Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ranní cesta ke zdraví? V cereáliích z obchodů je příliš cukru

Cereálie obsahují příliš cukru, uvedl časopis dTest.
Cereálie obsahují příliš cukru, uvedl časopis dTest.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ula - 
5. března 2016
06:15

Snídáte müsli nebo lupínky a myslíte si, že snídáte zdravě? Podle časopisu dTest nikoli, list odhalil, že v potravinách určených pro snídaňový stůl je příliš cukru. Podle odborníků jde o snahu výrobců vyrábět potraviny, které vyhovují chutím zákazníků a tím pádem se lépe prodávají.

dTest nakoupil 58 výrobků typu müsli, lupínky, instantní kaše, sušenky, nápoje a plněné polštářky, které jsou určené na snídani. A už podle etiket bylo jasné, že je ve většině případů tvoří ze čtvrtiny až třetiny cukr.

Tři lžíce cukru na 100 gramů

„Nejméně cukru jsme objevili ve výrobku Nestlé Corn Flakes, necelou desetinu, což představuje jednu a půl lžičky cukru. Je však třeba dodat, že se na rozdíl od ostatních výrobků nejedná primárně o sladkou snídani. A že zároveň obsahuje nejvíc soli (2 g/100 g),“ uvedla Hana Hoffmannová, vedoucí redakce časopisu dTest.

U instantní ovesné kaše Dr. Oetker už musíte počítat s více než jednou polévkovou lžící cukru v 62gramovém balení.

Více než čtvrtina cukru vás čeká, pokud si dáte sušenkovou snídani (Bebe Dobré ráno). „Obezřetní byste měli být v případě výrobků nesoucích sofistikovanější názvy – například Nestlé Fitness Fruits skrývá 26 gramů cukru ve 100 gramech výrobku,“ upozorňuje Hoffmannová.

Sladkou bombou mezi cereálními snídaňovými produkty jsou křupavé obilné lupínky Penny Choco Chips (37 g/100 g) a obilné polštářky s lískooříškovou náplní Goody Morning Pillows z Lidlu (36,7 g/100 g), které ve 100 gramech ukrývají hned tři polévkové lžíce cukru. Stogramovou porcí těchto malých obdélníčků či hnědých lupínků tak dospělý člověk vyčerpá více než polovinu maximální denní dávky přidaných cukrů, kterou doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

„Výrobci budují závislosti“

„Cukr se ve výrobcích objevuje v různých formách. Do cereálií ho výrobci nejčastěji přidávají buď v podobě řepného, někdy třtinového cukru, ječného sladu či glukózo-fruktózového sirupu, popřípadě používají proslazené či sušené ovoce nebo med. Mimo sušené ovoce jde vždy o přidaný cukr, je jedno, jaký název nese,“ komentuje Hoffmannová výsledky testů.

Sladká chuť vždy vede k tomu, že výrobek spotřebitelům více chutná, čímž je „nutí“ k nadměrné konzumaci.



„Podle mě jde jednoznačně o snahu vyrábět produkty, které se dobře prodávají a vyhovují chutím zákazníků. Problém je, že přeslazená chuť je návyková. Průmysl zvyšující se sladkostí produktů naučil klienty toužit po přeslazeném a přejídat se sladkostmi,“ potvrzuje teorii specialistka na výživu Margit Slimáková a dodává: „Podle bývalého komisaře amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv doktora Kesslera vyrábí potravinářský průmysl úmyslně potraviny s cílem vybudovat závislost stejně jako v minulosti průmysl tabákový.“

Co máme snídat?

Průmyslově vyráběné snídaňové cereálie jsou většinou výživově prázdné potraviny, které moderní technologie zbavily nutričních látek. Výživová specialistka proto radí: zdravější, chutnější, ale i levnější je udělat si cereální snídani doma.

Domácí ovesná kaše:

  • Do misky ovesných vloček nastrouhejte nahrubo jablko i se slupkou.
  • Přelijte vařící vodou.
  • Potom už jenom dochuťte podle přání (hrozinky či sušené brusinky, jakékoliv ořechy nebo semínka).
  • Promíchejte a ozdobte pár lžícemi tučného bílého jogurtu.
  • V létě jde přidat i čerstvé ovoce, v zimě trochu medu, kokosu, skořice nebo kakaa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi