Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Letní dovolená v Chorvatsku? Přes hranice kolony kvůli teroristům

Kolony se tvořily i bez podrobných hraničních kontrol, situace příští rok může být složitá.
Kolony se tvořily i bez podrobných hraničních kontrol, situace příští rok může být složitá.  (Autor: Blesk)
Autor: zst, ČTK - 
21. listopadu 2015
11:55

Zpřísnění kontrol na vnějších hranicích schengenského prostoru bude pro Čechy, kteří se příští rok vypraví na dovolenou do Chorvatska nebo třeba Bulharska, znamenat čekání na hranicích. Ani jedna z těchto dvou turisticky vyhledávaných zemí totiž není členem EU ani Schengenu. Fronty už připustil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Česká republika podporuje záměr přitvrdit kontroly na vnější hranici schengenského prostoru tak, aby se pravidelně týkaly také občanů zemí, které do tohoto prostoru volného pohybu patří. V Bruselu to prohlásil český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s tím, že musí být možné „oddělit zločince“. Rada ministrů řešila zpřísnění kontrol na žádost Francie kvůli nedávným teroristickým útokům.

Unijní pravidla by se měla změnit tak, aby pasy občanů EU, kteří se vrací do Schengenu, bylo možné podrobovat systematickým kontrolám a porovnávat je s policejními a dalšími databázemi. Nyní občané ze zemí schengenského prostoru pas ukazují jen k „vizuální kontrole“.

„Pravděpodobně budeme muset strpět, že se vyskytnou fronty. Doufám, že to bude na nějaké rozumné bázi, aby to občany obtěžovalo co nejméně,“ podotkl Chovanec. Členem zóny totiž není například Chorvatsko, přísnější kontroly by tak v létě mohly čekat také české turisty vracející se z dovolené u Jaderského moře. Kolony se přitom každoročně tvoří i bez podrobných hraničních kontrol.

Omezování zbraní a registr všech, kdo poletí letadlem

Zatímco v Evropě sílí hlasy po zpřísňování držení zbraní, podle Prahy je spíše třeba bojovat se zbraněmi nelegálními než postihovat ty, kdo plní všechny zákonné podmínky.

Francouzský ministr Bernard Cazeneuve ale upozornil na bod, na kterém Paříži velmi záleží. Do konce roku chce mít dohodu mezi členskými zeměmi a europarlamentem o návrhu na zřízení celoevropského registru pasažérů v leteckém provozu, aby bylo jasné, kdo do unie a po jejím území letecky cestuje.

„Už není čas, tohle je nutné,“ řekl novinářům. Francie varuje, že pokud podobný systém nebude dostatečně rychle spuštěn, dojednají si jeho zřízení evropské země samy mimo unijní rámec.

Uvažuje se také o vzniku jednotné evropské zpravodajské agentury, aby se zlepšila spolupráce na poli tajných služeb. To ale zatím odmítají Němci. Vznikne také specializované protiteroristické středisko Europolu. Pracovat by mělo už od počátku příštího roku, podmínkou je, aby unijní země poskytly včas potřebné experty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mikaclili ( 21. listopadu 2015 19:14 )

V kazde situaci jsou dve strany.nemuzes kvuli ter.utokum odsuzovat vsechny azylanty.to same se muze nekdy stat i nam.

mim33 ( 21. listopadu 2015 15:35 )

To byla reakce na egyptanka 21. 11. 2015 13:40.

mim33 ( 21. listopadu 2015 15:33 )

Šílenců je tu víc než dost na vytvoření nekonečných kolon.

mikaclili ( 21. listopadu 2015 14:37 )

mikaclili ( 21. listopadu 2015 14:14 )

 To je prave to co chteji.abychom z nich meli strach.jestli bych uvazovala jak "egyptanka" tak nemuzu vyjit ani z baraku a to ziji v cizine a hlavnim meste. Urcite si nenecham kvuli zamindrakovanym teroristum zkazit dovolenou atd.!

Zobrazit celou diskusi