Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přívalový déšť na Jesenicku opět způsobil lokální záplavy

Povodně opět zahrozily: 2. a 3. stupně povodňové aktivity vyhlásily třeba naJesenicku.
Povodně opět zahrozily: 2. a 3. stupně povodňové aktivity vyhlásily třeba naJesenicku.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, lvi - 
29. května 2014
07:19

Vydatný déšť ve středu večer a v noci na dnešek způsobil lokální záplavy na Jesenicku. Voda se od večera valí z kopců a polí do několika obcí, ve kterých zatopila sklepy rodinných domů. Podemlela také železniční trať z Jeseníku směrem k polské hranici. Po půlnoci se situace na Jesenicku zklidnila a na tamních vodních tocích přestaly platit vysoké stupně povodňové aktivity. Místy ale stále prší.

Ve středu večer byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity na Černém potoku, který ve Velké Kraši ústí do říčky Vidnávky. Starostka Velké Kraše Vlasta Kočí v noci ČTK řekla, že voda se zatím nikde nevylila z koryta Černého potoka ani říčky Vidnávky. V sousedství Černého potoka leží rekreační zařízení, ze kterého byly ve středu evakuovány tři desítky dětí. "Ubytovány jsou v místním penzionu," řekl ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Kolem půlnoci hladina Černého potoku začala klesat a povodňový stupeň byl snížen na pohotovostní úroveň dva. Hladina klesá také ve Vidnávce protékající Vidnavou, kde nyní platí první povodňový stupeň, tedy bdělost.

Krátce po půlnoci byla uzavřena trať mezi zastávkami Písečná a Mikulovice, protože ji podemlela voda, vyplývá z webu Českých drah. Mimo provoz by měla být do dnešních 8:00. Spěšný vlak do Krnova nahradil dopravce autobusem.

Lokální záplavy na Jesenicku postihly například obce Písečná, Česká Ves, Zlaté Hory, Hradec - Nová Ves či Mikulovice. Hasiči od středečního večera zasahují na zhruba 20 místech. "V České Vsi je zatopená čistírna odpadních vod. V Písečné voda zatopila palírnu i bytové domy. Několik rodinných domů je zatopeno také v Mikulovicích," řekl Hošák, podle kterého jsou silnice na mnoha místech Jesenicka pod vodou, avšak zatím průjezdné.

Například v České Vsi byly ve středu večer přívaly vody podle Hošáka tak vydatné, že rychle zvýšily hladinu v místní říčce, která je běžně téměř bez vody. Voda večer opět zaplavila například budovu charity v Mikulovicích, rodinné domy Hradci-Nové Vsi a Písečné či ohrožovala stáj s hospodářskými zvířaty v České Vsi. Ve Zlatých Horách hasiči zachránili muže, který uvízl s autem v proudu vody. "V České Vsi odčerpáváme vodu z laguny, která se vytvořila po dešti. U obce Velké Kunětice voda na dvou místech podemlela silnici," uvedl po půlnoci Hošák.

Zasedly krizové štáby

V Jeseníku večer zasedl krizový štáb, hasiči povolali posily a pracovníci místních technických služeb začali plnit pytle s pískem. Provizorní hráze už hasiči vybudovali v několika obcích. Na Jesenicko večer vyjeli hasiči a záchranáři z Prostějova a Hlučína, kteří přivezou těžkou techniku na odstraňování naplavenin. Hasiči na různých místech Jesenicka průběžně monitorují situaci a čistí propusti. Bylo zřízeno speciální telefonní číslo 950 791 234, na kterém mohou lidé ohrožení či postižení záplavami požádat o pomoc.

Český hydrometeorologický ústav ve středu večer varoval před povodněmi na Jesenicku i Šumpersku. V Jeseníkách totiž vpodvečer napršelo až 60 milimetrů srážek a bouřky se mají nad regionem udržovat i nadále.

Přívalový déšť už v úterý odpoledne na Jesenicku zatopil sklepy několika rodinných domů. Hasiči po silné bouřce zasahovali například ve Zlatých Horách, Mikulovicích či Písečné. V ohrožených místech hasiči stavěli provizorní hráze, aby zabránili dalšímu rozlití vody.

salto ( 29. května 2014 10:58 )

Tak zachraňovat a neflákat se u toho

zlymikes ( 29. května 2014 09:13 )

V Písečné voda zatopila palírnu - no to je průšvih

Zobrazit celou diskusi