Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sonda Messenger se zřítila na planetu Merkur, k Zemi míří trosky ruské kosmické lodi

Sonda Messengeru a foto povrchu Merkuru, který zachytila.
Sonda Messengeru a foto povrchu Merkuru, který zachytila.  (Autor: Reuters, ČTK)
Autor: ČTK - 
1. května 2015
00:50

Ve vesmíru je živo. Lidské technické výdobytky však stihly v posledních dnech různé osudy. Americká sonda Messenger splnila svůj účel a po vyčerpání paliva spadla na povrch planety Merkur. To ruská nákladní kosmická loď Progress nečekaně havarovala. Její úlomky míří i k Zemi.

Americká sonda Messenger ve čtvrtek po vyčerpání veškerého paliva ukončila svou misi plánovaným pádem na povrch planety Merkur, potvrdila NASA. Sonda byla ve vesmíru více než 10 let, během nichž na Zemi poslala přes 277 000 snímků planety, která je nejblíže Slunci.

Sonda se zřítila rychlostí přes 14 000 kilometrů a vytvořila kráter o průměru zhruba 16 metrů. NASA zkázu sondy potvrdila poté, co už se zařízení znovu neobjevilo po průletu nad odvrácenou stranou planety.

Messenger byla jediná umělá družice, jaká kdy kolem Merkuru obíhala. Obkroužila ji dohromady 4104krát. Odstartovala ze Země v létě roku 2004 a od března 2011 obíhala kolem nehostinné planety o průměru necelých 5000 kilometrů. Mimo snímkování planety nasbírala obrovské množství dat, která nyní mají být analyzována. Původně NASA plánovala, že Messenger pořídí zhruba 2500 snímků, ale mise byla dvakrát prodloužena.

Před misí byla zmapována zhruba jen polovina povrchu planety, která je astronomům známá více než 3000 let. Výsledky mise vědce nadchly. Sonda, kterou před žárem chrání keramický štít, byla vybavena osmi vědeckými přístroji. Odhalila mimo jiné nečekaně silnou vulkanickou činnost, neobvyklý nedostatek železa na povrchu, ale také možné stopy po někdejší přítomnosti vody. Navazující misi k Merkuru chce v roce 2017 vyslat Evropa.

Zkáza ruské kosmické lodi Progress: Exploze

Pravděpodobnou příčinou zkázy ruské nákladní kosmické lodi Progress byla exploze při oddělení třetího stupně nosné rakety. Napsala to agentura Interfax s odvoláním na informace kosmické agentury Roskosmos. Definitivní závěry vyšetřování by měly být zveřejněny do poloviny května. Progress se po úterním startu ocitl na nesprávné oběžné dráze, a protože nepřijímá žádné povely ze Země, je jeho pád nevyhnutelný.

Podle původních plánů měla loď dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) 2,5 tuny nákladu. Ten nyní shoří v atmosféře, část úlomků Progressu ale možná dopadne na povrch Země. Informace o době dopadu případných zbytků lodi se různí. Podle středeční zprávy Roskosmosu by k tomu mohlo dojít mezi 7. a 11. květnem, čtvrteční zprávy z Ruska hovoří o datu 5. až 7. května.

Případné úlomky by měly dopadnout kdekoli v prostoru mezi 52. rovnoběžkami severní a jižní šířky, tedy v pásu, ve kterém se mimo jiné nachází i celé Česko či Slovensko. Přesnější místo ruské úřady oznámí dva dny před dopadem, uvedla dnes agentura Interfax. Dvě třetiny plochy předpokládaného dopadu tvoří oceán.

Kolem Progressu, který neřízeně krouží kolem Země a rotuje kolem vlastní osy, objevili ruští odborníci shluk úlomků, který je zřejmě důsledkem exploze při oddělení lodi od třetího stupně, uvedl Interfax.

Ruští odborníci připouštějí, že havárie Progressu může kvůli konstrukční podobnosti ohrozit pilotovaný let kosmické lodi Sojuz plánovaný na 26. května. Na palubě Sojuzu se mají k ISS vydat ruský kosmonaut Oleg Kononěnko, Američan Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui.

gogo ( 1. května 2015 07:01 )

Máš štěstí, že nevíš o čem mluvíš...

antikaprik ( 1. května 2015 06:57 )

Ako vtip - dobré

Zobrazit celou diskusi