Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpověď plzeňského exorcisty: Jak se v Česku vymítá ďábel

Plzeňský exorcista Alvaro Grammatica promluvil o vymítání ďábla v Česku
Plzeňský exorcista Alvaro Grammatica promluvil o vymítání ďábla v Česku  (Autor: Facebook.com, Profimedia.cz)
Autor: shp - 
10. listopadu 2014
11:39

Původem je z Itálie, ale žije v Plzni, kde se jako jeden z mála lidí v Česku věnuje vymítání ďábla a zlých duchů. Kněz Alvaro Grammatica upozorňuje, že exorcismus neprobíhá tak jako ve filmech, ale přiznal, že se již setkal s věcmi, které racionálně vysvětlit nelze, informoval Deník.cz.

Exorcismu se věnuje v Plzni od roku 2007. Přiznává, že u nás se fronty k exorcistovi rozhodně nestojí, jako je tomu v silně křesťanských zemích. Několik případů už u nás také řešil.

Kněz říká, že než k procesu vymítání ale přistoupí, vždy svůj názor porovná s názorem psychologa, se kterým spolupracuje. „Když za mnou přijde člověk s podobným problémem, nejdříve zjišťuji, zda příčiny nejsou psychického původu, a až nakonec přezkoumávám, zda za tím není ďábel,“ říká Grammatica.

Jsou totiž lidé, kteří se sami považují za posedlé, protože je to pro ně snazší. Mohou se vymlouvat na to, že nejsou svobodní. Mám známého psychiatra, se kterým si vzájemně vyměňujeme názory, a většinou dojdeme ze dvou stran ke stejné diagnóze,“ dodává kněz.

Snímky s exorcistickou tematikou považuje Grammatica za dobrý obchod. „Když už se chci dívat na nějaký film, tak se radši podívám na jiný žánr. Ale je to určitě dobrý byznys, proto se takové filmy točí,“ říká. Takovéto snímky ale přesto mají podle něj reálný předobraz.

„Určitě ho berou ze skutečných fenoménů, které exorcismus provázejí, jak v křesťanství, tak v jiných náboženstvích, v nichž existuje boj se zlem,“ prohlásil Grammatica. Sám se během své činnosti v Česku setkal s případy, které běžnou logikou vysvětlit nelze.

Vzpomínám si na ženu, která byla přímo vyhublá, nevážila ani 50 kg a najednou ztěžkla tak, že ji ani pět chlapů nemohlo unést. Byl za tím duch, kterého bylo třeba vyhnat,“ přiznal. „Podle situace se potom volí příhodná modlitba,“ říká. „V některých případech jen vzývám Ducha svatého, v jiných případech přikazuji zlému duchu, aby odešel. Záleží na situaci,“ popsal pro Deník.

alena789 ( 10. listopadu 2014 22:54 )

Že se na lidské hlouposti dá slušně vydělávat, toho je důkazem už samotná podstata bulvárních médií - viz tento internetový či tištěný Blesk. A že tato fotografie je hloupá fotomontáž, vidí snad i slepý...

buban ( 10. listopadu 2014 15:52 )

A nejspíš to dělá zdarma z čisté lásky k bližnímu svému...

obluda.pb ( 10. listopadu 2014 15:37 )

No, podle fotky ho to hodně baví...

buban ( 10. listopadu 2014 13:58 )

Evidentně si mě s někým pleteš. Šéfová kulturáku jsem nikdy nebyla, o tebou zmiňovaném vyhulení radši pomlčím, zavřená jsem také nikdy nebyla, stejně jako moji synové. A dál si básni sám/sama o nějaké fiktivní osobě.

budybad ( 10. listopadu 2014 13:55 )

Hele ružo mam dojem že maš taky někde dábla (asi v hubě)měla by jsi k němu zaskočit taky

Zobrazit celou diskusi