Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zkontrolujte si auto nebo motorku. Policisté se chystají zabavovat „techničáky“

Autor: kle - 
8. dubna 2016
06:30

Řidiči automobilů i motorkáři by se měli mít na pozoru, dopravní policisté chystají kontroly zaměřené na technický stav vozidel. Na místě přitom budou moci zabavovat malý technický průkaz (osvědčení o registraci vozidla) a posílat řidiče na stanici technické kontroly (STK). Příslušná vyhláška začne platit v nejbližší době.

Dopravní policisté v těchto dnech načítají brožuru, kterou už  brzy využijí přímo na silnicích. Učí se z ní, které auto a motodoplňky mohou ohrozit bezpečnost silničního provozu. Jde například o umístění blinkrů či registrační značky na motocyklech nebo rozměry kol a další údaje uvedené v malém technickém průkazu.

Brožura kvůli hádkám s řidiči

Podle informací Blesk.cz vznikla brožura zejména kvůli častým a bezpečnost ohrožujícím úpravám na motocyklech, méně pak kvůli případům tuningu u automobilů. Publikace by měla pomoci dopravním policistům přímo během silničních kontrol v argumentaci ve sporech s řidiči.

Oprávnění zabavovat přímo na místě malý technický průkaz dala policistům platná novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Čeká se ovšem na prováděcí vyhlášku. Ta by však podle vedení dopravní policie měla přijít z ministerstva dopravy v nejbližší době.

„Očekáváme, že vyhláška začne platit v řádu několika týdnů,“ řekl Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva. „Ve středu jsme k vyhlášce obdrželi drobné připomínky z Legislativní rady vlády, zapracováváme je a následně půjde vyhláška k podpisu panem ministrem Ťokem,“ upřesnil.

Řidiči budou moci dojet jen domů

Pokud policisté zabaví na místě technický průkaz, může řidič dojet pouze do místa svého bydliště. Do 30 dní pak musí zamířit na STK. V zájmu šoférů je tedy ověřit si, zda nemají svůj automobil či motocykl „upravený“ tak, že může ohrožovat bezpečnost silničního provozu.

Projektový manažer Autoklubu ČR Robert Vacek doufá ve zdravý úsudek policistů. „Kontroly by měly být ve smyslu hesla pomáhat i chránit. Policisté by měli sehrát i preventivní roli a zaměřit se na skutečně nebezpečné případy. Naopak zbytečně nepopotahovat řidiče za drobnosti,“ uvedl.

Pozor na autobazary a pojišťovny

Řidiči by si měli podle Vacka skutečně pečlivě ověřit reálný technický stav vozidla, resp. zda tento stav souhlasí s údaji zapsanými v technickém průkazu. „Nejde jen o nehomologované doplňky. Například krásná sedmnáctipalcová kola jsou v pořádku, ale ne na každém vozidle,“ řekl Vacek.

Pokud by se řidič při dopravní kontrole odvolával na fakt, že automobil či motocykl nijak neupravoval a v daném stavu zakoupil, má podle Vacka smůlu. A to i vůči pojišťovně, pokud by zavinil nehodu. „Za to, aby vozidlo splňovalo podmínky silničního provozu, zodpovídá řidič. Navíc, pokud nevyhovující vozidlo způsobilo nehodu, pojišťovny mohou vymáhat škodu po řidiči,“ uzavřel.

Z policejní příručky:

 

soorry ( 8. dubna 2016 15:06 )

Doufám, že Líza má na kárce bezpečnostní pásy.

soorry ( 8. dubna 2016 15:03 )

To není jen o STk, to najde jen něco, ale pořádný profi servis, tam přístroje auto projdou z gruntu, najdou závad až by jste se divili, pro někoho drahé, tak ho nechá tak.

soorry ( 8. dubna 2016 14:58 )

přesně, Kup si hůlky a cho´d pěšky.

zdenkk ( 8. dubna 2016 14:43 )

Tebe by nestříleli, debilové jsou hájený

zdenkk ( 8. dubna 2016 14:19 )

Od toho ta dopravní policie je, ty daktyloskope.

Zobrazit celou diskusi