Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zeman přirovnal Zaorálkovy výroky k ustupování nacistům za války

Zeman přirovnal Zaorálkovy výroky k ustupování nacistům za války
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
30. ledna 2015
13:35

Prezident Miloš Zeman přirovnal odmítavé výroky ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, jimiž reagoval na prezidentovu úterní výzvu k ozbrojené akci proti Islámskému státu, k politice appeasementu před druhou světovou válkou, kdy západní mocnosti ustupovaly nacistickému Německu. Zemanův názor dnes novinářům tlumočil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Podle Zaorálkovy mluvčí Michaely Lagronové ministr na svých názorech trvá a Ovčáčkovo vyjádření komentovat nebude. 

"Rozhořčené výroky pana ministra Zaorálka připomínají politiku appeasementu 30. let minulého století. Je to stejné jako prohlásit, že s Hitlerem se Němci měli vypořádat sami," uvedl Ovčáček.

Mluvčí připomněl, že Zeman tento týden vyzval k ozbrojené akci proti Islámskému státu pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN, která by se zaměřila na výcvikové tábory teroristů. Zaorálek takovou akci odmítl s tím, že proti radikální islámské ideologii by měli zasáhnout především muslimové. Akci, ke které Zeman vyzval, označil za křižáckou válku. Takové přirovnání Ovčáček odmítl, křížová výprava by podle něj znamenala plošnou okupaci.

"Ministrovo stanovisko trvá," řekla Lagronová s tím, že ke slovům hradního mluvčího se Zaorálek vyjadřovat nehodlá.

Ovčáček dodal, že prezident chce na Zaorálkova rozhořčená slova reagovat darem. Při nejbližší příležitosti mu dá černý deštník, který má připomínat britského premiéra Nevilla Chamberlaina, který proslul politikou appeasementu vůči hitlerovskému Německu.

Kvůli sporu o prezidentovo vyjádření k postupu proti islámským radikálům se chce Zaorálek se Zemanem sejít. Termín této schůzky podle ministra ještě stanoven není. O Islámském státu mají Zeman, Zaorálek, premiér Bohuslav Sobotka, ministr obrany Martin Stropnický a předsedové obou komor Parlamentu mluvit také na první koordinační schůzce ústavních činitelů k zahraniční politice, která je naplánována na 17. února. 

tgbg ( 30. ledna 2015 16:58 )

Nedrahý Milouši vlezdoruszadku. Tvoje ubohé řečnění není nic jiného než trapný populizmus. Napřed nám řekni, kdy, kde a jak chceš válčit proti islámským fanatikům. Potom nám ještě řekni, proč ti nevadí ruský Hitler Putin a ruský fašizmus, který vraždí občany Ukrajin a krade jim stát. Proč nechceš válčit i s těmito fašistickými ruskými fanatiky a proč jim ustupuješ. Pravděpodobně ruským fašistům dlužíš hodně peněz, že ano!!!

milosuvadvokat ( 30. ledna 2015 14:51 )

Jo. Tak vypadají diskuze!

milosuvadvokat ( 30. ledna 2015 14:50 )

Josef Veselý, Břidličná

milosuvadvokat ( 30. ledna 2015 14:50 )

Pokud jde o to, zda se jedná,či nejedná o podobnost s politikou appeasmentu, pak to nedokážu posoudit.Nicméně mezi pány Churchillem a Zemanem je zásadní rozdíl v jedné věci.Ten první byl hlavou vlády jedné z nejvýznamnějších dobových mocností, zatímco ten druhý dokáže akorát tak spustit veřejný poprask a pak poslat mluvčího, aby vysvětlil, jak to pan prezident vlastně myslel.

milosuvadvokat ( 30. ledna 2015 14:48 )

Mirek Jeřicha, Praha

Zobrazit celou diskusi