Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krymský premiér uznává Janukovyče a čeká ruské peníze

Na Krymu vlají ruské vlajky
Na Krymu vlají ruské vlajky  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
28. února 2014
07:15

Nový, proruský premiér regionální vlády autonomního Krymu Sergej Aksjonov prohlásil, že nadále považuje Viktora Janukovyče za ukrajinského prezidenta. Oznámila to dnes agentura Interfax s tím, že nový krymský premiér očekává ruskou pomoc.

Aksjonov dosud vedl sdružení Ruská jednota, než jej regionální parlament, zasedající pod dohledem neznámých, podle diplomatů proruských ozbrojenců, zvolil do čela nové vlády. Sněm také odhlasoval, že 25. května, kdy má Ukrajina volit nového šéfa státu, se na poloostrově uskuteční místní referendum o větší autonomii, což si přinejmenším část médií vykládá jako plebiscit o odtržení od Ukrajiny.

"Věřím, že v této složité době nám Ruská federace podá pomocnou ruku a poskytne pomoc, včetně finanční, aby Krym mohl zkonsolidovat svou politickou situaci. Jsme přesvědčeni, že my všichni spolu s našimi bratry můžeme obnovit naše národní hospodářství. Ruská federace slibuje i finanční podporu. Obracíme se nyní k našim kolegům. Jsem naprosto přesvědčen, že s vaší podporou to můžeme dokázat," prohlásil Aksjonov před novináři. Dodal, že tyto úmluvy byly dohodnuty prostřednictvím Viktora Janukovyče, který je "legitimně zvoleným prezidentem" Ukrajiny.

Server newsru.com připomněl, že Aksjonov jako rozhodný odpůrce nového režimu v Kyjevě před dvěma dny ohlásil vytváření "praporů rychlé reakce", připravených čelit "Majdanovcům", tedy stoupencům nového režimu. "Podle nepotvrzených zpráv byl Aksjonov dříve vyšetřován kvůli podezřením z několika zločinů. Nový premiér je prý v zločineckých kruzích znám pod přezdívkou Goblin," dodal server.

Kyjev se mezitím rozhodl vyslat na Krym jako svého emisara poslance strany UDAR Serhije Kunicyna, který v minulé dekádě býval reformátorským předsedou krymské vlády. Agentura ITAR-TASS připomněla, že Kunicyn jako sovětský voják bojoval v Afghánistánu a do konce loňského roku stál v čele ukrajinského svazu veteránů afghánské války. Před deseti dny byl vyznamenán ruským Řádem přátelství "za velký vklad k posílení přátelství a spolupráce mezi Ukrajinou a Ruskou federací, za rozvoj vědeckých a kulturních styků a aktivní dobročinnou činnost".

Ukrajinský parlament sesadil Janukovyče minulou sobotu po ozbrojených srážkách v kyjevských ulicích, kterými vyvrcholily tři měsíce protestů. Boje si vyžádaly desítky obětí a stovky zraněných. Svržený prezident prchl z Kyjeva do ruského exilu, odkud hlásá, že je stále šéfem státu.

 

aluman ( 28. února 2014 13:03 )

Vážený pane Brei, nehodlám se tu s Vámi dohadovat kdo je starší ale bohužel Vás Vaše zkušenosti nijak nepoučili. Když chcete znát pravdu, musíte ke zdroji do centra dění a ne se nechat zblbnout propagandou. Já vím že mám pravdu a pokud Vy chcete dál žít v bludech, Vaše věc.

brei ( 28. února 2014 11:56 )

Vážený pane Alumane, to s tou rudou agitkou je opravdu od Vás dobrý vtip. Jsem již dostatečně starý, abych se (po zkušenostech z padesátých let) dokázal od rudé chátry distancovat. Na druhou stranu však taky dokáži rozpoznat německou chamtivost, pod kterou chtějí ovládnout svět (jako v minulosti), akorát, že to dělají chytřeji a k tomu potřebují takové národy, jako jsme my (za které svoji hamižnost schovávají). Jak jsem psal, nejsem zastáncem stávající vlády na Ukrajině, pouze odsuzuji, co se tam děje. Tito noví pučisti nejsou žádní svatí, Timošenková vytunelovala miliardy a EU toho akorát využívá, aby získala nad Ukrajinou (svým způsobem bohatou zemí) vliv. Toť vše, snad to pochopíte......

dsmann ( 28. února 2014 11:49 )

Pan dsmann pochopil ale nechtěl té zaseklé debilní krávě rovnou napsat že je debilní kráva. To někdo jiný tady nic nepochopil. Nic, vůbec nic a píše tu nesmyslný kraviny

dsmann ( 28. února 2014 11:46 )

Pravdu, hlupačko, nic než pravdu.

aluman ( 28. února 2014 11:44 )

Ten kdo napíše že to probíhá v režii EU a Německa by se raději neměl o IQ druhých vyjadřovat.....leda by za to byl placen a dělal tady ze sebe vole jakou součást své práce.

Zobrazit celou diskusi