Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékař s ebolou zemřel: Experimentální lék nezabral. Pomůže nemocným jiný?

Ebola trápí Afriku. Experimenty s protiléky přitom nevycházejí
Ebola trápí Afriku. Experimenty s protiléky přitom nevycházejí  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
25. srpna 2014
20:20

Doufali v jeho záchranu. Dnes však vyšlo najevo, že jeden ze tří afrických lékařů, kteří byli infikováni ebolou a léčeni experimentálním lékem ZMapp, zemřel v neděli v liberijské metropoli Monrovii. Lék nezabral. Pomůže nemocným jiný, který chtějí vyzkoušet Japonci?

Lék ZMapp vzbudil naděje, když se po jeho podání nedávno zotavili dva američtí lékaři nakažení ebolou. Podle expertů ale není prokázáno, že je uzdravil právě ZMapp.

Mezi země s prokázaným výskytem eboly se nově připojilo Kongo, které v neděli oznámilo dva případy nákazy ve městě Gera. To dnes v Ženevě potvrdila Světová zdravotnická organizace (WHO), která do rovníkových oblastí Konga poslala ochranné vybavení a je připravena poskytnout další pomoc.

Podle výsledků konžských testů by mělo jít o jiný kmen této smrtící nemoci, než jaký zabil téměř 1500 lidí v západoafrických státech Guinea, Sierra Leone, Libérie a Nigérie. Propuknutí velké epidemie v Kongu by mohlo mít katastrofické následky. Země sdílí hranice hned s devíti státy.

Podle expertů je nynější epidemie nejhorší od doby objevení viru. A tak lidé dál doufají v objevení účinné protilátky. Japonsko dnes sdělilo, že je připraveno poskytnout lék proti chřipce, který by mohl zabírat i na ebolu. Favipiravir vyvinuli japonští vědci ve společnosti Fujifilm a Tokio čeká na rozhodnutí WHO, zda ho bude moci použít na snahu o léčení nakažených ebolou. Mluvčí společnosti Takao Aoki podle agentury AP uvedl, že viry eboly a chřipky jsou stejného typu a že vzhledem k tomu, jak tento přípravek funguje, lze teoreticky očekávat, že bude mít stejný efekt u obou druhů nákazy.

Ebola se poprvé objevila v roce 1976 v Súdánu a Kongu. Jméno dostala podle konžské řeky. Jde o jednu z nejnakažlivějších známých chorob na světě. Přenáší se přímým kontaktem s krví či dalšími tělními tekutinami nakažených lidí.

Experimentální lék na chřipku, který chtějí Japonci vyzkoušet i proti ebole Experimentální lék na chřipku, který chtějí Japonci vyzkoušet i proti ebole | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi