Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lidé ujeli „Do práce na kole“ 2 miliony kilometrů. Zájem byl enormní

Autor: Matěj Smlsal - 
30. května 2016
21:16

Během května jste mohli potkat v ulicích řady českých měst víc cyklistů a chodců. Do zaměstnání chodili či jezdili na bicyklu i ti, kteří běžně využívají dopravní prostředky. Zapojili se totiž do soutěžního projektu Do práce na kole. A celkově ujeli či ušli přes dva miliony kilometrů.

O květnovou akci Do práce na kole, která končí v úterý, byl letos zatím největší zájem ze všech ročníků. „Nárůst je opravdu rapidní. Loni se zúčastnilo 7300 lidí, letos je to 10 800. Důvod je určitě i ten, že se kromě cyklistů mohli přihlásit také chodci či lidé s různými nemotorovými vozidly,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí akce Adéla Brabcová.

Lidé se celý květen snažili nachodit či najezdit co nejvíce kilometrů, často vytvořili i týmy v práci. Soutěží totiž o cenu pravidelnostní kategorie, výkonnostní kategorie, vyhlásí se také cyklozaměstnavatel roku.

Dosud lidé ujeli dohromady 1 938 000 kilometrů na kole a ušli 147 000 kilometrů pěšky.

Nejvýkonnější byli pracovníci 10. května. Naopak 4. května se jim na kolo či na chodníky moc nechtělo. „Déšť je faktor, který ovlivní, jestli lidé jedou, nebo ne,“ řekla Brabcová.

Ovšem u lidí se minulý týden projevil soutěživý duch. I když pršelo a byly bouřky, neváhali a vyšli či vyjeli. Potřebovali sbírat kilometry.

Jak jsou data relevantní, jde ale těžko ověřit. Lidem počítá ujeté nebo ušlé kilometry buď aplikace, nebo je zadávají oni sami na webových stránkách. „My to nekontrolujeme, je to o důvěře, že lidé zanesou takový počet, kolik opravdu ujeli,“ dodala Brabcová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi