Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak vzniká rakovina? Čeští vědci zjistili, proč mohou buňky tvořit nádory

Nádor na mozku (ilustrační foto)
Nádor na mozku (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
28. ledna 2015
13:28

Čeští, australští a novozélandští vědci zjistili, co potřebují rakovinné buňky k tomu, aby vytvářely nádory, rychle se množily a snadněji překonávaly nepříznivé podmínky. Objev může podle molekulárního biologa Jiřího Neužila z Griffithovy univerzity v Austrálii a pražské Akademie věd ČR přinést i nový pohled na důležité aspekty buněčné biologie.

Vědci zkoumali mitochondrie, což jsou energetická centra v buňkách, jakési buněčné „mikroelektrárny“ zodpovědné za tvorbu energie. Mitochondrií může být v buňce i několik set. Za průlomový vědci považují objev, že mitochondrie mohou samy přecházet z buňky do buňky, a tím umožnit vznik nového nádoru. To dosud podle nich nikdo nezjistil.

Vědci v laboratořích vyrobili pokusné nádory. Jejich buňky vnesli podkožně experimentálním myším. „Nádor začne u myší vznikat tak, že buňky s nefunkčními mitochondriemi ‚ukradnou‘ dobré mitochondrie z okolních buněk,“ popsal Neužil, který je vedoucím výzkumu. Objev ukazuje na fakt, že rakovinné buňky jsou schopny získávat mitochondriální DNA z jiných buněk, zřejmě mezibuněčným přenosem.

Když ale mitochondrie ztratí svou DNA, nemohou se rakovinné buňky dále množit. „Ukazuje se, což zatím nebylo zcela jednoznačné, že energie vytvářená pomocí mitochondrií má zásadní vliv na to, aby maligní buňky mohly vytvářet nádor,“ uvedl Neužil. Z objevu vyplývá, že pomocí malých speciálních molekul lze „zaútočit“ na mitochondrie rakovinných buněk a jejich DNA, a tím potenciálně potlačovat nádory.

Výzkum funkce nádorové buňky, který by v budoucnu mohl přispět k léčbě rakoviny, zveřejnil prestižní časopis Cell Metabolism. Podílel se na něm vědecký tým z Biotechnologického ústavu Akademie věd ČR, Griffithovy univerzity v Austrálii a Malaghanova ústavu v novozélandském Wellingtonu.

pettrr ( 29. července 2015 16:00 )

Existuje i přírodní zabiják rakoviny, viz odkaz www.folaxan-cz.com

tupka.jentakjen ( 28. ledna 2015 18:21 )

Zbytečný čtyři řádky

tupka.jentakjen ( 28. ledna 2015 18:12 )

Asi další díl seriálu o Pánvičkových

ladybug ( 28. ledna 2015 16:24 )

Proč jsou Američané šmejdi? Všechny pharmaceutické firmy nejsou Americké. A to samé se může říc o nachlazení. Jen se podívejte do lekárny, kolik je tam léků na chřipky, rýmy atd. Každý chce mít práci, takže ty výrobky v lekárnách trochu pomohou (v nejlepším případě), ale nic nevyléčí. Takže, s příštím nachlazením, musíme kupovat víc léků.

salto ( 28. ledna 2015 15:21 )

Takže dneska se už kradou i mitochondrie?

Zobrazit celou diskusi