Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

A přišly bouřky... Českem se přehnala smršť deště, silného větru a krupobití!

Autor: shp - 
28. dubna 2015
06:20

Česko má za sebou krušnou noc. Téměř nad celým jeho územím se přehnala smršť bouřek, která způsobila nejenom komplikace v dopravě, ale zároveň s sebou přinesla studenou frontu, kvůli které byste si v úterý rozhodně neměli zapomenout teplé oblečení.

Pondělní teploty šplhající až ke dvaceti stupňům jsou ty tam. Již na sklonku prvního dne začínajícího týdne přišly silné bouřky, před kterými varovali meteorologové.

Před sedmou hodinou večerní v pondělí zasáhly bouřky sever země. Na Chomutovsku i Mostecku hlásili obyvatelé silný vichr a nepříjemný déšť. Na Ústecku dokonce došlo i na krupobití, které však nebylo vážné.

Bouřky pak postupovaly přes celé území Česka, od Vysočiny až po Středočeský kraj. Silné deště zasáhly i hlavní město Prahu. „Po deváté hodině se setmělo, zvedl se vítr a začalo silně pršet. Vypadalo to jako na konci světa, ale přeháňka rychle přešla,“ prohlásil obyvatel pražských Holešovic.

V úterý se však určitě dobře oblečte. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi pěti až dvaceti stupni, na většině míst Česka však většinou nepřesáhnou deset stupňů Celsia.

Výstraha meteorologů před silnými bouřkami platí v úterý od 10:00 do 20:00 pro Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Zlínský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Předpověď na úterý (ČHMÚ)

V Čechách oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky, od západu postupně srážky četnější a nad 800 m smíšené nebo sněhové, později ustávání srážek a na západě ubývání oblačnosti.

Na Moravě a ve Slezsku zpočátku jasno až polojasno, postupně přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle intenzivní, večer déšť. Nejvyšší teploty od 5 °C na západě do 20 °C na východě, ve východní polovině území během dne od západu ochlazování, v 1000 m na horách kolem 3 °C, ve východní polovině území kolem 11 °C, od západu ochlazování.

V Čechách mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude k večeru slábnout. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na čerstvý severozápadní 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s.

naidka ( 28. dubna 2015 16:23 )

Konečně lehce sprchlo.

naidka ( 28. dubna 2015 15:47 )

Fšechny tebou vyjmenované kytky znám a mám ale víc mám těch, které vůbec nevím jak se jmenují, tak mají pracovní názvy např. palma, ruža, trubač, žluty kvitko, to co má soused, to co má druhý soused atd. Představ, vrátila jsem se se psem a on měl na hlavě 25 (slovy dvacetpět) pijáků to je šílené, . Ale koupila jsem mu zázračnou tabletu, po které se klíšťata nezapijí, jenom po něm chodí a na to je zase Bio-kill. Ještě bych potřebovala něco na sebe , repelenty smrdí a lepí se.

naidka ( 28. dubna 2015 14:10 )

Ganzi, ty jsi střelec, kam na tyhle nápady chodíš. Počasí mi závidět nemusíš, spíš já závidím tobě, že máš zalitý tavolník. P.S. Doposavad neskráplo.

reiner ( 28. dubna 2015 11:17 )

U nás v Pardubicích v 11 hod. 13st. a zatím ještě ani nekáplo.

naidka ( 28. dubna 2015 10:12 )

Aktuální stav počasí na JV Moravě: slunečno, teplota vzduchu 19,8 st., vlhkost vzduchu 56% Sleduji meteoradar a něco se sem žene. Rači du s hafínem ven - zavčasu.

Zobrazit celou diskusi