Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Epidemie žloutenky děsí Čechy. Jak se jí bránit a kdo nemá chodit na očkování?

  • Autor: ula - 
    21. 11. 2017
    06:28

    V Ústí nad Labem řádí epidemie žloutenky typu A. Přes prodloužený víkend přibyli tři nemocní a hygienici doufají, že město má to nejhorší už za sebou. Takzvanou nemocí špinavých rukou už onemocnělo 270 lidí, včetně dospělých, školáků i dětí předškolního věku. Hygienici už očkovali kolektivy, kde se žloutenka objevila, a pokračují v závádění mimořádných opatření. Co je vlastně žloutenka typu A a jak se jí bránit? Kdo by se měl očkovat a pro koho naopak není vakcína vhodná?

  • 1.Hygienci posílili kontrolu hypermarketů

    Hygienici odebrali minulý týden stěry z nákupních vozíků v supermarketech ve městě. Už ve středu udělali stěry i ve vozech městské hromadné dopravy. Výsledky zatím nejsou. Nadějí je fakt, že přes prodloužený víkend se objevily pouze tři nové případy. Nemoc se podle odborníků šíří hlavně z míst, kde žijí sociálně slabí.

    Podle epidemiologa krajské hygienické stanice Josefa Trmala už město zavedlo mimořádná opatření, např. každý třetí den úklidová firma dezinfikuje madla a sedačky v trolejbusech a autobusech. Radnice už uvolnila zhruba 300 000 korun pro svoje příspěvkové organizace na nákup dezinfekčních prostředků. Příspěvek dostaly školy, školky i domovy pro seniory.

     „Dnes jsme se rozhodli intenzivně kontrolovat hypermarkety, co se týče prodeje volného pečiva,“ řekl Blesk.cz Trmal a dodal, že zatím nedokáže říci, zda má město už nejhorší za sebou.

    V Ústí nad Labem se dezinfikují madla (ilustrační foto). V Ústí nad Labem se dezinfikují madla (ilustrační foto). | Tomáš Vrbenský

  • 2.Nemoc špinavých rukou

    Hepatitida A je často označována jako infekční žloutenka nebo nemoc špinavých rukou. Jedná se o onemocnění, které ohrožuje zejména ty, kdo nedodržují základní hygienický standard.

    Nejčastěji postiženými tímto onemocněním jsou uzavřené kolektivy – děti, rodiny; cestovatelé do zemí s vysokým výskytem tohoto typu infekce; homosexuálové; narkomani; osoby v těsném kontaktu s infikovanými osobami.

    Žloutenka způsobuje zánět jater. Žloutenka způsobuje zánět jater. | Profimedia.cz

  • 3.Jak se můžete nakazit? Na záchodě i líbáním

    • Kontaktem s nakaženou osobou

    –    v případě nedostatečné osobní hygieny nemocného po použití toalety

    –    v případě nedostatečné hygieny ve zdravotnických zařízeních nebo při ošetřování v domácím prostředí

    –   při líbání s nakaženou osobou

    • Kontaminovanou vodou, jídlem nebo předměty

    –   zejména v oblastech s nízkou úrovní hygieny

    –    při tetování, aplikaci piercingu, injekční aplikaci drog nebo při promiskuitních sexuálních aktivitách.


    Hepatitidu A mohou přenášet i osoby bez příznaků. Avšak pouhým dotekem nebo kapénkovou cestou není přenos hepatitidy A možný. Inkubační doba (tedy doba od nakažení až do projevení prvních příznaků) se pohybuje od 2 týdnů do 50 dnů.

    Nákaza se přenáší oro-fekální cestou. Virové částice jsou vylučované nakaženým pacientem stolicí a do organismu následně vstupují ústy (např. kontaminovanými předměty, potravinami, vodou) a odtud pronikají do jater.

    Hepatitida A Hepatitida A | Profimedia.cz

     

  • 4.Nevolnost, zvracení, žluté bělmo

    Jaké jsou hlavní příznaky žloutenky typu A? Únava, zvýšená teplota, bolesti svalů a kloubů, bolesti žaludku, ztráta chuti k jídlu, nevolnost, zvracení, tmavá moč a světlá stolice, žluté zabarvení bělma očí a kůže – žloutenka (nemusí být přítomna vždy). Všeobecně platí, že u dětí probíhá v lehčí formě než u dospělých.

