Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhada: Tři rozřezané ženy bez hlav! Dvě v Čechách, další na Slovensku. Jako v Dexterovi!

Pražští policisté řeší záhadnou vraždu ženy, řpi které byla oběť rozřezána na kusy. Podobně, jako v seriálu Dexter
Pražští policisté řeší záhadnou vraždu ženy, řpi které byla oběť rozřezána na kusy. Podobně, jako v seriálu Dexter  (Autor: INT, Foto Policejní týdeník)
Autor: simao - 
16. října 2013
13:13

Tyhle děsivé případy mohou mít společného pachatele! Kriminalisté opět nachází části lidského ženského těla. Pečlivě rozřezané, zabalené v plastových pytlích. Jenže to samé se dělo i v minulosti - a to nejen u nás, ale i na Slovensku. Policie zaznamenala celkem již tři takové vraždy žen. A během hledání hlavy poslední oběti padá podezření na sériového vraha - záhadného "Pražského řezníka", který jako by se inspiroval seriálem Dexter!

Pražští kriminalisté aktuálně řeší nález rozřezaného ženského těla. Několik jeho částí vylovili z Vltavy a všechny indicie směřují k tomu, že neznámá žena byla zavražděna, části těla někdo oddělil ostrým nástrojem a ve vodě ležely zhruba měsíc, prozradil kriminalista Jan Anderle. "Základem bude dostat se k totožnosti oběti," dodal vyšetřovatel. Žádné známky sexuálního zneužití vypozorovány nebyly, zato je zde však nápadná podobnost s jinými případy. Z Prahy, ale i ze Slovenska.

Stále hledají hlavu

Současný případ odstartoval poté, co minulou středu večer objevil trenér z veslařského klubu u Strakonické ulice lidské nohy. Policisté proto začali prohledávat okolí Barrandovského mostu. A nacházeli další části lidského těla! Odmítli však specifikovat jaké, po hlavě však podle všeho stále pátrají. Stejně jako po identitě oběti, jejíž stáří odhaduje policie na 20 až 35 let a výšku nejspíš na 180 až 190 cm.

Historie se přitom opakuje. "Víme, že obdobný případ se stal před dvěma lety, kde dodneška máme ženu, kdy není známá její totožnost," uvedl na tiskové konferenci Anderle. Jde o případ z přelomu let 2011 a 2012. Kriminalisté našli s odstupem času části těla ženy, která patrně pocházela ze Slovenska. Ostatky byly zabalené v igelitových pytlích a pohozené na několika místech v Praze - v Kunratickém lese i lesoparku Krejcárek v Karlíně, kde našel bezdomovec hlavu oběti.

Policejní podobizna ženy, jejíž tělo našli policisté rozřezané v Praze na začátku letošního roku Policejní podobizna ženy, jejíž tělo našli policisté rozřezané v Praze na začátku letošního roku | ČTK, Blesk

Pátrá se i na Slovensku: Vraždy jako v Dexterovi!

Podle FTV Prima však existuje ještě třetí podobný případ. Tentokrát ze Slovenska, kde kriminalisté našli rozřezanou ženu v modrých igelitových pytlích na začátku letošního srpna. Torzo jejího těla vylovili z Dunaje, hlava se však parně také nenašla. A chybí i dlaně. Česká policie se proto podle televize již se svými slovenskými protějšky spojila a na vyšetřování spolupracuje. Tělo této oběti přitom mělo být pokreslené fixou, aby řezy byly co nejpřesnější... Také vám to připomíná populární seriál o sériovém vrahovi Dexterovi? Jenže tohle je krutá realita. Kdo je záhadný "Pražský řezník", či zda jde o podobné případy s rozdílným pachatelem, se však stále neví.   

