Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Berlusconi: Rok veřejných prací v domově seniorů! Místo domácího vězení

Silvio Berlusconi a jeho problémy: Po kauze Ruby (marocká dívka vpravo) ho odsoudili za krácení daní. A nyní přišel trest
Silvio Berlusconi a jeho problémy: Po kauze Ruby (marocká dívka vpravo) ho odsoudili za krácení daní. A nyní přišel trest  (Autor: Reuters, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
15. dubna 2014
13:20

Silvio Berlusconi (77) byl odsouzen za daňové úniky, jeho obhájci mu přitom navrhli trest - rok veřejně prospěšných prací v domově seniorů. S tím souhlasily prokuratura a dnes nakonec i soud. Italský expremiér, který měl problémy i kvůli nezletilé krásce Ruby, tak do domácího vězení nepůjde. A chce se dál politicky angažovat.

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi je odsouzený za daňové úniky ve svém mediálním kolosu Mediaset. Soud mu uložil čtyřletý trest, který mu byl ale v rámci amnestie snížen na jeden rok. Vzhledem ke svému věku však Berlusconi nemusel nastoupit do vězení a požadoval alternativní trest. O něm pak dnes podle agentury Ansa rozhodl milánský soud.

Domácí vězení nebude, chce zpátky do politiky

Berlusconimu zbývaly dvě možné formy trestu: domácí vězení, ve kterém by po dobu jednoho roku směl mluvit pouze s rodinnými příslušníky a právníky, a právě veřejně prospěšné práce.

Berlusconiho právníci lobbovali pro práce v ústavu pro postižené seniory. S tím vzápětí souhlasila i prokuratura. Podle internetových stránek listu Corriere della Sera bude Berlusconi pracovat v domově důchodců na milánském předměstí Cesano Boscone, kam musí nový pomocník docházet alespoň jednou týdně na čtyři hodiny.

Expremiér kromě toho nesmí dva roky zastávat veřejné funkce. Italský Senát ho proto loni v listopadu vyloučil ze svých řad. Přesto se chce Berlusconi podílet na kampani své strany Forza Italia před květnovými volbami do Evropského parlamentu! Podle agentury Reuters není z rozsudku jasné, zda se Berlusconi bude smět do kampaně skutečně zapojit.

O Ruby ještě nerozhodli

Soud dnes ale také rozhodl, že Berlusconi bude smět opustit svůj domovský severoitalský region Lombardii při cestách do Říma jen na zvláštní povolení justičních orgánů, a to pouze od úterý do čtvrtka.

Berlusconi je však nadále soudně stíhán také v řadě dalších kauz, ale ve většině z nich ještě nebylo vyneseno pravomocné rozhodnutí. Mediálně nejznámější je případ stíhání kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele a sexu s nezletilou marockou dívkou Ruby. V něm byl nepravomocně odsouzen k sedmi letům vězení. Odvolací řízení začíná 20. června v Miláně. Sám Berlusconi považuje své procesy za politicky motivované a označuje se za oběť soudní zvůle.