V centru Prahy se nachází historická dlažba, která leží na pískovcovém podloží. To není pevné, a proto se často stává, že se kostky vyvrátí. Napomáhá tomu i výška dlažby, která je na 30 procentech té původní. Kostky jsou totiž ochozené. Magistrát s tím ale nemůže nic dělat.

„Nemůžeme dlažbu vyměnit za novou a ani ji zabetonovat. Brání nám v tom památkáři,“ řekla Blesku mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Centrum Prahy je totiž zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a musí si udržovat svůj historický ráz. 

„Je žádoucí, aby byla respektována i dlažba, která k městu posledních 150 let patří,“ vysvětluje mluvčí Národního památkového ústavu Jan Cieslar. Jenže výsledek je takový, že jsou chodníky plné obřích děr, je to místy o zlomeninu kotníku... Kostky se povalují na hromadách u domů, jsou také na silnici. Opilci je házejí a kopají do zaparkovaných aut.

K závadám dochází pořád dokola, protože pořádnou opravu není možné udělat. Problémem se začala zabývat už i primátorka Adriana Krnáčová (ANO): „Musíme se nad způsobem oprav zamyslet, nemělo by se stávat, že se jedno místo opravuje několikrát za rok,“ uvedla. 

Proč se chodníky rozpadají?

Kromě pískovcového podloží  a malé výšky kostek zapříčiňuje rozpadnutí chodníku i počasí. „Po chodnících v zimě jezdí metací stroje a dochází k velkým změnám teplot,“ vysvětlila mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Dalším problémem jsou i velká zásobovací auta, která na nich parkují. 

Proč se neopravuje hned?

„V zimním období se neprovádějí opravy z důvodu nepříznivých klimatických podmínek, provádí se pouze opravy havarijní tak, aby byla zachována schůdnost chodníků,“ dodala Lišková.