Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Smrtící stoleté povodně v Brazílii: 44 mrtvých a lidé bez naděje

Brazílii postihly na Vánoce rozsáhlé záplavy
Brazílii postihly na Vánoce rozsáhlé záplavy  (Autor: EPA, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
27. prosince 2013
09:32

Bez naděje na to, že ještě někdy uvidí své blízké, které "spláchla" velká voda. Tak se krátce po Vánocích cítí řada Brazilců. A oplakávají ztráty. Nejméně 44 lidí již totiž zemřelo během rozsáhlých stoletých záplav, které postihly jihovýchod země.

Brazílii postihla na Vánoce přírodní katastrofa. Více než 60 tisíc lidí ve státech Minas Gerais a Espírito Santo se kvůli velké vodě ocitlo mimo domov. Tyhle povodně jsou nejhorší za posledních 90 let.

Prezidentka Dilma Rousseff přitom kvůli katastrofě přerušila dovolenou a dnes se vydá do postižených regionů, které si již prohlédla z vrtulníku. Přívalové deště, které jsou hlavní příčinou pohromy, začaly v oblasti v polovině prosince. Od té doby kvůli povodním a sesuvům půdy zemřelo ve státě Espírito Santo, ležícím na atlantickém pobřeží 27 lidí, z toho osm během čtvrtka. Celkem si povodně připsaly nejméně 44 obětí.

"Budeme muset znovu vybudovat celý stát," prohlásil guvernér Renato Casagrande, podle nějž může počet obětí ještě vzrůst, protože řada lidí je pohřešována. Povodně také zničily velké množství domů, silnic a mostů. Řada měst zůstává bez dodávek elektrické energie a pitné vody.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi