Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Hory si vybírají další oběti: Lyžařku (15) a dívku (9) zraněnou na bobech odvážely vrtulníky

Vrtulník dopravil těžce raněnou lyžařku do českobudejovické nemocnice.
Vrtulník dopravil těžce raněnou lyžařku do českobudejovické nemocnice.  (Autor: Foto Blesk - Jiří Čada)
Autor: lvi - 
30. prosince 2013
15:25

Neposlušné počasí má na svědomí další vážné nehody na českých horách. Na zledovatělém povrchu ve skiareálu na Zadově si patnáctiletá dívka přivodila těžké zranění nohy. V Harrachově se vážně zranila dívka, která bourala s tatínkem na bobech.

V neděli odpoledne se dívka srazila s druhým lyžařem a utrpěla zlomeninu stehenní kosti. Druhý účastník střetu vyváznul s drobnými poraněními.

„Záchranáři dívku ošetřili, izolovali proti chladu a ve vakuové matraci ji na saních za terénní čtyřkolkou na sněžných pásech převezli k místu přistání. Zde si ji převzala posádka vrtulníku, která zraněnou lyžařku transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Budějovicích,“ uvedl pro server Novinky.cz  Ondřej Zeman z horské služby Šumava.

Čí vinou byl střet zaviněný, je v šetření horské služby.

Respektujme mezinárodní pravidla

Podle záchranářů  je nejčastější příčinou obdobných střetů nerespektování mezinárodních lyžařských  pravidel FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. „Na těch šumavských leží nyní pouze technický sníh, který je ztvrdlý a místy se tvoří nebezpečné ledové plotny.“ upozornil náčelník šumavské horské služby Michal Janďura.

Janďura rovněž potvrdil, že lyžařské areály nyní nyní doslova praskají ve švech, a je proto nutné, aby všichni jezdili ohleduplně k ostatním.

Boby na sjezdovku nepatří

Nehody ale o víkendu chodily takřka po všech českých horách. Vrtulník musel startovat i například na svahy v Harrachově, kde šestatřicetiletý muž zcela zbytečně hazardoval se životem svým i své devítileté dcery. V plastovém bobu sjížděli místní Červenou sjezdovku a oba narazili do hrazení. Dívka utrpěla těžká zranění na hlavě, otřes mozku, zhmožděná záda a podezření na vnitřní zranění břicha. Otec pak zhmoždění bérce a zlomenou nohu.

Podle náčelníka horské služby Krkonoše Adolfa Klepše i zde mohla za nehodu souhra hned několika faktorů. "Na všech sjezdových tratích je nyní pouze technický sníh a tvrdý, zledovatělý povrch. Vzhledem k velkému množství návštěvníků Krkonoš je na místě zvýšená opatrnost. Všichni by měli bezpodmínečně dodržovat všechny zásady bezpečnosti," uvedl pro server idnes.cz a dodal:

"Je důležité vědět, že jakékoli sáňky či boby na sjezdové tratě, určené jen lyžařům a snowboardistům, v žádném případě nepatří."

 

jeromeklapka ( 30. prosince 2013 23:28 )

Tak neposlušné počasí Nie otec?

Zobrazit celou diskusi