Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

30 milionů za Vojtíškovo postižení: Táta chlapečka popsal zpackaný porod!

Autor: tpk - 
23. června 2014
21:37

Lékaři nezvládli porod a jejich vinou se Vojtíšek (5) narodil hluchý, slepý a ochrnutý. Soud dnes rozhodl (jistě i díky novému občanskému zákoníku) o rekorním odškodném. Vinohradská nemocnice v Praze má rodině zaplatit 30 300 000 korun. Tatínek chlapečka České televizi popsal, jak zpackaný porod probíhal.

Podle znalců se jednalo o problematický porod už od začátku, který měl být okamžitě řešen císařským řezem. Matka totiž byla ve svých 40 letech prvorodičkou, v minulosti prodělala léčbu sterility, laparoskopický zákrok a spontánní potrat. K porodu navíc lékaři přistoupili až po termínu v 41. týdnu těhotenství. Při tělesné výšce matky 161 centimetrů vážilo miminko přes 4 kilogramy.

6:00

Porod se rozeběhl. Byl k němu přivolán tehdy devětadvacetiletý nezkušený Daniel Brandejs, jenž ani neměl atestaci. Nic prý nenasvědčovalo, že by měly být nějaké komplikace.

10:28

Přístroje nenaměřily tzv. ozvy plodu. Původní obžaloba tvrdila, že na ně doktor dostatečně nereagoval. Měl prý přivolat pomoc. Co se ale ve skutečnosti na sále dělo, není ani dnes zcela jasné. Podle znalců byl porod natolik komplikovaný, že měl skončit císařským řezem.

Spoluautor revizního znaleckého posudku Jiří Špaček se dříve u soudu Brandejse zastal – situace byla podle Špačka těžká a vedoucí porodního sálu měla jednat rázněji, tedy rozhodnout dříve o tom, že dítě je třeba přivést na svět buď císařským řezem, nebo vytáhnout kleštěmi.

10:46

Opět nebyly ozvy. „Manželce dávali dýchat kyslík. Na sále byly porodní asistentky a doktor Brandejs, o kterém jsme netušili, že nemá atestaci a že tam vlastně nemá být. Dlouho se nic nedělo, poté přiběhla doktorka, řekla, že už měl dávno použít kleště a mě vyhodili ze sálu,“ řekl otec dítěte Pavel Vázler.

13:15

„Konečně přiběhla doktorka, řekla Brandejsovi, že už měl dávno použít kleště a mě vyhodili ze sálu,“ posal Vázler.

14:05

„Po druhé hodině přišla doktorka v zakrvácené zástěře a řekla, že porod proběhl špatně,“ líčil otec. Jeho Vojtíšek byl ve fázi klinické smrti, zcela zázrakem přežil, ale je postižený a ochrnutý.

raduna ( 25. června 2014 13:22 )

Nbcz jste poradne hovado!!!zamyslete se nad sebou clovece!

raduna ( 25. června 2014 13:20 )

Souhlasim zcela s vami,pani prosla jiste radou testu,zdali je dite v poradku a jiste bylo.o to je ten pripad horsi, ze to bylo jejich prvni dite, ktere bylo pocato po narocne a zdlouhave hormonalni lecbe a druhe jiz asi mit nikdy nebudou. Vim o cem mluvim,mne je 40 a manzelovi 50 a mame zdravou 6ti mesicni holcicku. Nastesti jsem byla hodne kontrolovana a radeji mi porod vyvolali o den. drive nez aby cekali. Ty penize jim nalezi pravem, doktor mel pri porodu velmi laxni pristup. Zvlastni a nezodpovedne.

kat.mic.001 ( 25. června 2014 11:55 )

 50-ti lety otec a matka 44 let.Bylo by dite uplne zdrave?

jaromir123 ( 24. června 2014 19:41 )

Jak to pozoruji, tak je tu hodně odborníků na porodnictví - ale také hodně hulvátů. A to jsou právě ti, kteří vysedávají u počítače v pracovní době a jde jim plat a kolikrát i ze státního a píší výjevy hodné žáka speciální školy. Mám hodně zkušeností právě s prací státních/obecních úředníků - je to tragédie - také způsobují škody ale není to tak vidět. Mě udělat úředník (vedoucí stavebního odboru) škodu více jak 100.000,- Kč a řekl "No tak jsme pochybili" - a bylo vymalováno. Doktor je také člověk a tak si všichni kritici podívejte kriticky na svojí práci. Nehájím fatální chyby ale také se nevyjadřuji jako hulvát k chybám druhých.

paragraf ( 24. června 2014 13:55 )

Obdivuhodná práce našich,špatně, placených soudců Případ se táhne už pět let, a jak je vidno, nemocnice se odvolá, takže se potáhne dalších 5 let a to už není jisté, že dítě přežije

Zobrazit celou diskusi