Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Národní galerie nečekaně zavřela. Jsou za tím spory s bezpečnostní agenturou

Autor: jer, ČTK - 
25. února 2017
17:25

Národní galerie v Praze musela v sobotu nečekaně zavřít všechny své budovy. Bezpečnostní agentura, která budovy galerie střeží, totiž v pátek vypověděla galerii smlouvu. Agentura tvrdí, že galerie porušovala závazky vůči firmě. Galerie naopak uvádí, že agentura porušovala své povinnosti.

Znovu galerie otevře zřejmě až během příštího týdne. Podle vedoucího odboru PR a marketingu Miroslava Krupičky do konce května prodlouží platnost vstupenek, které mají návštěvníci zakoupeny.

Ředitel galerie Jiří Fajt v sobotu ČTK řekl, že důvodem uzavření budov bylo opakované závažné porušování povinností ze strany smluvního dodavatele bezpečnostních služeb. „K podobné situaci, i když v menším měřítku, bohužel docházelo i v uplynulých měsících. Vedení Národní galerie se snažilo tyto problémy věcně řešit, ovšem bez úspěchu,“ doplnil Fajt. Podle něj ani za této situace nebyla ohrožena bezpečnost sbírek a budov.

Galerie má podle registru smluv uzavřenou od konce září smlouvu s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management. Trvat by měla do března 2020. Firma ale v sobotu ČTK napsala, že od smlouvy s galerií k 24. únoru odstoupila kvůli „závažnému porušování závazků ze strany Národní galerie v Praze.“ Ve smlouvě se uvádí, že podstatným porušením závazků může být ze strany objednatele zejména „prodlení se zaplacením ceny po dobu delší než 30 dnů nebo opakované neposkytování potřebné součinnosti.“ Firma podle své mediální zástupkyně Evy Kijonkové nabídla galerii základní bezpečnostní ochranu všech budov po dobu nezbytně nutnou.

Galerie o situaci informuje přímo na dveřích jednotlivých budov, jak zjistil zpravodaj ČTK u Paláce Kinských na Staroměstském náměstí. Informace vyvěsila i na internetu. „Národní galerie v Praze je nucena z neočekávaných technicko-provozních důvodů uzavřít všechny své budovy. Této skutečnosti upřímně litujeme a omlouváme se za vzniklé nepříjemnosti,“ uvádí na svém webu. Galerie pracuje na co nejrychlejším vyřešení této situace, podle Krupičky ale není jasné, zda budou objekty už v neděli otevřeny. O vývoji chce galerie i nadále informovat na webu.

V sobotu do práce nenastoupili zaměstnanci bezpečnostní agentury, která budovy galerie střeží. Galerie nedávno vyměnila firmu, která jí tyto služby poskytuje, uvedl zdroj Blesk.cz. Současná bezpečnostní agentura údajně už od listopadu nedostala zaplaceno.

Galerie hospodaří se šesti historickými budovami, spravuje na 400 tisíc uměleckých děl v hodnotě stovek miliard korun. Celkem si vloni přišlo její výstavy i stálé expozice prohlédnout 712 690 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi