Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Koalice si slíbila: Půjdem proti Zemanovi!

Po tuhých bojích o podobě koalice se chystá Bohuslav Sobotka představit svůj vládní kabnet. .
Po tuhých bojích o podobě koalice se chystá Bohuslav Sobotka představit svůj vládní kabnet. .  (Autor: ČTK)
Autor: lvi - 
30. prosince 2013
12:46

To, že prezident Miloš Zeman se eminentně zajímá o obsazení jednotlivých vládních postů, je známá věc. Podle dosavadních hlasů z budoucího vládního kabinetu, je ale koalice připravena vzepřít se právě i Miloši Zemanovi. Doslova hodlá vystupovat jako „jeden muž“, během případného vetování jmenování jednotlivých ministrů.

Členové budoucí koalice uzavřeli dohodu, že jen co sestaví seznam budoucích ministrů, budou za ním všechny tři strany neochvějně stát. Zejména kvůli Zemanovi, který už několikrát vzkázal, že některé ministry nemusí jmenovat.

Zemanovou největší „noční můrou,“ je inaugurace Martina Stropnického, Lubomíra Zaorálka nebo Jiřího Dientsbiera. Dá se očekávat, že právě kvůli zmíněným jménům půjde budoucí premiér Bohuslav Sobotka na „shrnutý“ hradní koberec ještě několikrát. Přílišné obavy si však v Lidovém domě zatím nepřipouští.

Sobotka bude mít silnější pozici než prezident

„Prezident má svaté právo vyjadřovat se ke kandidátům. Pokud ale bude Bohuslav Sobotka jmenován premiérem, je na něm, jaký tým sestaví. V rámci ústavy má silnější pozici než prezident,“ zmínil místopředseda ČSSD Milan Chovanec.¨

To jeho kolega z hnutí ANO Miroslav Faltýnek  pro Českou televizi uvedl: Stejně mluví i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Jsme domluveni na společném postupu a je na Sobotkovi, s jakým seznamem přijde na Hrad. Pan prezident má určitě právo o kandidátech mluvit nebo s nimi hovořit, mluvit s premiérem o vhodnosti některých lidí, ale zásadní odpovědnost má premiér,“ uvedl v ČT Faltýnek.

Rovněž podle lidovců by Zeman neměl navržené ministry nikterak  odmítat. „Měl by přijmout nominace, protože odpovědnost za to, kdo bude ve vládě, nesou premiér a jednotlivé strany,“ řekl  pro list Právo první místopředsedaKDU-ČSL Marian Jurečka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e.44 ( 30. prosince 2013 21:29 )

Pak ale jednal i Zeman úplně stejně pitomě jako oni když jako premiér podal úplně stejnou kompetenční žalobu proti Havlovi v souvislosti se jmenováním guvernéra České národní banky. Holt se Zemanovi vracej a proti němu obracej jeho vlastní činy

luder ( 30. prosince 2013 17:06 )

Oni už prý na Zemana mají předem sepsanou žalobu, když nebude pískat podle nich, to je ale pitomý jednání. Neměl by Zeman radši ani slabého Sobotku jmenovat premiérem a ty rádobyministry pořádně proškrtat.

luder ( 30. prosince 2013 16:44 )

Jen aby to poté nebyl začátek konce celé koalice...i když, ono by se až tolik nestalo! To jsou ale do nového roku přání, nejeden člověk by si myslel, že chtějí radši pořádně vládnout!

stařec ( 30. prosince 2013 15:48 )

Zemane!!! Sobotku NEEEEEEEEEEEEE !!!!!

stařec ( 30. prosince 2013 15:45 )

Koalice si slíbila.........!!! a vůbec si nevšimla že Zeman má silný mandát od většiny národa!!!tedy,koalice slíbila,že půjde proti LIDEM!!!!!

Zobrazit celou diskusi