Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Proruští ozbrojenci obsadili dvě letiště na Krymu: Hledají ukrajinské parašutisty!

Autor: ČTK, shp - 
28. února 2014
07:22

Po zuby ozbrojení proruští aktivisté obsadili v noci mezinárodní letiště v Simferopolu, správním středisku autonomního Krymu. Chtěli zabránit případnému ukrajinskému útoku parašutistů. I když letiště již nyní opustili, stále hlídkují v jeho okolí. Ráno mezitím ozbrojenci obsadili také vojenské letiště Belbek u Sevastopolu, které později zablokovali. Oba objekty však zůstávají pod kontrolou Ukrajinců.

Padesátka neidentifikovaných ozbrojenců, která se v noci na dnešek zmocnila mezinárodního letiště v Simferopolu, správním středisku autonomního Krymu, již vzdušný přístav opustila. Ale v okolí letiště hlídkují lidé v maskovacích uniformách, neprůstřelných vestách a s automatickými zbraněmi v rukou.

Maskování ozbrojenci také dnes ráno obsadili vojenské letiště Belbek u Sevastopolu na ukrajinském Krymu. Tito muži zabránit příletu blíže neupřesněných bojovníků. Ukrajinský ministr vnitra Avakov označil obsazení letišť na Krymu za ozbrojenou invazi a okupaci. "Letiště nefunguje. Na vnějším obvodu jsou kontrolní stanoviště zřízená ukrajinským ministerstvem vnitra. Nedochází k žádným střetům," prohlásil.

Ruský prezident Vladimir Putin mezitím nařídil vládě zvážit žádosti Krymu o pomoc, pokračovat v hospodářských vztazích s Kyjevem, jednat s partnery v cizině o pomoci Ukrajině.

Americký viceprezident Joe Biden ujistil šéfa nové ukrajinské vlády o plné podpoře USA při nastolení pořádku v zemi, což ukazuje, že Washington uznává Arsenije Jaceňuka za faktického vůdce postsovětské republiky. „Mysleli si, že tu vysadili ukrajinské parašutisty. Když se přesvědčili, že nic takového se nestalo, omluvili se a vzdálili se,“ řekl o incidentu mluvčí letiště Igor Stratilati rozhlasové stanici Echo Moskvy a ujistil, že letiště pracuje normálně.

Jsme připraveni se bít

Na stráži u letiště je desítka ozbrojenců, odmítajících hovořit s novináři, a také tucet civilistů. „Všichni jsme dobrovolníci a jsme tu, abychom nedovolili přistát fašistům a radikálům ze západní Ukrajiny,“ prohlásil mluvčí této skupiny, bývalý policista. „Jestli dorazí nacionalističtí bandité, budeme se s nimi bít. Najdeme si zbraně, bude-li třeba,“ dodal mladý inženýr.

ninga ( 28. února 2014 12:28 )

máte rádi Sovětský svaz? odpověd ano - 2 body odpověď ne - 2 roky Rusko je hrdý nástupce Sovětského svazu

rudyptak48 ( 28. února 2014 10:18 )

Který ukrajinský Biľak napsal Putinovi zvací dopis? Jednotky OMON už se stačily převléct a budou hlídat Krym. Nevidím důvod, aby Ukrajinu pod svá křídla vzala EU. Má sama dost starostí, aby ukočírovala svůj vlastní bord-el.

itartas ( 28. února 2014 09:37 )

Mně by osobně zajímal víc názor JX Doležala jak názor soudruha Štětiny. Ovšem musel by mi ho sdělit mimo prostor Reflexu. Je nad slunce jasné, že chceš-li práci míti, musíš s vlky výti.

itartas ( 28. února 2014 09:31 )

je to klasický tutan...srát na něho!

itartas ( 28. února 2014 09:31 )

je to magor, kašli na něho!

Zobrazit celou diskusi