Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výbuch kralupské chemičky zabil 6 lidí. Policie ukončila šetření, kdo za tragédii může?

Autor: ČTK, ivm - 
24. března 2018
18:00

Policie v pátek odpoledne ukončila vyšetřování na místě výbuchu v areálu chemičky ve středočeských Kralupech nad Vltavou, při kterém zemřelo šest lidí a dva zranění leží v nemocnici. Místo tragédie prozkoumal také expertní tým společnosti Unipetrol, podle kterého se ukázalo, že na technologii nevznikly velké škody. Firma to sdělila v tiskové zprávě. Policisté a hasiči se v sobotu k případným posunům ve vyšetřování nevyjádřili.

Unipetrol uvedl, že čtvrteční výbuch bez následného požáru nastal v jedné z jeho skladovacích nádrží. Dělnické práce podle firmy neměly nic společného s aktuální odstávkou podniku. „Poškozený je skladovací tank, který v době exploze byl prázdný. Odhadujeme, že celý terminál uvedeme zpět do provozu v následujících dnech,“ uvedl předseda představenstva Unipetrolu Krzysztof Zdziarski.

Vybuchlá nádrž byla již několik let mimo provoz. Sloužila ke skladování pohonných hmot vyrobených v rafinerii. Externí dodavatelé v současnosti pracovali na jejím případném uvedení do provozu.

Firma chce po výbuchu od interní vyšetřovací komise zjistit, jak se nešťastná událost stala a přijmout následná opatření. „To samé budeme vyžadovat od partnerských společností,“ uvedl Zdiarski v tiskové zprávě.

Rumunské ministerstvo den po výbuchu uvedlo, že pět obětí výbuchu byli rumunští občané. Středočeští policisté a hasiči se dnes k vyšetřování případu nevyjádřili. Možné další informace očekávají nejdříve v příštím týdnu, sdělily policejní mluvčí Michaela Nováková a mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

Výbuch v Kralupech nad Vltavou je jednou z největších tragédií v průmyslových provozech v Česku za posledních 50 let.

Video  Tragédie v Kralupech: Při výbuchu chemičky zemřelo šest lidí  - Jan Doležal
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lunatic ( 24. března 2018 20:37 )

Pokyn,když se ozvaly citlivé detektory: Continuă să lucreze, nu se întâmplă nimic - "Pokračujte v práci-nic se neděje."

Zobrazit celou diskusi