Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

V Nymburce mají stejnou lávku, jaká spadla v Praze: Panika a strach místních

Autor: ČTK, Mii - 
4. prosince 2017
14:25

Nymburk nechá ještě tento týden zkontrolovat pěší lávku přes Labe, která je od stejného projektanta a stejné konstrukce jako lávka v pražské Troji, jež se v sobotu zřítila do Vltavy. Vyděšení lidé totiž od soboty volají na radnici a ptají se, zda je bezpečná. Nymburský místostarosta Jan Rittera (Nymburští demokraté) na to konto tvrdí, že lávka je v dobrém stavu a kontrola u ni proběhla nedávno. Uzavřít ji proto radnice neplánuje. V budoucnu by ji ale měl nahradit most.

Zhruba před 1,5 rokem zadal Nymburk průzkum stavebně-technického stavu lávky specializované firmě. Dokumentace byla podle Rittera dokončena nedávno, obsahuje podle něj také návrhy nutných opatření. „Nemám dokumentaci ještě zcela prostudovanou, dostali jsme ji nedávno. Rozhodně v ní ale nebylo to, že se má nechat zcela bez zásahu,“ uvedl Ritter.

Stejnou firmu nyní Nymburk požádal o opakovanou kontrolu ještě v tomto týdnu. „Je prý velmi pravděpodobné, že bude již tento týden vydán obecný pokyn, jak u podobných konstrukcí postupovat s ohledem na možná rizika, protože visutých lávek je v ČR několik a některé nejsou v dobrém stavu. To se však netýká Nymburka,“ dodal Ritter.

Lávku město neuzavře

Stejná slova použil starosta Nymburka Pavel Fojtík. „Lidé se nás ptají, jestli se mají bát. Situace však u nás není tak kritická jako v Praze. Zásadní rozdíl je, že naše lávka nebyla pod vodou a nebyl o ni během povodní zaseknutý kontejner s odpadem, jako o tu pražskou. Poškození bylo mnohem horší,“ sdělil serveru idnes.cz.

„Podle informací od projektantů firmy Pontex, kteří zpracovávali návrh rekonstrukce, lávka v žádném případě není v tak špatném stavu jako byla lávka v Troji, doporučují však co nejdůkladněji prověřit skutečný stav. Situace budeme chtít znát co nejrychleji, abychom uklidnili veřejnost,“ doplnil Fojtík.

Video  Lávka v pražské Troji se zřítila do Vltavy. Dva lidé se těžce zranili.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Nymburk proto zatím o uzavření lávky neuvažuje. Případný zákaz používání by ve městě výrazné komplikace nezpůsobil, jen o několik metrů dál je most pro silniční dopravu. Chodci na něj sice mají vstup zakázán, chodníky pro pěší ale na mostě jsou. „Počítali jsme s tím, že po rekonstrukci ještě bude několik let sloužit. Jednáme se statikem, oslovili jsme soudního znalce i projektanty Pontextu,“ vysvětloval Fojtík.

Do budoucna plánuje Nymburk stržení lávky a na jejím místě vybudování mostu, který bude sloužit také cyklistům. Zatím však jde o návrh, který nemá bližší časové vymezení. Případná stavba bude záviset na rychlosti vytvoření studie proveditelnosti.

Katastrofa v Troji

Lávka v Praze-Troji se zřítila do Vltavy v sobotu odpoledne. Neštěstí, při němž byli zraněni dva lidé těžce a dva lehce, vyšetřuje policie. Město Praha přiznává, že lávka mezi Trojou a Císařským ostrovem byla ve špatném stavu. Tvrdí ale, že stav nebyl havarijní a nic nenasvědčovalo tomu, že by lávka z roku 1984 měla spadnout. V dohledné době ji nahradí provizorní přemostění Vltavy. Zraněné lidi chce město odškodnit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi