Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Češi se nadchli pro oslíky pod stromečkem. „Volovin“ už měli dost

Oslík je originální a užitečný dárek.
Oslík je originální a užitečný dárek.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: všm, ČTK - 
24. prosince 2015
19:02

Poukaz na záchod, koza nebo úsporná kamna – že se to zdají být trochu podivné dárky pod stromeček? Ne pokud je dáváte chudým rodinám v rozvojových zemích. Takzvaný Skutečný dárek nabízí společnost Člověk v tísni čtvrtým rokem, letos už zde lidé utratili více než čtyři miliony korun. To představuje dosavadní rekord, jak uvedl v rozhovoru pro iDNES.cz vedoucí projektu Tomáš Vyhnálek.

„Zatím lámeme rekordy, prodeje jsou asi o čtvrtinu vyšší než loni. Zatím jsme prodali 19 965 certifikátů. K pětadvaceti druhům certifikátů jsme přidali dva nové,“ pochvaloval si Vyhnálek v rozhovoru.

Zájemci si na webu projektu vyberou, jestli chtějí přispět na školství, obživu, zdraví nebo pitnou vodu. Nejlevnější dárky, jako třeba kanystry na vodu nebo balíček školních potřeb, stojí 200 korun, v nabídce je ale také třeba oslík s povozem za 7 500, šicí stroj za 1 500 nebo zdravotnický materiál na bezpečný porod za 800 korun. „Zvířata i materiál vždy nakupujeme v zemích, kde je rozdáváme, abychom se vyhnuli zbytečným nákladům na dopravu,“ uvedl vedoucí projektu.

Slogan a dobrá myšlenka

Náhlý zájem Čechů si vysvětluje především chytlavým sloganem „Nedávejte voloviny, dejte aspoň osla“. Tím se prý pokoušeli odlehčenou formou lidi navést k tomu, že když už potřetí nechtějí dávat ponožky anebo papuče, aby dali něco originálního a smysluplného. „Tím nechci říct, že kupovat ponožky je špatné, zrovna dnes jsem pět párů koupil, protože je brácha potřebuje. Stává se, že sklouzáváme do toho, že dáváme dárky jen proto, že musíme něco dát, a to je nešťastné a trápí to většinu z nás. Nabízíme tedy originální cestu, jak z dilematu vyklouznout a ještě navíc pomoci,“ popsal Vyhnálek.

Právě záchody jsou spolu s kamny a osivem novinkou v letošní nabídce. Nedostupnost toalet a s tím související špatné hygienické podmínky zapříčiní ročně smrt až dvou milionů lidí v chudých zemích. „Záchod je tu stejný symbol bohatství, jako když my máme na zahradě zaparkovaný Rolls-Royce,“ vysvětlil Jan Faltus, který má v dárcovských programech Člověka v tísni na starost problematiku hygieny.

Projekt podporuje i herečka Martha Issová:

Video Studio Blesk – Martha Issová - Daniela Soukalová
Video se připravuje ...

henryj ( 25. prosince 2015 06:46 )

Nevím proč ta kráva ISSOVÁ ještě do něčeho vrtá.Stačí,když s tím pitomcem MÁDLEM vrtala pro ODSku kampaň "Přemluv dědka babku".Tak trapní pitomci,to už nemá metra.Proto jsme si zvolili těmito dvěma ohambími OSLI,které sponzorujeme již tak dlouho a bez efektu.

lepo ( 24. prosince 2015 23:54 )

Pokud to někdo dělá z přesvědčení a dobré vůle tak prosím .. ale .. spíš mi přijde, že se podobné záležitosti dělají "na efekt". Lépe to zní! Proč, když chci pomoci nemám pomáhat ve své zemi, městě, ulici. I tady je mnoho lidí co jsou na tom zle. Tisíce samoživitelek nemá peníze. Děti co nemají ani obědy ve škole. Proč "adoptovat" černouška žijícího tisíce kilometrů daleko, když můžu dávat peníze nadanému děcku ze sociálně slabé rodiny tady u nás. Lidé si neustále na něco hrají, dělají se lepšími, zajímavějšími

Zobrazit celou diskusi