Smutnou zprávu potvrdil spisovatelův vnuk Michele Matejka. „Dědeček zemřel ve svém pražském domově. Část rodiny, která žije v Itálii nyní míří do Česka. Pohřeb bude v úterý,“ řekl serveru iDnes.cz.

Čechurův nejslavnější hrdina, přerostlý mluvící bobtail Fík, který už baví děti i jejich rodiče zhruba 35 let, prý kdysi spisovatelovi zachránil celou literární kariéru.

Po roce 1969 byl spisovatel z politických důvodů propuštěn z redakce časopisu Věda a technika mládeži, kde tehdy pracoval. Poté navrhl pro televizi "nevhodný" večerníček Bojanské pohádky o rakousko-uherských vojácích a hrozilo, že bude muset se psaním skončit. Domácí i mezinárodní úspěch televizního Fíka, který vznikal od poloviny 70. let pod režisérským vedením Václava Bedřicha, však Čechurovi nakonec další literární působení za normalizace umožnil.

Vedle Maxipsa Fíka napsal například i večerníčky Hugo z hor či Dva ve fraku a zábavnou "učebnici" slušného chování pro děti Pavián mezi lidmi. Čechura byl také významným "holmesologem", propagátorem Sherlocka Holmese v ČR a nositelem řady ocenění za své detektivní příběhy.