, kdy se tak vyjádřilo 74 procent lidí. O tři roky později klesl na 68 procent. „Zároveň mezi roky 2016 a 2018 vzrostl paralelně podíl osob, kterým onemocnění AIDS nepřipadá v ČR jako problém, a to o šest procentních bodů,“ doplnilo CVVM. 


Naopak téměř neměnné jsou od roku 2011 názory lidí na to, jak se příslušné české instituce věnují onemocnění AIDS. Podle čtyř procent se jím zabývají „příliš mnoho“, podle tří pětin „přiměřeně" a podle pětiny "nedostatečně“. Přesto v aktuálním a dva roky starém průzkumu je proti letům 2012 a 2014 o pět, resp. šest bodů nižší podíl odpovědí „nedostatečně“.

Obavy z nakažení nemocí AIDS má nyní 16 procent lidí, 37 procent se toho spíše neobává a 44 procent rozhodně neobává. Před dvěma lety byl počet těch, kteří se onemocnění rozhodně neobávají, o čtyři body vyšší. „V uceleném pohledu však lze shrnout, že poměr lidí, kteří se obávají a kteří se neobávají nakažení nemocí AIDS, zůstává od roku 2011 takřka neměnný,“ doplnili autoři průzkumu, ve kterém se na otázky týkající se AIDS dotazovali od 12. do 24. května tisícovky lidí starších 15 let.

Zobrazit celou diskusi