Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strach o nohu kvůli pádu do odkryté jímky! Kdo za to zaplatí?

Autor: Zbyněk Schnapka - 
3. ledna 2015
08:11

Na Štědrý den spadla na parkovišti před hřbitovem do žumpy a ošklivě si poranila nohu. Teď se Věra Kuralová (67) bojí, aby o nohu nepřišla. Zranění se totiž výrazně zhoršilo.

Na parkovišti v Plzni vystoupila z auta a šlápla do jímky. Kovový kryt totiž někdo ukradl. V nemocnici jí lékaři nohu ošetřili s tím, že je pohmožděná, a pustili ji domů. Nastaly ale komplikace. „Strašně to začalo bolet a cukat v ní. Zjistili, že mám uvnitř zánět. Nohu mi rozřízli, vyčistili a zavedli dren,“ říká Věra Kuralová.

Každý den teď chodí na převaz. „Noha nevypadá vůbec dobře. Mám velký strach, abych o ni nepřišla,“ dodává Kuralová. Klatovský právník Rostislav Netrval radí, aby Věra Kuralová žádala po městu Plzeň odškodné.

„Většina měst a obcí má uzavřené odpovědnostní pojistku na škody způsobené na neschůdných pozemních komunikacích. Takže škoda by měla být vyplacena z takovéto pojistky,“ řekl Blesku Rostislav Netrval.

„Je to šlendriánství, když někdo ukradne kovový kryt a ohrozí bezpečnost ostatních. Paní je mi líto. Když se na nás obrátí s žádostí o odškodné, jsme připraveni vše s ní řešit,“ ubezpečuje primátor Martin Zrzavecký.

Jak žádat odškodné?

„Postižená žena musí nejdříve sepsat tzv. výzvu, kterou pošle vlastníkovi pozemku, kterým je město Plzeň. Jde o volně formulovaný dopis, kde popíše, co se stalo, a vyčíslí škodu, kterou chce uhradit. Musí ale dát lhůtu splatnosti aspoň 7 dní. Když se nikdo neozve, měla by uplatnit své nároky občanskoprávní cestou, tedy najmout si právníka. Ten sepíše a podá žalobu. Soudní poplatek je 5 % z požadovaného odškodnění,“ vysvětluje právník Rostislav Netrval.

ninka64 ( 3. ledna 2015 17:41 )

Pořád se o tom jen mluví, ale už konečně byl měl přijít v platnost zákon o úplném zákazu výkupu železa a jakýchkoliv kovů od fyzických osob.

jity ( 3. ledna 2015 09:57 )

Copak ty jsi snad ten kryt ukradl? Že ti vadí baba, která ten pád přežila.

fouss1 ( 3. ledna 2015 09:41 )

" no kdopak asi ukradl kovový kryt? " Na to snad není třeba dlouho hledat odpověď. No přece naše nejmenovaná hájená skupina obyvatel. Takzvaní sběrači kovů, o kterých se v našich v masmédiích nesmí napsat, že jsou to prachsprostí ZLODĚJI. http://img.blesk.cz/images/smile07.gif

Zobrazit celou diskusi