Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čeští filmaři byli zadrženi v Rusku: Natáčeli jedoucí vlak

Autor: zr - 
19. dubna 2015
09:54

K drobnému incidentu došlo na nádraží. Filmaři si chtěli nafotit a nafilmovat prostory a jedoucí vlak. Sbírají tak materiály pro svůj snímek o legionářích. To se ale v Rusku nesmí! Filmaři dostali ultimátum: záběry smazat, nebo se podrobit výslechu. Zvolili první možnost.

Filmaři Petr Nikolaev a Jiří Pruša připravují celovečerní snímek o legionářích v Rusku. Proto se také vydali za Ural, kde sbírají materiály. Nevěděli však, že se proto dostanou do křížku se zákonem.

Když dorazili na místo, kde se odehrál tzv. „čeljabinský incident“, chtěli si nádraží zdokumentovat. To by samo o sobě žádný problém nezpůsobilo, ale Petr Nikolaev natáčel i jedoucí vlak, což je v Rusku přísně zakázané, a tak byl okamžitě zadržen. „Dozvěděl jsem se, že fotit či filmovat nádraží je sice dovoleno, ale Petr filmoval jedoucí vlak a to už dovoleno není,“ řekl Pruša pro server iDNES.cz.

Naštěstí se incident podařilo rychle vysvětlit a oba muži dostali na výběr: buď záběry smažou a můžou v klidu odejít, nebo se musí podrobit výslechu u kontrarozvědky. Zvolili první možnost, a tak přišli o drahocenné záběry.

Svou cestu po Rusku samozřejmě neukončili a pokračují dál. „Být na místě činu je naprosto zásadní,“ prohlásil Nikolaev „Poznal jsem to už na zborovském bojišti při naší minulé cestě. Člověk se po návštěvě míst, kde se to celé odehrávalo, dokáže najednou opravdu vmyslet do pocitů, jaké ti kluci mohli mít (…) Myslím, že to ovlivní nejenom scénář, ale celý film,“ řekl iDNES.cz.

zdenios ( 19. dubna 2015 19:40 )

Proč se ten monopolní kapitalismus, co zneužívá pojem komunismus a vykořisťuje dělnickou třídu, pořád tolik bojí? Proč má strach a na svět kouká s nenávistí? Ale je fakt, že filmovat starou techniku nejde jen tak. Asi o to měli požádat. Pak by bylo jen záhadné, že to bylo zakázané třeba z toho důvodu, že vlaky jsou stále vyzbrojeny kanóny.

tgbg ( 19. dubna 2015 19:16 )

Ruští fašističtí vychlastanci se báli, že by někdo mohl uveřejnit jaký je v Rusku bordel, špína a chudoba. Hlavně, že se pasují do role vládců planety země.

prdyvrdy ( 19. dubna 2015 13:37 )

ty víš taky houno, kolik ti je zajíci?

jana999 ( 19. dubna 2015 12:01 )

a ty ještě víc, ani u nás se nesmělo točit nádraží, jsou to strategický cíle, i když to blesk zase obrátil, aby to vyhovovalo vymytým mozkům. Po tom teroristickým útoku co rusové zažili na nádraží vloni, se jim ani nedivím, že si všímají, co vyvádí cizinci a na natáčení nějakého dokumentu snad musí být povolení všude

prdyvrdy ( 19. dubna 2015 10:23 )

jo souhlas hlavně když dělám co nemám tak sklapnu kufr.

Zobrazit celou diskusi