Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Werich islamofob“. I advokátka Samková sdílela na Facebooku fámu, teď se čertí

Ověřovat fakta je zbytečné.
Ověřovat fakta je zbytečné.  (Autor: Blesk archiv)
Autor: všm - 
9. listopadu 2015
06:29

Na 4 800 lidí se během dne nachytalo na falešný „islamofobní“ výrok umělce Jana Wericha. Na sociální sítě ho dal nepravý facebookový profil hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. Od něj to nasdílela například advokátka a známá aktivistka Klára Samková. Po upozornění Českého rozhlasu, že jde o fámu, se začala bránit. „Ověřování faktů je 100% ztráta času,“ uvedla na svém profilu.

Advokátka Samková odmítla, že by nějak pochybila šířením fámy o „islamofobním“ Werichovi. Podle ní nelze informace ověřit, a to dokonce drtivou většinu z nich. Dokonce to prý ani nemá smysl a je to jen ztráta času.

„Takže znovu: asi tak 99% informací NELZE ověřit, protože média mají jiné primární zájmy než poskytovat objektivní informace – totiž své vlastní ekonomické zájmy. Proto je ‚ověřování‘ si faktů 100% ztráta času... ze statistického hlediska je prověří čas... 100%...,“ napsala advokátka na svém profilu, čehož si povšiml projekt Demagog.cz. 

Těm, komu to náhodou uniklo: Klára Samková si k aféře s údajným Werichovým citátem neušetřila ani epilog. Cítíme se...

Posted by Demagog.CZ on 7. listopad 2015

Ten již minulý týden upozorňoval na to, že daný výrok není pravdivý. Český rozhlas totiž vyvrátil, že by se v jeho archivu něco takového nalézalo. „Po sociálních sítích začala kolovat fotografie (objevila se na falešném FB účtu imitujícího účet mluvčího prezidenta) s údajným citátem Jana Wericha srovnávající islám s nacismem. Tato věta údajně zazněla ve vysílání rozhlasu 23. záři 1938. Český rozhlas prošel svůj archiv, přehled vysílání i noviny a žádné takové prohlášení nenašel.

HOAX?: Po sociálních sítích začala kolovat fotografie (objevila se na falešném FB účtu imitujícího účet mluvčího...

Posted by Český rozhlas - Radiožurnál on 4. listopad 2015

Znění údajného citátu datovaného 23. září 1938 pro rozhlas bylo: „Takže vy chcete vědět, co si myslím o nacistech, ano? Řeknu vám to kulantně. Připomínají mi mohamedány: ti taky přijdou k vám domů a nejdřív se tváří mile, ale pak vám zakáží jitrničky, pivo a děvčatům sukně. A vy ani nevíte jak, ocitnete se v mešitě a musíte se modlit k Alláhovi, aby vás nekamenovali.

Podobné falešné zprávy nejsou na sociálních sítích nic neobvyklého. Stejně tak jsou tam běžně sdíleny citáty slavných osobností, které nikdy v životě neřekly. Obvykle se ale jedná spíše o vtipné či recesistické variace.