Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jiřímu (62) bylo hodně zle, když přestal kouřit. Víme, co mu dalo naději

Autor: Veronika Šmídová/ČTK - 
3. března 2017
05:00

Přestat kouřit patří mezi jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí. Málokdo ho ale dokáže dodržet. Mezi Čechy je tak téměř 30 procent aktivních kuřáků. K nim patřil donedávna i Jiří Judl (62), který se mnohokrát pokoušel návyku neúspěšně zbavit. Naději mu přinesla až akupunktura. Tu začala u závislosti na tabáku v lednu využívat ambulance tradiční čínské medicíny Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Zatímco ministerstvo zdravotnictví nápadu tleská, někteří odborníci jsou opatrnější.

Pan Judl propadl cigaretám už ve 20 letech. I přes snahu o odvykání se mu bohužel nikdy nepovedlo definitivně přestat. „Kouřil jsem 40 let a deset různých pokusů o zanechání kouření bylo neúspěšných,“ popsal muž s tím, že vyzkoušel například lék Veraniklin, špatně ale snášel jeho nežádoucí účinky. Proto se nakonec rozhodl pro akupunkturu.

Tu závislým na tabáku nově nabízí ambulance tradiční čínské medicíny Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Léčebná kúra je placená – stojí 1500 korun – některé zdravotní pojišťovny na ni nabízejí příspěvek. Zahrnuje vstupní a výstupní lékařské vyšetření a pětkrát, vždy po týdnu, aplikaci ušní akupunktury malými jehličkami. Metoda není samospásná, funguje jako doplnění moderní medicíny.

Ušní akupunktura zabrání rozvoji abstinenčních příznaků reflexní cestou
ovlivněním receptorů přítomných v kůži ušního boltce. Účinek se dostavuje okamžitě po aplikaci ušní akupunktury,“ popsal pro Blesk.cz vedoucí lékař centra tradiční čínské medicíny František Musil, který si poznatky o metodě přivezl z loňského sympozia v Číně. Podle něj nepomáhá akupunktura mírnit abstinenční příznaky pouze u závislosti na tabáku, ale například i u závislosti na lécích proti bolesti.

Akupunkturu zatím v ambulanci vyzkoušelo kromě pana Judla ještě devět pacientů. Většina z nich podle Musila ihned po začátku léčby výrazně snížila spotřebu cigaret. Sám Judl díky ní vydržel měsíc bez nikotinu a věří, že vytrvá i nadále.

Dieta i akupunktura

Metodu schvaluje také ministerstvo zdravotnictví, které proti kouření dlouhodobě bojuje. Není divu – závislost na tabáku je příčinou každého šestého úmrtí v tuzemsku. Podle mluvčí Štěpánky Čechové je ušní akupunktura uznávána jak Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně, tak i Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Každý pacient je na začátku léčby celkově lékařsky vyšetřen internistou. Je komplexně zhodnocen zdravotní stav pacienta a přítomnost dalších chronických onemocnění. Při vstupním lékařském vyšetření je proveden rovněž cílený rozhovor, při kterém jsou pacientovi vysvětlena rizika kouření a benefit zanechání kouření. Na závěr vstupního vyšetření je aplikována ušní akupunktura,“ popsala pro Blesk.cz zástupkyně resortu, jak vše probíhá. 

K další aplikaci ušní akupunktury se pacient dostaví za týden, kdy je znovu zhodnocen jeho zdravotní stav a průběh odvykání kouření. Podle toho je nastavena další léčba. Podle druhu abstinenčních příznaků jsou případně vybírány specifické akupunkturní body.

Pacientům je také doporučena úprava diety vedoucí ke snížení abstinenčních příznaků (hlavním principem je nejíst sladká jídla a nepít kávu). Tento kombinovaný přístup lze jednoznačně doporučit,“ uvedla Čechová.

Prokazatelné výsledky?

Někteří odborníci jsou k výsledkům čínské medicíny ovšem poněkud zdrženlivější. „Akupunktura je metoda v medicíně používaná. Zatím ale nebyl prokázán žádný vliv na úspěšnost odvykání kouření,“ popsala Blesk.cz Eva Králíková, která vede Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. 

Podle ní je nejdůležitější, aby kuřáci snahu o odnaučení zlozvyku nevzdávali. „To, že se nepodaří přestat napoprvé, je normální – průměrně je úspěšný pátý pokus. Měli by se ale držet prokazatelně účinných metod: především intenzivní intervence a léků závislosti na tabáku u svého lékaře či v centrech pro závislé na tabáku,“ uzavřela lékařka.

Spotřeba cigaret v ČR podle posledních dat ČSÚ v roce 2015 meziročně stoupla o 3,1 procenta. Jeden obyvatel v průměru vykouřil 2010 cigaret, tedy přibližně 100 krabiček. Podle Eurostatu je mezi Čechy 28,7 procenta aktivních kuřáků. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi