Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pětice Čechů unesených v Libanonu: Policie poprvé zveřejnila jejich fotky

Autor: simao - 
30. července 2015
16:15

Policie zveřejnila fotky pětice Čechů, kteří zmizeli v Libanonu. A to i s jejich popisem. Unesení muži se objevili v databázi hledaných osob i s celými jmény a několika údaji.

Pětice mužů zmizela v nebezpečném údolí Bikáa v Libanonu 18. července. Libanonská policie tehdy nedaleko syrských hranic nalezla jejich opuštěný vůz, ve kterém zůstaly jejich věci. Jak již Blesk.cz dříve uvedl, jde o advokáta, tlumočníka, dva novináře z regionální televize a také muže se zkušenostmi z bezpečnostních složek, konkrétně z vojenského zpravodajství.

Únos pětice mužů je spojován s případem Alího Fajáda, Libanonce zadrženého pro změnu v Praze při setkání s dvojicí překupníků se zbraněmi a drogami. Společně se měli snažit prodat zbraně kolumbijským teroristům, šlo však o převlečené agenty USA. Podle posledních informací však Fajád, který spojitost své rodiny se zmizením Čechů odmítá, působil jako pracovník libanonské tajné služby.

Zmizelí Češi vyrazili do Libanonu údajně točit film o Fajádově rodině. Jde však o pořádně nesourodou skupinu. Je mezi nimi Fajádův obhájce Jan Švarc (55). Dle policejního popisu je vysoký 170 až 175 centimetrů, má šedé vlasy, prošedivělé vousy a obézní postavu. V Libanonu byl již v minulosti a setkal se tam přímo s Fajádovou rodinou.

Druhým mužem, spojeným s Fajádem, je Adam Homsi (36) – tlumočník a překladatel. I on má již s cestou do Libanonu zkušenosti, v zemi byl totiž společně se Švarcem. Oba mají trvalé bydliště v Praze. Homsi je 180 až 185 centimetrů vysoký, má černé a vlnité vlasy, na tváři strniště a je střední postavy.

Patrně jako doprovod z hlediska bezpečnosti vyrazil se skupinou Martin Psík (32), armádní expert, který se v minulosti účastnil mise v Afghánistánu. Je 185 až 190 centimetrů vysoký, jako bydliště je u něj uvedeno Uherské Hradiště. Stejně jako u předchozích zmizelých Čechů není označen jako nebezpečný a také nikoli jako ozbrojený.

Policejní údaje potvrzují, že všichni muži mají české státní občanství. Pátrání po nich bylo oficiálně vyhlášeno 27. července. Ve skupině nechybí ani novináři Miroslav Dobeš (47) a Pavel Kofroň, který v letos červenci oslavil před cestou do Libanonu 45. narozeniny.

U obou je jako bydliště označen okres Jindřichův Hradec, jde ostatně o zaměstnance jindřichohradecké televize. Dobeš je 180 až 185 cm vysoký, střední postavy a s černými rovnými vlasy. Kofroň je 185 až 188 cm vysoký, obézní postavy, se šedými vlasy a bradkou.

Čechy v údolí Bikáa vezl v autě Saíb Munír Taán, bratr v Česku vězněného Fajáda. Také on zmizel a jeho telefon je hluchý. Libanonská média začala brzy po tomto zjištění spekulovat, že únoscům jde o výměnu zajatců právě za Fajáda. České republice se však doposud nikdo nepřihlásil, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se i proto chystá osobně do Libanonu, aby jednal s tamními bezpečnostními a diplomatickými špičkami o dalším postupu a vyzvěděl osobně dostupné informace.

odol ( 30. července 2015 18:54 )

Jedinej úspěšnej agent byl W4C....

sosacek ( 30. července 2015 17:44 )

Advokát, tlumočník, dva novináři, muž se zkušenostmi z bezpečnostních složek, konkrétně z vojenského zpravodajství. Docela pěkná sebranka. Zajímavé by bylo zjistit, kdo a proč je tam vyslal. Že byli na dovolené si může myslet pouze pi.to.mec.

tgbb. ( 30. července 2015 17:28 )

Tyto informace lítají po internetu již od počátku.

Zobrazit celou diskusi