Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Chápani chápou bezpečný sex! Začali brát antikoncepci dřív než lidé

Autor: Václav Suchan - 
5. listopadu 2014
08:40

Chápan pavoučí, kterému se také říká muriki, je pozoruhodná opice žijící v pralesích atlantického pobřeží Brazílie. Má nejen chápavý ocas, ale i účinnou antikoncepci!

 

Samice tohoto druhu opic mají v tlupách chápanů čítajících až 25 jedinců výsadní postavení v sexu. Ony si vybírají partnery, se kterými se pak páří. Tyto opice si rozhodně nezakládají na monogamii, právě naopak.

V tlupě žije vždy několik samců, se kterými se samice spojí. Po zhruba 230 dnech březosti se rodí většinou jedno mládě. O to se matka stará až deset měsíců, nejprve ho nosí zavěšené na břichu, později na zádech a tak se s ním pohybuje na stromech.

Zajímavé je, že chápaní samičky rodí jen jednou za tři až čtyři roky. Přitom, jak známo, jsou to náruživí milovníci páření.

Vědci pro to našli vysvětlení. Samice krátce po narození potomka vyhledá určitý druh stromu a vydatně se nasytí jeho listy. Ty obsahují isoflaviny, které se svým složením podobají hormonu estrogenu a výrazně omezují plodnost! Prostě užívají antikoncepční listy!

Ohorožený druh

Ohrožení chápani pavoučí jsou velmi vzácným druhem, v brazilských džunglích žije posledních několik stovek jedinců. Tyto opice mají velmi chutné maso a jsou proto často terčem zbraní pytláků. Kvůli kácení pralesů navíc přicházejí o svá přirozená útočiště.

Chápan pavoučí (Brachyteles arachnoides) patří k největším opicím Jižní Ameriky. Když visí na větvi, měří od prstů na rukou po konečky prstů na nohou jeden a půl metru. Po stromech se pohybuje po zadních končetinách a rovnováhu udržuje ocasem.

Právě podle ocasu dostalo toto pozoruhodné zvíře název. Ocas je téměř holý a na spodní straně je hustě protkán hmatovými nervy. Chápan je proto schopný svým ocasem uchopit předmět nebo se přidržovat větví. Chápanům se z toho důvodu také někdy říká pětiruké opice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi