Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Život „pošťáka“: Plat 13 tisíc, přesčasy a losy, vysvětluje stávku odborář

Autor: bud - 
14. prosince 2016
05:46

Pracovní podmínky doručovatelů a dalších zaměstnanců České pošty jsou horší, než se na první pohled zdá. Jejich mzdy nepřesahují 17 tisíc hrubého. Lidé mají mnohahodinové nezaplacené přesčasy, sráží se jim až třetina platu kvůli neplnění povinností a noví zájemci o práci mnohdy odcházejí po několika dnech. Tvrdí to Petr Pohl, šéf jedné z odborářských organizací, které vyhlásily na příští týden stávku. Česká pošta se brání, že se vždy řídí zákonem a nabízí i bonusy za přivedení nového zaměstnance.

Bude to historicky první stávka, která na České poště nezávisle proběhne. Už příští pondělí až 6 000 tisíc zaměstnanců přestane na dvě hodiny pracovat a o 3 dny později možná na celých 24 hodin. Stávku organizují tři menší odborové organizace (celkem jich má pošta 9) a cílem je získat vyšší platy a stabilizovat počty zaměstnanců.

Pošta tvrdí, že průměrná mzda zaměstnanců činí 21 400 korun, u doručovatelů je to 17 200 korun (necelých 14 tisíc čistého). A to se odborářům nelíbí. „Základní hrubá mzda se pohybuje kolem 15 až 17 tisíc korun, a to včetně výkonové složky. Záleží tedy ještě na dalších faktorech,“ řekl Blesk.cz Petr Pohl z odborového sdružení SOS-21. Z této mzdy podle něj tvoří až 30 procent výkonová složka, která je strhávána za nedostatky při doručování nebo v případě, kdy zaměstnanec neprodá dostatek smluvních produktů, třeba stíracích losů.

„Nelze stavět na brigádnících“

Podle České pošty je výkonová složka nižší a u doručovatelů tvoří jen 15 procent. Nejvyšší je prý u lidí pracujících za přepážkou, a to 25 procent. Přesto by podle Pohla měl podnik zvýšit platy o 2500 korun a díky tomu alespoň částečně stabilizovat zaměstnance, a tím zvýšit i kvalitu služeb pošty, se kterými podle něj zákazníci nejsou spokojení. „Není možné, aby pošta vše stavěla na brigádnících,“ je přesvědčen Pohl.

V současné době na poště dramaticky chybí lidé. „Získávání nových zaměstnanců je v současné době, kdy je velmi nízká nezaměstnanost, náročné pro všechny firmy na trhu. Česká pošta proto připravila adaptační proces, který nováčkům umožní snadnější nástup a zapracování,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík s tím, že zaměstnanci, kteří přivedou nové lidi, dostávají finanční odměnu.

Jenže podmínky, které podnik zájemcům nabízí, jsou podle odboráře Pohla velmi špatné. „Pokud někoho pošta naláká, odpracuje možná jednu směnu, kolikrát ani to ne. A když zjistí, co je to za práci, tak už se ten člověk neobjeví,“ tvrdí Pohl. Pracovníci jsou podle něj často přetěžováni. Lidé se například musejí zaskakovat v práci. „Když jeden doručovatel v okrsku chybí, práce se rozdělí mezi ty zbylé. Je to takzvaná rozebírka. Ale když už chybí dva, tak ten nápor práce nezvládají a ještě jsou za určitou nekvalitu práce postihováni. Takže mohou být dobří, ale zvažují, že chtějí jít od pošty,“ popisuje typickou situaci doručovatelů.

Hodiny přesčasů navíc

„Máme od zaměstnanců informace, že když jsou v práci déle a pracují i za chybějícího, tak končí o hodinu nebo o dvě později, a když si to do pracovního výkazu napíšou, tak jim to stejně není proplaceno. Vedoucí to proškrtá a pošle něco jiného. My lidem radíme, aby si výkazy, které odevzdají, vyfotili. Pak to můžeme řešit. Ale řada zaměstnanců má strach se ozvat, protože by neradi přišli o práci,“ říká Pohl.

Podnik se ale brání, že nic takového se neděje. „Česká pošta se řídí zákoníkem práce a veškeré přesčasy proplácí. Pokud nějaký zaměstnanec má pocit, že jeho pracovněprávní záležitosti nejsou řešeny správně, může se obrátit na nezávislou instituci, tedy ombudsmanku pro zaměstnance,“ brání se mluvčí Vitík, který už v pondělí označil stávku na nezákonnou.

„Stávka jako krajní prostředek řešení není v tuto chvíli namístě, a považuje ji proto v současné době za nezákonnou. Pošta průběžně vyhodnocuje situaci a v souvislosti s jejím vývojem analyzuje i možné právní kroky,“ vysvětlil Vitík s tím, že organizátoři nedodali informace o konkrétním průběhu stávky, tedy kdo a kde bude stávkovat.

Odboráři jsou přesvědčení, že podobná slova jsou pouze zastrašováním těch, kteří chtějí stávkovat. „Zatím není žádné rozhodnutí soudu o nezákonnosti stávky. Tyto argumenty lze pomalu nazvat zastrašování. Zaměstnanec, který si to přečte, že je stávka nezákonná, bude přemýšlet, jestli vůbec bude stávkovat. Dopředu něco označit právním pojmem není vhodné,“ je přesvědčen Pohl.

Kryrska ( 31. prosince 2016 13:50 )

 Aby se cely postaci nepo**ali tezky je pro ne i zazvonit na cloveka kterymu vezou balik a on kvuli tomu celej den drepi doma u zvonku aby pak zjistil ze uz tam davno nekdo byl ale nebyl ani s to na nej zazvonit. Nevim za co by jako chteli vetsi prachy ja pracuju jako pecovatelka v domove pro seniory se specializaci na Alzheimra a s maturitnim vzdelanim v cele ceske republice nedostanu za tuhle praci vic jak 12 000 cisteho a to pracuju 12h hrabu se v lidskych exkrementech a oddelavam se jak fyzicky tak psychicky stejne jako vsichni ostatni kolegyne a kolegove ale zadny stavky nikdo z nas neorganizuje jelikoz nas ty lidi potrebuji a bez nasi pomoci by se neobesli a tak na tyhle veci nemame pomalu ani narok a beztak se nikdo nestara o to ze z toho naseho platu se neda ani pomalu vyzit a ze je tahle profese v ceskem state velice nedocenena zatim co v jinych zemich je minimalni plat za tuto profesi minimalne 30-50 000 korun.

308win ( 14. prosince 2016 13:34 )

Mašina na výrobu dalších pobíračů sociálních dávek.

karelka ( 14. prosince 2016 11:15 )

Lanová je stroj na haranty, jenže děti jsou chudáci, dopadnou jako ona sama.

karelka ( 14. prosince 2016 11:11 )

Na poštách je většina ženských a ty nepohnou.....

dandova ( 14. prosince 2016 11:08 )

Je mi jich líto, když to porovnám s paní Lanovou s 10 dětmi a její rodinou ....

Zobrazit celou diskusi