Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jedenáctiletý chlapec se vážně zranil při cyklovýletě na Šumavě

Jedenáctiletý chlapec se vážně zranil při cyklovýletě na Šumavě (ilustrační foto).
Jedenáctiletý chlapec se vážně zranil při cyklovýletě na Šumavě (ilustrační foto).  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
15. července 2016
14:00

Vážné zranění utrpěl jedenáctiletý chlapec, který upadl při cyklovýletu pod šumavským Špičákem. Na mokré cestě nejspíš uklouzl. Do nemocnice ho se zraněním nohy převážel vrtulník, řekl náčelník šumavské horské služby Michal Janďura. Od začátku prázdnin je to už několikátý vážný úraz cyklisty na Šumavě.

Ze Špičáku sjížděla krátce před polednem skupinka dětí vedená dospělými cyklisty. „Nehoda se stala na asfaltové lesní cestě, na které byl po včerejších lijácích splavený štěrk a zemina. Chlapec zřejmě po mokrém povlaku sklouzl a při pádu se zranil,“ popsal zasahující člen horské služby Petr Pospíšil mladší. Chlapec měl na hlavě přilbu. „Na místě jsme zjistili, že vylétl z kola do lesa. Ležel kus od cesty a stěžoval si na nesnesitelnou bolest v pravém stehně. Vše nasvědčovalo možné zlomenině stehenní kosti,“ doplnil Pospíšil.

Horští záchranáři dítě umístili do vakuové matrace a převezli k přistávacímu místu u domu horské služby, kam přijela sanitka a přiletěl vrtulník. Dítě pak převezl s úrazem nohy do Fakultní nemocnice Plzeň, potvrdila mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková.

„Cyklostezky a cyklotrasy v horách jsou nyní na mnoha místech pokryty splaveným mokrým listím, jehličím a bahnem. To by si cyklisté měli uvědomit a přizpůsobit tomu způsob a rychlost jízdy,“ varoval Janďura. Připomněl také, že mnohem větší opatrnost je namístě při hromadných cyklovýletech, zvlášť když ve skupině jedou méně zkušení cyklisté a děti.

První týden letních prázdnin zaznamenala horská služba na Šumavě výrazný nárůst zásahů u nehod turistů i cyklistů. V celé ČR měla horská služba 141 zásahů, z toho nejvíc na Šumavě – 54. V Krkonoších měli horští záchranáři za stejnou dobu 13 zásahů, 22 v Jeseníkách a 20 v Beskydech. „Řada z těchto 54 zásahů byla způsobena nedodržováním pravidel bezpečného pobytu v horách. Šumava láká kromě turistů především cyklisty na horských kolech. Jejich případný pád končí často těžkým zraněním,“ uvedl Janďura.

Například 7. července spadl z kola cyklista ve středním věku na cyklostezce mezi Statečkem a Hamry a způsobil si těžká zranění. Muže převážel vrtulník. Hned další den si způsobil zranění také asi padesátiletý cyklista, který spadl z kola v Kvildě a začal upadat do bezvědomí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání