Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vodu v Novém Boru lze už zase pít. Lidé se ale bojí, zdroj nákazy je záhadou

Obyvatelé Nového Boru byli pět dní odkázáni na balenou vodu či na vodu z cisteren.
Obyvatelé Nového Boru byli pět dní odkázáni na balenou vodu či na vodu z cisteren.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kle - 
26. srpna 2015
14:16

Hygienici dovolili po pěti dnech opět používat vodu v Novém Boru a Okrouhlé. Vodu je však třeba důkladně odtočit a ještě 24 hodin se doporučuje vodu pro pití raději převařit. Stovky lidí onemocněly v závěru minulého týdne průjmovými onemocněními, od té doby rozváží pitnou vodu cisterna. Důvod je zatím neznámý.

Výsledky rozboru vzorků vody, které prováděly Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) i hygienická stanice, jsou v pořádku. „Je ale potřeba vodu odtočit, aby se chlor dostal i do koncových rozvodů v budovách,“ řekla ředitelka Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová.

Ve vodě byly nebezpečné bakterie

Krajská hygienická stanice v Liberci zakázala vodu z veřejného vodovodu v části Nového Boru a Okrouhlé pít v sobotu 22. srpna, když v ní laboratorní rozbory odhalily fekální znečištění. Ve vodě bylo nadlimitní množství bakterií Escherichia coli a koliformních bakterií, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví.

V obou obcích onemocněly stovky lidí, v Novém Boru dokonce tento týden radnice zavřela všechny mateřské školy a také městskou knihovnu, aby zabránila šíření nákazy.

Lidé už vodovodu nevěří

Příčinou znečištění jednoho z vodojemů v Okrouhlé byly intenzivní deště na začátku minulého týdne. V Novém Boru byly zdroje vody v pořádku, jen v Revoluční a Lužické ulici prokázaly dva vzorky znečištění.

„Všechno nasvědčuje tomu, že vodovodní síť byla kontaminována při odstávce 18. srpna,“ řekla mluvčí SČVK Iveta Kardianová. Zdroj znečištění zatím pracovníci neodhalili. „Soustředili jsme se na vyčištění vody, abychom mohli co nejdříve obnovit dodávky z veřejné sítě,“ vysvětlila.

Od soboty vozila firma do obou obcí nezávadnou vodu v cisternách. „Rád bych, aby ještě nějakou dobu cisterny vodu vozily, i když ne v takové míře. Mnoho lidí vodě z veřejného vodovodu nevěří,“ řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák.

U nemocných laboratorní rozbory ukázaly na nákazu způsobenou noroviry, které také způsobují průjmy a zvracení a jsou extrémně infekční. „Ve vodě je ale testy neodhalily,“ řekla Prattingerová. O to složitější bude podle ní zjistit, odkud a jak se nemoc, která postihla tolik lidí, šířila. Pomoci by měl dotazník, který hygienici zveřejnili na internetových stránkách Nového Boru, tisícovku jich do domácností roznesli strážníci.

„Zatím nám jich přišlo několik desítek vyplněných e-mailem, další mají na radnici v Novém Boru,“ řekla Prattingerová. První výsledky by podle ní mohly být na konci příštího týdne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horstfuxteleshop ( 26. srpna 2015 16:59 )

česká prásata mochla chlastala i močufka od senkrobna, chlávne še plátyla

Zobrazit celou diskusi