Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

10 největších hrozeb pro lidstvo: Dožijeme se konce světa?

  • Autor: kat,bop - 
    16. 2. 2017
    05:40

    Srážka s asteroidem, hladomor, jaderná válka nebo vzpoura umělé inteligence? Nemusí jít pouze o zápletky katastrofických filmů! Lidstvo čelí mnoha nebezpečím, která v tom nejhorším případě mohou zničit náš svět takový, jak ho známe – a to velmi rychle... Co podle univerzity v Cambridge nejvíc ohrožuje naši civilizaci?

  • 1.Umělá inteligence

    Digitální pomocníci začínají člověka pozvolna ovládat. Může se stát, že nás rychle převálcují… Místo aby technologie sloužily lidem, žijí si vlastním životem a z lidí se stávají jejich otroci. Navíc by poměrně brzy mohly být inteligentnější než jejich lidští tvůrci. Přestaly by nás potřebovat a lidstvo by nebylo schopné se v případné krizi efektivně bránit. Do roku 2075 by měly aplikace jako Siri dosáhnout 90 procent lidské inteligence...

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

  • 2.Hladomor

    Kvůli globálnímu oteplování ubývá pitné vody. Snadno bychom se tak mohli propracovat k jejímu celosvětovému nedostatku, s tím i úbytku potravin a masové migraci vyhladovělých a dehydrovaných lidí. Do roku 2025 bude podle vědců bez pitné vody 2,8 miliardy lidí, o 1,2 miliardy více než teď!

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

  • 3.Genetické pokusy

    Ačkoli si většina lidí pod genetickými pokusy představí snahy zmutovat zvířata a rostliny, mnohem nebezpečnější jsou modifikace virů. V Evropě či USA takové procedury podléhají přísným pravidlům, jinde se však experimentuje potají. A může se stát, že upravený virus z prostředí laboratoře unikne.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

  • 4.Roboti zabijáci

    Nejde jen o představu vzpoury strojů, které se obrátí proti lidstvu vlastní silou. Nové technologie by mohly vzít lidstvu například moc nad zbraněmi hromadného ničení – a to je podstatně větší riziko… Zbraně, které fungují naprosto nezávisle na člověku, už totiž dávno nejsou jen součástí katastrofických filmů.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

  • 5.Jaderná válka

    Na světě je více než 15 tisíc jaderných zbraní. Na to, aby nastal konec světa, přitom stačí použít pouhou stovku z nich! Zemi i její atmosféru by v takovém případě zahalily saze a prach, oslabila by se ozonová vrstva a lidstvo by »spálilo« nebezpečné UV-záření.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

  • 6.Klimatické změny

    Spalování ropy, plynu, uhlí a obří produkce tzv. skleníkových plynů vytrvale otepluje podnebí na planetě. To postupně zvyšuje hladiny moří, vymírají celé živočišné i rostlinné druhy a to všechno narušuje potravní řetězce. Pokud nedojde k obratu k lepšímu, může planeta čelit vážné krizi.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

  • 7.Srážka s asteroidem

    Zatím je pravděpodobnost fatální srážky Země s asteroidem minimální, vždy to tak ale být nemusí. Lidstvo není na dopad asteroidu nijak připraveno. Zatím nemáme k dispozici takové technologie, které by s podobným scénářem pomohly něco udělat a zabránit katastrofě.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

  • 8.Ztráta reality

    Je svět kolem nás opravdový? Není to jen iluze promítaná vyšší silou? Můžeme skutečně věřit svým smyslům? I americký vizionář Elon Musk varuje, že možná žijeme v iluzi, kterou nám někdo promítá jako virtuální realitu v počítačové hře.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

  • 9.Urychlovače částic

    V obrovském urychlovači částic se paprsky pohybují téměř rychlostí světla a nikdo zatím neví, co vše dokáže obrovská energie uvnitř způsobit. Podle některých vědců by mohla vytvořit vakuum, které »vcucne« vše, co mu přijde do cesty.

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

  • 10.Tyran u moci

    Nesprávný člověk s velkou mocí může činit nerozumná rozhodnutí, která zasáhnou celou planetu. Ať už půjde o jadernou válku, nedostatečnou ochranu planety před globálním oteplováním či špatné přerozdělování zdrojů...

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

djaba ( 18. února 2017 21:12 )

Pod Saharou je gigantické podzemní jezero pitné vody .Kdekoliv v Africe kopnete , je tam voda .Nedávno se vrátil z jedné africké země dobrovolník , který tam pomáhal s různými organizacemi kopat studně .Prý pak po roce našli několik jimi vybudovaných vydatných studní zasypané odpadem a domorodci používali vodu ze špinavých louží jako před tím .

dato ( 16. února 2017 13:42 )

I přes to všechno o čem píšete, a máte pravdu, žijeme v úžasné době. Říkat, že za vše může člověk znamená zařadit se mezi tu elitní pakáž, která nás zneužívá ve jménu vnucené etiky, která pro ně neplatí. Ale dnes, tak jako nikdy před tím, můžeme všichni "člověci" proti tomu něco udělat. Už to, že tu můžeme vyjádřit svůj názor není pro začátek špatný

MILLLIS ( 16. února 2017 13:23 )

Tyran u moci = oranzovy pan?

MILLLIS ( 16. února 2017 13:19 )

To je presne ono....Nejvetsi hrozbou pro svet jsme my sami...

sores ( 16. února 2017 11:06 )

Ne ne největší hrozba pro svět je člověk!!! Už aby nás to tu smetlo, před rokem bylo pozdě!! Lidské myšlení čím dál více brutálnější a hnusnější!

Zobrazit celou diskusi