Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nevíte, že máte body? Jako by neexistovaly. Soud navádí, jak zachránit řidičák

Autor: zst - 
4. ledna 2016
10:27

Pokud porušíte pravidla silničního provozu a policie vám za to nadělí body, musíte o tom vědět. Tak rozhodl Nejvyšší správní soud, na který se obrátil řidič, jemuž hrozilo odebrání řidičáku za telefonování za jízdy. Muž se bránil, že ho nikdo předem nevaroval. Verdikt by mohl posloužit neukázněným řidičům jako návod, jak se zabavení řidičského oprávnění bránit. Informovala o tom Mladá fronta Dnes.

Řidič z Českobudějovicka telefonoval za jízdy, kvůli předchozím prohřeškům už měl přijít o řidičský průkaz. Podle svých slov o blížící se hranici 12 bodů ale nevěděl a podle Nejvyššího správního soudu (NSS) informován být měl. Soud rozhodl v jeho prospěch.

Úředníci by měli informovat neposlušné řidiče o každém bodovém trestu, aniž by museli žádat za poplatek o výpis ze své karty. "S ohledem na skutečnosti, že i jednotlivý záznam bodů do registru řidičů je trestem, jeví se vhodnějším, aby řidiči bylo z úřední povinnosti oznámeno i provedení jednotlivého záznamu," píše se v rozsudku senátu, kterému předsedal Josef Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu.

Pro úřady to prý ale bude další administrativa, kterou už teď téměř nestíhají. "Nedovedu si to v žádném případě představit, my v současném personálním oddělení nezvládáme ani zaevidovat přidělení bodů ve lhůtě do pěti dnů," říká deníku Helena Čejková z ústeckého magistrátu. V Ústeckém kraji padlo během loňska nejvíce trestných bodů v přepočtu na počet řidičů.

Ministerstvo dopravy zřejmě o problémech úředníků ví, proto chystá cestu, jak informace řidičům dodat jinak. "Vše zatím nasvědčuje tomu, že k informování by mělo docházet minimálně po dosažení určitého počtu bodů," naznačuje jednu z variant Zdeněk Neusar, mluvčí rezortu.

Argument pro advokáty i samotné řidiče

Rozhodnutím NSS se teď začnou podle úředníků ohánět nejen řidiči, ale především jejich advokáti. "Aby fungoval bodový systém, jak má, a řidič měl možnost v případě, že něco spáchá, si to uvědomit, je potřeba mu o přidělení bodů říct," tvrdí advokát Ondřej Horázný.

"Dříve nebo později přijde otázka, zda to, že se přidělení bodů nesděluje, je v rozporu s ústavním pořádkem. A podle mého názoru je," dodává právník specializující se na dopravní přestupky.

Za téměř 10 let fungování bodového systému se vybodovalo už 39 tisíc řidičů, tedy necelé čtyři tisícovky každý rok. Aktuálně má alespoň jeden bod na kontě přes půl milionu šoférů. Přestupky páchají v 80 % muži, nejčastěji jde o překročení rychlosti v obci, telefonování za jízdy a nepřipoutání.

Pokud člověk vybírá poštu, o bodech musí vědět

Podle pražského advokáta Josefa Biňovce není možné, aby o nasbíraných 12 bodech dotyčný řidič nevěděl. "Já to nepovažuji za možné. Oni vědí, že je zastavila policie a dostali nějakou pokutu, tak je pak logické, že asi mohli dostat i nějaké trestné body. Neznalost práva neomlouvá," myslí si právník.

Někteří advokáti podle Biňovce budou teď bodový systém zpochybňovat, obzvláště v případech, kdy úřady dostatečné rychle na rozhodnutí NSS nezareagují.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi