Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Silvestrovská zranění: Petardy zmrzačily desítky lidí! Chlapec vypadl z okna...

Autor: haj, ČTK - 
1. ledna 2015
08:55

Záchranná služba má za sebou nejnáročnější noc roku. Lékaři po celé republice  ošetřovali zranění způsobená pyrotechnikou, ale i jiné úrazy. Různé nehody se nevyhnuly ani dětem, například v Brně vypadl patnáctiletý chlapec z okna.

Zejména v Moravskoslezském kraji nebylo o výjezdy záchranné služby nouze. Od silvestrovského rána až do dnešních 7 hodin ráno zasahovala záchranka ve 352 případech. Poranění vzniklých při odpalování ohňostroje byly desítky.

Lidé si nejčastěji poranili ruce či hlavu, v jednom případě šlo dokonce o poranění těžkého charakteru. Polovina těchto úrazů se odehrála v Ostravě, další pak na Novojičínsku a Frýdecko-Místecku.

Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje vyjela kvůli ohňostrojovým zraněním sedmkrát. Pět dospělých a jedno dítě se lehce poranili v oblasti rukou, a o články prstů dokonce přišel na Znojemsku mladý muž.

Články prstu si vážně poranil také dvanáctiletý chlapec v Bochově. „Výbuch mu způsobil devastující zranění posledních článků dvou prstů,“ informovala mluvčí záchranné služby Karlovarského kraje Petra Bakurová. K této nehodě došlo již včera odpoledne.

Zdravotnické operační středisko pražské záchranky převzalo během noční směny 722 tísňových volání, tedy o 138 více než vloni. Práci jim navíc komplikovalo špatné počasí v podobě náledí a mrznoucího deště. Počet úrazů způsobených pyrotechnikou od minulého Silvestra se snížil na polovinu. Zatímco loni bylo takových událostí 18, letos jen devět.

Dalšími častými důvody výjezdů sanitek během Silvestra byly tradiční úrazy spojené s požitím alkoholu, jako například opilecké rvačky a napadení či pády z okna. V Brně vypadl z okna opilý teenager. V krvi měl téměř dvě promile. "Chlapec tam slavil se dvěma děvčaty ve věku 14 a 13 let. Nechyběl jim alkohol, který si bez dovolení vypůjčili z rodičovských zásob," uvedl policista Pavel Šváb. Podle něj chlapec nebyl v ohrožení života a zůstal při vědomí.

Novoroční oslavy ve Zlínském kraji byly letos klidné. Hasiči, policisté i zdravotníci sice řešili větší počet případů, než je obvyklé, nešlo však o závažné události. Výjimkou byla potyčka dvou mladých mužů v Uherském Ostrohu.

Jeden muž při ní napadl druhého nožem, zraněný skončil v nemocnici, není však v ohrožení života, řekla uherskohradišťská policejní mluvčí Milena Šabatová.

"Oba muži byli opilí. Útočník bodl druhého muže do břicha," uvedla Šabatová. Policisté útočníka převezli na obvodní oddělení a věc budou vyšetřovat. Rekordní počet výjezdů zaznamenali o silvestrovské noci hasiči v Jihomoravském kraji.

Od 20. hodiny posledního dne loňského roku do dnešní čtvrté hodiny ranní vyjížděli k 26 událostem, řekl ČTK mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. V předchozích pěti letech byl průměrný počet okolo 12 výjezdů. Meziročně méně zásahů mají na kontě záchranáři.

Řešili 153 případů, v roce 2013 to bylo 183 případů. Policisté řešili od půlnoci v celém kraji 160 případů, avšak bez vážnějších událostí. "Ošetřovali jsme zraněné po manipulaci s pyrotechnikou. Lehké zranění utrpělo i dítě, o prsty přišel při manipulaci s pyrotechnikou mladý muž na Znojemsku," sdělila mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Podle ní se stalo zhruba 50 úrazů. "Většina vznikla vlivem alkoholu, který byl jako každý rok jedním z hlavních problémů. Ve 12 případech někdo někoho napadl a stejný počet lidí mělo stav závažné opilosti," uvedla.

 

bibijana ( 1. ledna 2015 18:52 )

Ubozí zranění,nenaříkejte,všechno zlé je k něčemu dobré.Podle míry postižení vám posudkoví lékaři přiznají invalidní důchody.Když budete chytří,tak si vykřičíte příspěvky na auta,úpravy bytů a rúzné jiné výhody,na které třeba lidé s roztroušenou sklerózou,rakovinami a dalšími těžkými chorobami nemají vůbec šanci dosáhnout. 

danoch ( 1. ledna 2015 18:10 )

Petardy za nic nemůžou.Když s nima zachází rozumně uvažující člověk a ne vymaštěnej dement a ještě k tomu nalitej,tak se nemůže nic stát.Nikoho nelituju,dobře jim tak!

panikekulova ( 1. ledna 2015 17:18 )

abcd.adcb ( 1. ledna 2015 17:00 )

Strč si to do pérdele, impotente!

abcd.adcb ( 1. ledna 2015 16:29 )

Až u kulí.

Zobrazit celou diskusi