    V počátečním stadiu onemocnění uvádějí pacienti často netypické příznaky, jako jsou bolesti hlavy a svalů, pocit na zvracení. O něco později, a zejm. u pacientů starších 14 let, se v typických případech objevuje ikterus, který často po 2–3 týdnech odezní. Zánět jater je v tomto případě doprovázen též celkovou slabostí, nechutí k jídlu a bolestí v pravém podžebří.

    Virová hepatitida je hlavní příčinou rakoviny a cirhózy jater. Virová hepatitida je hlavní příčinou rakoviny a cirhózy jater. | Profimedia.cz

     

  • 5.Léčba? Dieta a klidový režim

    Onemocnění probíhá zpravidla bez trvalých následků, jen vzácně může dojít ke komplikacím a ke vzniku akutního jaterního selhání. Léčba nekomplikované hepatitidy A je symptomatická, kdy jsou tišeny pouze příznaky onemocnění. Pacient musí dodržovat klidový režim na lůžku, konzumuje pouze šetřící dietu bez tuků.

    Nevhodná jsou i silně kořeněná a pikantní jídla, potraviny, které obsahují chemické konzervační látky, jako jsou například sójová omáčka, maggi, instantní polévky, dresinky. Nevhodná je samozřejmě i konzumace alkoholu.

     „Někdy jsou nemocným podávány léky na podporu regenerace jaterní tkáně (tzv. hepatoprotektiva), jako je například silymarin, fenipentol nebo esenciální fosfolipidy,“ radí farmaceuti.

    Léčba? Dieta a klidový režim Léčba? Dieta a klidový režim | Profimedia

  • 6.Myjte si ruce!

    Nejdůležitějším preventivním opatřením je dodržování základních hygienických pravidel, zejména důsledné mytí rukou po toaletě nebo omývání potravin. Pro rizikové skupiny pacientů je k dispozici i vysoce účinná očkovací látka. Toto očkování je určeno pro dospělé a děti starší 1 roku, prozatím však u nás není součástí standardního očkovacího programu. V základním schématu očkování se podávají 2 dávky vakcíny v intervalu 6–18 měsíců. U některých vakcín je dále doporučeno podávat posilující dávku každých 10 let.

    Myjte si ruce! Myjte si ruce! | profimedia.cz, www.zloutenky.cz

     

  • 7.Kdo by se měl očkovat?

    Nejúčinnějším způsobem, jak se chránit před hepatitidou A, je očkování. Očkování je doporučeno pro děti starší dvanácti měsíců, pro cestovatele a osoby, které mají zvýšené riziko nákazy hepatitidou A:

    • zdravotnický personál v nemocnicích, ošetřovatelé ještě před zahájením péče o nemocného;
    • osoby, které cestují do rizikových oblastí (Afrika, Asie, Středomoří, Střední východ, Střední a Jižní Amerika);
    • osoby s chronickým onemocněním jater a zvýšenou krvácivostí (hemofilici);
    • osoby, které se léčí krevními deriváty (pacienti s útlumem krvetvorby, onkologičtí pacienti, imunodeficientní pacienti);
    • osoby, které pracují s potravinami, s odpadními vodami, se zvířaty nakaženými hepatitidou A nebo pracují ve výzkumné laboratoři, kde se s tímto virem zachází;
    • při tetování, aplikaci piercingu, injekční aplikaci drog nebo při promiskuitních sexuálních aktivitách.

    U osob se sníženou imunitou, s chronickým onemocněním jater nebo dalšími chronickými nemocemi lze přistoupit k podání již hotových protilátek proti hepatitidě A. Jedná se o tzv. pasivní imunizaci, kdy vlastní imunitní systém nemusí vytvářet protilátky proti hepatitidě, ale jsou mu přímo aplikovány.

  • 8.Nežádoucí účinky očkování?

    Očkování proti hepatitidě A je daleko bezpečnější než samotná nemoc. Avšak i očkování může mít nežádoucí účinky. Zejména se jedná o zarudnutí v místě vpichu, únavu, bolest hlavy a zvýšenou teplotu. Tyto nežádoucí účinky by neměly trvat déle než jeden až dva dny. Pokud se některý z těchto příznaků u vás objeví, neváhejte kontaktovat svého lékaře.

    Mezi další nežádoucí reakce po podání vakcín patří také alergická reakce. Závažné alergické reakce jsou velmi vzácné, ale je nutno s nimi počítat (zejména pokud se již objevily po jiném očkování). Dále se vzácně stává, že někdo po očkování může omdlít. I to je důvod, proč se doporučuje po očkování setrvat alespoň třicet minut v čekárně lékaře.

