Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrtící silvestrovská tlačenice: 36 lidí zemřelo kvůli falešným dolarům!

Autor: shp, ČTK - 
1. ledna 2015
12:53

Silvestrovskou smrtící tlačenici na přecpaném nábřeží v Šanghaji prý mohla zavinit dosud nezjištěná osoba, která do davu vhodila kopie dolarových bankovek. O život při silvestrovských oslavách přišlo 36 lidí, dalších skoro pět desítek utrpělo zranění, z toho 13 těžká.

Lidé, kteří nemohou najít své blízké, zaplnili nemocnice, do nichž byly přivezeny oběti jednoho z nejhorších neštěstí, jaké čínské velkoměsto v posledních letech zažilo.

O napodobeninách bankovek rozhazovaných z okna jedné z budov hovořil podle agentury Nová Čína nejmenovaný svědek. Tuto verzi událostí zmínila i čínská televize, s drobným rozdílem, že kopie bankovek prý padaly ze střechy.

Do jedné z nemocnic přišel muž s fotkou svého 25letého syna, ale když se dozvěděl, že všechna neidentifikovaná těla jsou ženského pohlaví, zase odešel. V jiné nemocnici policisté ukazovali fotografie mrtvých, které nemohli identifikovat.

Okamžitě je obklopily desítky lidí. Ne všichni se k nim mohli dostat a jedna žena se rozplakala, když uviděla snímek, který kdosi pořídil mobilním telefonem, popsala agentura AP.

"Slyšela jsem, jak lidi křičí, někdo upadl, byla tam taková tlačenice, že jsem nemohla pořádně stát," řekla mladá žena a dodala, že se jí nepodařilo najít jednoho z kamarádů, s nimiž byla slavit.

Příčiny neštěstí úřady vyšetřují. Očití svědci dříve hovořili i o tom, že policie asi nedokázala zvládnout obrovské množství lidí směřujících v několika proudech na nábřeží, kde vypukla davová panika a zhoubná chaotická tlačenice.

"Byli jsme dole pod schody a chtěli jsme nahoru, ale ti, co byli nahoře, chtěli dolů, a tak se dav tlačil a lidé padali," vylíčil v televizi jeden ze zraněných.

Snímky státní tiskové agentury Nová Čína z místa neštěstí podle agentury AP zachytily pokus o masáž srdce jednoho z postižených, další snímek pak ukazuje, že místo obklopili policisté.

Stalo se na nábřeží lemovaném domy postavenými ve stylu art deco ve 20. a 30. letech minulého století. V této oblasti se obvykle scházejí lidé při velkých veřejných akcích, uvedla AP. Na místě neštěstí, poblíž sochy prvního komunistického starosty města, zůstávají desítky policistů.

Městské úřady podle místního tisku již před týdnem zrušily laserovou show a masové odpočítávání úderů silvestrovské půlnoci právě z obavy před incidenty při hromadném vítání Nového roku. Silvestrovské oslavy jsou ve velkoměstě s asi 24 miliony obyvatel stále populárnější, loni se jich zúčastnilo na 300.000 lidí.

abyss ( 1. ledna 2015 18:24 )

Najdi si relevantní informace, ne bulvární. Těch 300tisíc lidí bylo pouze na nábřeží, tedy na "nejprestižnějším" místě, jinak se to dělo po celé Šanghaji.

pgga ( 1. ledna 2015 18:08 )

Nepovidej, myslis ze kdybyb tam byly hozeny Ceske Koruny..nebo jeste lepe Ruble tak by se to stalo?

dietr ( 1. ledna 2015 15:05 )

Zákon evoluce je neúprosný, umírají nevinní a přežívají ti vyčůraní

sores ( 1. ledna 2015 14:41 )

Prachy dávají svobodu ale i zabíjí.Jak se říká, prachy a politika jsou dvě nejšpinavější věci!

abyss ( 1. ledna 2015 14:32 )

Čím maj lidi níň, tím víc se snažej přilepšit si jakkoli. Všude na světě je spousta lidí, co se takovýmu veselí na povel z dálky vyhýbá, v Číně to nejde. Všude je spousta lidí, pro které je zbytečně namáhavé se pro peníze ohnout, tam kde maji prd a žádnou naději, se ušlapou i pro peněz vidinu.

Zobrazit celou diskusi