Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaorálek se sešel s norskou velvyslankyní: Kvůli odebraným dětem předal další nótu!

Autor: ČTK, lm - 
26. ledna 2015
21:16

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předal norské velvyslankyni už druhou nótu kvůli kauze bratrů Michalákových, které norská sociální služba odebrala české matce v květnu 2011.

Žádá v ní, aby norské úřady začaly s českými spolupracovat. Zaorálek to dnes řekl novinářům. Podle něj Česko začne pracovat i na mezistátní dohodě, podle níž by se podobné případy daly v budoucnu řešit.

"Byla určitá žádost na norskou stranu, aby nám pomohla ten politický rozhovor, který v současné době vedeme, rozšířit o dialog vedený na odborné úrovni. Požádal jsem, aby náš Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí byl na norské straně vyslyšen," uvedl ministr.

Norská velvyslankyně Siri Ellen Sletnerová po dnešní schůzce řekla, že bude informovat norského ministra zahraničí v Oslo. Norská vláda podle ní udělá vše pro usnadnění kontaktu mezi úřady obou zemí. "Věříme, že příslušné instituce pochopí vážnost situace a shledají, že navázání kontaktu je nutné," uvedla ambasadorka.

Česko si s Norskem kvůli kauze sourozenců Michalákových vyměnilo už tři nóty - dvě podala česká strana, jednu norská. Verbální nóta představuje silný diplomatický nástroj. Jeho využívání mezi evropskými zeměmi není obvyklé. Podle diplomatů tento krok upozorňuje na to, že záležitost je vážná a mohla by mít dopad na vzájemné vztahy. "Nemáme zájem na tom, aby norsko-české vztahy byly poznamenány touto kauzou," uvedl Zaorálek. Velvyslankyně hodnotí dosavadní vztahy obou zemí jako vynikající.

Brněnský Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí norskou sociální službu kontaktoval před týdnem. Podle Zaorálka se o to nyní pokusí znovu. Norská "sociálka" Evě Michalákové syny odebrala v květnu 2011 kvůli podezření na násilí a zneužívání. Policie vyšetřování odložila, obvinění nepadla. Soud zjištění a posudky považoval ale za závažné, s umístěním k pěstounům souhlasil. Hoši žijí odděleně ve dvou náhradních rodinách. Michaláková s odvoláními neuspěla. Evropský soud pro lidská práva její stížnost nepřijal. Loni v prosinci požádala v Norsku o přehodnocení případu a svěření synů do péče.

ikolop ( 3. února 2015 01:53 )

http://www.kdejemojedite.cz/ Vydržte do konce, je to síla https://www.youtube.com/watch?v=2UXoRhyTCXo#t=109 http://www.noviny.sk/c/slovensko/pripad-boorova-adopciu-slovenskych-deti-riesila-bbc-pozrite-sa http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/252564-deti-iv any-boorovej-su-uz-na-slovensku/

johnbee ( 27. ledna 2015 17:36 )

 Velmi pěkně se k Norsku a jeho sociálním službám dnes vyjádřil V.Klaus mladší. I když ho nemusím, dnes s ním plně souhlasím.

ad-ga ( 27. ledna 2015 08:08 )

Zajímalo by mě, jak budou vyrůstat děti z Nýrska, když se jejich otec oběsil kvůli logopedce, která je udala , že otec koupal malou 5letou dcerku. To je přece u nás normální pomáhat svým dětem!!!!! Copak potom jsme národ pedofilů? To ta doktorka nemá děti?

johnbee ( 27. ledna 2015 00:00 )

 Viděli jste ruský dokument s českými titulky? Tam byly i důvody, proč se odebírají děti. Soused si stěžoval, že sousedi mluví nahlas. Výsledek: jedenáctiměsíční dítě se už z úřadu, kde to byli rodiče vysvětlit, nedostalo domů. Další případ. Dítě ve školce se pochlubilo, že mu maminka pomohla vytrhnout viklající se mléčný zub. Ze školky se už domů nedostalo. Rodiče s dětmi přijeli do Norska. Když se vraceli domů, do Ruska, tak jim děti "zabavili". Přitom jsou všichni občané Ruska. Těch příběhů tam bylo mnoho. Doporučuji shlédnout.

ninka64 ( 26. ledna 2015 22:53 )

To je tak studený psí čumák, že od té čekat nějakou pomoc je marné, ta snad ani děti nemá a neví co to je mateřský cit.

Zobrazit celou diskusi