    Starší muž trpící žloutenkou Starší muž trpící žloutenkou | Profimedia.cz

  • 9.Pro koho není očkování vhodné?

    • pro kohokoli, kdo měl po jedné dávce očkovací látky proti hepatitidě A závažnou alergickou reakci;
    • pro kohokoli, kdo měl i po jiném očkování závažnou alergickou reakci (podání vakcíny by měl vždy zvážit lékař);
    • pro nemocné (v takovém případě je nutné s očkováním počkat, dokud nedojde k uzdravení – doporučuje se odstup alespoň 14 dní, zvlášť po dobrání antibiotik);
    • u těhotných a kojících žen je nutné zvážit přínos a riziko (nežádoucí vliv na plod zatím nebyl prokázán, ale je vhodné zvážit, zda je v tomto období očkování nezbytně nutné).

    Očkování před žloutenkou Očkování před žloutenkou | ČTK

  • 10.Jak se vakcína podává?

    Očkování proti hepatitidě A se podává se dvou dávkách v rozmezí šesti až osmnácti měsíců. Jedná se o tzv. aktivní imunizaci – vakcína obsahuje inaktivovaný virus hepatitidy A. Po aplikaci vakcíny reaguje vlastní imunitní systém na přítomnost virových částic v těle a sám vytváří protilátky proti hepatitidě A. Na trhu je také k dispozici kombinovaná vakcína proti hepatitidě A a hepatitidě B, která se aplikuje ve třech dávkách v rozmezí šesti měsíců,“ vyjmenovávají farmaceuti z portálu Lékárnické kapky

    První dávka se aplikuje ve vybraný den, druhá dávka jeden měsíc po první dávce a třetí poslední dávka se aplikuje šest měsíců po první dávce. Existuje i zrychlené očkovací schéma. První tři dávky jsou aplikovány v rozmezí 28 dnů. V tomto případě se aplikuje ještě čtvrtá dávka po roce od aplikace první dávky.

    Jeden z projevů žloutenky Jeden z projevů žloutenky | profimedia

  • 11.Hradí očkování pojišťovna?

    Očkování není hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění, je však možné čerpat příspěvek zdravotní pojišťovny v určité výši, kterou si stanoví jednotlivá zdravotní pojišťovna v rámci svých preventivních programů. Informovat se můžete na internetu nebo přímo na pobočce zdravotní pojišťovny.

     

    Jak se můžete nakazit? Na záchodě i líbáním. Jak se můžete nakazit? Na záchodě i líbáním. | Profimedia

  • 12.Kde a kdy se očkovat?

    Očkování provádí praktický lékař, nemocnice a centra očkování a cestovní medicíny. K očkování by se měl člověk dostavit zcela zdravý, nejpozději 14 dní před plánovanou cestou nebo do 14 dní po kontaktu se zdrojem nákazy. Děti lze očkovat od 1 roku. Do té doby je nezbytné dbát na hygienu, aby k nákaze hepatitidou A nedošlo.

    Účinnost očkování se pohybuje mezi 15 a 20 lety. Poté by mělo dojít k přeočkování. Pokud se v průběhu 20 let od očkování setká naočkovaná osoba s virem hepatitidy A, zvyšuje se a prodlužuje imunitní odpověď. Přeočkování tedy není nezbytné, protože ke kontaktu s virem hepatitidy A pravděpodobně dojde. Nicméně osobám, které se budou chtít přeočkovat proti hepatitidě A, stačí přeočkování vakcínou pouze proti hepatitidě A, i když první očkování proběhlo kombinovanou vakcínou proti hepatitidě A a hepatitidě B.

    Žloutenka typu A Žloutenka typu A | Profimedia

prycsnima ( 21. listopadu 2017 09:03 )

 Zas raná naše demokracie.

dante ( 21. listopadu 2017 07:33 )

Mě fascinuje jak se novináři bojí říct kdo tu nemoc šíří--že ji šíří--cikáni--a jsme hned u problému proč rodiče odmítají dávat své děti mezi cikánata-vší-svrab-šváby-a žloutenku--to vám vše můžou děti přinést ze školi ale to se radči mluví o --rasizmu--než říst --pravdu-Demokracie se bojí pravdy víc jak se báli komouši a to je strašné "!!!!

Zobrazit celou diskusi