Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evě sebrali v Norsku děti: Výbor si chce na Norsko stěžovat organizacím na ochranu dětí

Autor: ČTK - 
23. ledna 2015
14:04

Český helsinský výbor si chce na postup norské sociální služby při odebírání dětí z rodin stěžovat u mezinárodních organizací, které hájí dětská práva. Kritizuje i ředitele brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí, který se případům ze zahraničí věnuje. Pozornost na norskou sociální službu obrátil v Česku případ bratrů Michalákových. Hochy v květnu 2011 norská „sociálka“ odebrala české matce a otci, žijí odděleně v pěstounských rodinách.

„Praxe, která se objevila v Norsku – ale existují obdobné případy i ve Velké Británii a možná v dalších zemích – je základním porušováním práv dětí na vlastní rodinu a práv rodičů na vlastní dítě. V pozadí všeho se skrývá byznys soukromých organizací s posvěcením státu, který tuto praxi nepřímo schvaluje a podporuje,“ uvedl výbor.

K podání stížnosti ho přimělo vystoupení šéfa brněnského úřadu Zdeňka Kapitána a poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09), která kauzu Michalákových sleduje, i dokument o zkušenostech ruských rodin s odebíráním dětí. Na jaké instituce se ČHV chce obrátit, ale neupřesnil.

Výbor podotýká, že dítě může být odebíráno z rodiny jen ve výjimečných případech, které posoudí odborníci a soud. I poté mají ale chlapci a děvčata podle Úmluvy o právech dítěte své právo na to, aby se mohli pravidelně vídat se svými rodiči.

Eva Michaláková se původně mohla se svými syny setkávat častěji. Po čase se schůzky mohly konat jen dvakrát ročně po dvou hodinách. V úterý souhlasila se změnou. Setkání má trvat 15 minut. Podle dostupných informací si to přál starší chlapec.

Stejně tak prý chtěl, aby poblíž byli pěstouni a aby se ho matka nedotýkala. Pokud by se mu setkání líbilo, může trvat déle. Mladší hoch zas chce matku vidět v přítomnosti staršího bratra.

Ředitel brněnského úřadu Zdeněk Kapitán rozhodnutí norské sociální služby a soudu respektuje, jeho instituce do působení nezávislých zahraničních úředníků a soudců nemůže zasahovat.

Podle Kapitána verdikt může zvrátit jen matka, úřad jí prý nabízí pomoc a podporu. Právně zastupovat v cizině ji ale nemůže. Nemá k tomu pravomoci a dokonale neovládá ani právo cizí země, účinnější je proto pro matku pomoc zkušeného norského právníka, míní Kapitán.

Podle výboru je Kapitánův přístup zarážející, když „dokonce schvaluje postup norských úřadů, ačkoli z titulu své funkce nutně musí znát rozvinutou praxi odebírání dětí“. Neptá se prý, jestli je norský systém v pořádku. „Je potom otázka, zda má potom setrvávat v takovéto funkci,“ uvedl výbor ve svém stanovisku.

Podle dostupných informací norská sociální služba rodinu Michalákových sledovala od roku 2008. Syny odebrala v květnu 2011 kvůli podezření na násilí a zneužívání. Policie vyšetřování odložila, obvinění nepadla. Soud zjištění a posudky považoval za závažné.

aspekce ( 25. ledna 2015 18:23 )

http://www.kdejemojedite.cz/ Vydržte do konce, je to síla https://www.youtube.com/watch?v=2UXoRhyTCXo#t=109 http://www.noviny.sk/c/slovensko/pripad- boorova-adopciu-slovenskych-deti-riesila-bbc http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/252564-deti-iv any-boorovej-su-uz-na-slovensku/

aspekce ( 25. ledna 2015 18:20 )

Ano. Norům vraždí pomatenci nevinné lidi, ale oni místo ochrany občanů kradou slovanské děti.

aspekce ( 25. ledna 2015 18:18 )

Stačí, když vás kdokoliv lživě udá. Je to snadné i v ČR. Našim známým (oba VŠ) slečna Armine Artouni (53) z Prahy 10 - Strašnic, Arménko-Azerbajdžánka, po otci KGB údajně vyslaném v 60. letech ze SSSR do ČSSR, sama vedená v StB evidenci (měla doma "dobrou" školu k tzv. mafiánským praktikám) se prý snažila ukrást dítě první a po jeho tragické smrti i druhé přes sociálku. Jako bezdětná usilovala takto získat dítě. Pracovala v novinách a hrozila prý sockám na ÚMČ, PČR, OSZ, OS medializací. Všichni se medializace báli. Nyní pracuje tato zřejmě totálně bezcharakterní slečna na ministerstvu. "Skvělá" úřednice ! Zvláště pražské socky jsou neuvěřitelně zběhlé v nezákonném odebírání bílých, zdravých dětí na základě vykonstruovaných lživých udání. Jako byly např. v Praze 10 s odejitou šéfkou Tůmovou. Tu si tam pak držel za stejný plat Milan Richter, mladý nezkušený kluk, starosta. Pak vydělával z našich daní ještě víc na MHMP. Zcizené děti prý prodávají neplodným párům.

datelobecny ( 24. ledna 2015 01:51 )

To je jedno, kam tě zavírají. Hlavně ať Ti nenechávají computer.

slavibor ( 24. ledna 2015 01:38 )

Bod 1 - To, proč paní odešla do Norska, mi přijde v této kauze naprosto irelevantní. Nechápu, jak by to mohlo ovlivnit rozhodování o odebrání dětí. Váš dotaz, jestli v Norsku někdy pracovala nebo jen bere dávky, vypovídá o tom, že jste další z těch, kteří si o případu nezjistili ani základní informace, ale svými sugestivními otázkami by rádi navodili dojem, že paní je nějaká „kdovíjaká“ osoba. Bod 2 - To, jestli otec udělal něco pro záchranu vztahu nebo ne, je opět naprosto bezpředmětné. Máte snad dojem, že pokud otec je k ničemu, tak má být potrestaná matka či děti? Nicméně i o tomto se dají dohledat informace, pokud vám to leží na srdci. Bod 3 – Stát řeší za peníze daňových poplatníků nezodpovědnost a lemplovství? Koho tím myslíte? Kdo je tím nezodpovědným lemplem? Dále následuje vaše rozhořčení, že postrádáte základní informace. Proč si tedy alespoň ty základní informace nezjistíte, čekáte že vám je někdo přinese na podnosu? Nikdo vás nenutí se tímto případem zabývat, ale pokud se do případu vkládáte, tak si snad umíte vyhledat alespoň to podstatné.

Zobrazit celou diskusi