Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Organizovaná invaze a armáda na hranicích. Zeman si nebere servítky

Autor: Vera Renovica - 
20. listopadu 2015
15:10

Podle některých prezident jen nazývá věci pravými jmény. Podle jiných je islamofob. Ať už je to jakkoliv, po teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly 129 životů, říká Miloš Zeman jasně: Češi, přišel čas se bát. Přečtěte si úryvek z prezidentova rozhovoru pro Blesk.

Francouzský prezident mluví po útocích v Paříži o válce. Vidíte i vy předzvěst?

Války světové určitě ne. Ale válka s Islámským státem a jeho odnožemi už delší dobu probíhá. Já bych použil termín zintenzivnění války.

Máme se tedy v Česku bát?

Bát se samozřejmě máme, protože strach je zdravý instinkt a kdo se nebojí, tak ten často dopadne špatně. Bránit se máme dvojím způsobem. Ten první způsob, který bohužel zatím selhává, je ochrana vnějších hranic Evropské unie. O tom evropští politici jen mluví. A právě proto je nutné, aby také existovala efektivní ochrana hranic České republiky, a to i s nasazením armády.

V tomto kontextu se spekuluje o jakémsi „miniSchengenu“, kde by měly být jen Belgie, Nizozemsko a právě Rakousko a Německo. Co si o tom myslíte?

Že je to naivní a nebezpečný názor. Schengen je jeden z největších výdobytků a my bychom tím dali najevo teroristům, že jim ustupujeme.

Jak ale vidíte budoucnost schengenské úmluvy?

Základní úkol je zabránit stěhování národů, které mi připomíná spíše organizovanou invazi. V okamžiku, kdy se jí podaří zabránit, tak schengenský prostor může existovat. V samotných jeho pravidlech je ustanovení, že národní hranice mohou být uzavřeny po dobu šesti měsíců. No, a když se během šesti měsíců nebude jen žvanit, tak se dá vykonat spousta práce.

Celý rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem najdete v pátečním vydání Blesku.

Video se připravuje ...
Další videa