Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Osvoboďte Tibet! Demonstranti se v Praze sešli před čínskou ambasádou

Autor: ČTK, zrk - 
10. března 2015
23:01

Asi 300 lidí protestovalo před čínskou ambasádou v Praze. Chtějí osvobození Tibetu a také ukončení porušování lidských práv v celé Číně. Česká republika může s Čínou obchodovat, ale nesmí se zapomínat na to důležité, tvrdí demonstranté.

Ekonomická spolupráce s Čínou je podle demonstrantů třeba, nesmí se ale opomíjet lidská práva. Vadí jim i loňská vyjádření českých představitelů týkající se vztahů Česka s Čínou. Protest byl součástí akce Vlajka pro Tibet, která je symbolickým připomenutím protičínského povstání z roku 1959, kdy zahynulo nejméně 80 000 Tibeťanů.

Nemáme nic proti tomu, že Česká republika vede jednání – ať už diplomatická, nebo ekonomická – s Čínou. Nejde nám o změnu politického systému, ale o dodržování lidských práv pro všechny Číňany, včetně Tibetu,“ řekl na setkání Martin Balcar z pořadatelské Amnesty International.

Pořadatelé zároveň vládní představitele vyzvali, aby se tématu lidských práv v Číně nevyhýbali, a naopak ho aktivně zmiňovali. Poukazovali na loňská vystoupení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který kritizoval předchozí české vlády za ignorování Číny jako ekonomického partnera, a na prezidenta Miloše Zemana, který v Číně řekl, že Česká republika uznává územní celistvost Číny a Tibet a Tchaj-wan jako její součást.

Výkonný ředitel Nadace Fórum 2000 Jakub Klepal připomněl, že dříve se s tibetským exilovým duchovním vůdcem dalajlámou při jeho návštěvách v Česku setkávaly české politické špičky. Ačkoliv dříve bylo pravidlem, že se Jeho Svatost setkávala s prezidentem nebo předsedou vlády, dnes tomu tak není. Protože se čeští představitelé bojí reakce čínské vlády,“ řekl Klepal. Podle něj si Česko nemůže zahraniční politiku nechat diktovat.

Aktivisté připomněli způsoby, kterými Čína porušuje lidská práva. Upozornili na násilné potírání protestů, věznění, politické vraždy, ale i vystěhovávání. Kromě potlačování Tibeťanů zmínili také útlak čínských katolíků a muslimů. Na demonstraci přišli také režisérka Olga Sommerová a bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. Zahrála kladenská kapela Zrní.

Akce Vlajka pro Tibet připomíná 80 000 obětí při potlačeném povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Čeští sympatizanti svobodného Tibetu se k vyvěšování vlajek poprvé připojili v roce 1996. V Česku vlajku letos vyvěsilo rekordních 594 radnic a 86 škol, podruhé od roku 2004 chybí na pražském magistrátu.

baronessa ( 11. března 2015 06:45 )

vsadím se, že ti, co se vlajkou ohánějí, nemají o historii Tibetu ani potuchy.

baronessa ( 11. března 2015 06:44 )

to už je takový český folklór, mávat tibetskou vlajkou. Nic to nestojí, ale je to in.

brunos ( 11. března 2015 06:16 )

Trapní ubožáci v ČR dokáže vyvěsit tibetskou vlajku každý hňup což je váš příklad. Odjeďte ji vyvěsit do Pekingu a jestli byste to vůbec přežili tak byste na vlastní kůži poznali co jste to za pitomce!

jarda304 ( 11. března 2015 04:44 )

Profesionální revolucionáři placení z dotací

luder ( 11. března 2015 02:34 )

A to jako, aby tam byl znova nastolen feudalismus? Vhodné tak pro lámy, pro běžného občana, utrpení!

Zobrazit celou diskusi