Místa nálezů ostatků v aktuální kauze další rozřezané ženy Místa nálezů ostatků v aktuální kauze další rozřezané ženy | Policejní týdeník/Policie ČR

sl0venka ( 21. října 2013 21:56 )

Preco si si vybral nick "snezny.levhart"? Co to znaci?

snezny.levhart ( 18. října 2013 02:59 )

K uvedeným souvislostem je důležitý Váš postřeh o nádraží, který může hrát roli v případné bezpečnostní informační kampani, až profíci vygenerují ten další portrét. Jde též o čilé křížovatky lidí bezprizorních, s osudy naším obětem podobnými; výhodou"introvertního", leč ambiciózního, dost možná "ochotného perfekcionisty" (čehož ke sběru dat využívá v civilu, příp. zaměstnání) "extroverta" (při akci, kontaktu využívá charisma a značnou osobní energii, dost možná i vyšší důvěřivost díky shodné mateřštině - což by náš okruh značné zůžovalo, stejně jako s jistotou hraničící pravděpodobnost, že nejde o vysokého experta medicíny; pokud ano - asi už by šlo o samotného velzebuba...). Nevýhodou stanic však je značné množství svědků atd. Proto se přikláním spíš k dispozici přístupu či dat z určitých vnitřních databází. Velmi "soft" databanky užívají např. personální agentury, rovněž představujíc í platformu živého styku lidí dané sociálně ohrožené kategorie, stejně jako i např. databáze zdravotních pojišťoven. Může mít náš čtverák povědomí o tom, zdali se po dvou z obětí, které se dříve podrobily náročnějšímu lékařskému zákroku, pojišťovna nesh án í, jako po případných neplatičích? Mohl si i tuhle izolaci před jakýmkoliv únikem informací, a možným vyzrazením identity žen, pojistit...? - Přesto, Váš příspěvek o inzerci je též podnětný, a zvlášť v případě, že jde nikoliv o sériového solitéra, ale sériový gang, bych tuto možnost nevylučoval, jde o další možnou stopu. Ještě jednou děkuji a přeji pěkný a bezpečný večer.

snezny.levhart ( 18. října 2013 02:24 )

...snažit se dle nálezů tedy zjistit skutečný m o t i v. Kluci od policie sexuální motiv zatím nepotvrdili, ovšem z přesné formulace jej nelze ani vyloučit. Nemyslím, že pouhá frustrace nedostatečného ega stačí k páchání takových hrůz, které prvoplánově identifikují práci sadisty, vysoce inteligentního psychopata. I narcismus je "dostatečný" motiv k vraždě, ovšem k traumatům v našem rozsahu dochází většinou minimálně z důvodů kombinace s uspokojením pohlavním (které ani nemusí v takových případech mít podobu klasického znásilnění). Patrně TO chtěl pachatel "způsobem provedení" zakrýt, zatím tedy nelze vyloučit ani jiné motivy: zbavení se nepohodlných svědkyňí jiné zločinnosti tak, aby činy jako sadisticky motivované pouze vypadaly. Tedy může jít také o "práci" dobře organizovaného,gangu ("provedení" sólo či společné, ovšem oba činy také mohla "uklízet" jiná osoba, což ony rozdíly vysvětluje), případně kombinaci motivů kriminálních i sexuálních, kdyby šlo o nový gang rituálních satanistů apod. zhovadilců.

snezny.levhart ( 18. října 2013 02:01 )

Děkuji za Vaše skvělé názory - hned se ukazuje důležitost co nejvíce úhlů pohledu na stejnou věc a komunikace, protože "víc hlav víc ví a vidí". Jen bych nevylučoval, že jsou-li ambice o dokonalost viníka značné, patrně sleduje též internet. * Nejspíš bude mít opravdu svůj uzavřený svět a může hrát známou taškařici psychoušů na kočku a myš, čemuž odpovídají hlavně nálezy první oběti: rafinivanost rozdělení v terénu je zjevná, přesto nebyly ukryty dokonale; zpravidla nedaleko cesty, pěšiny, což napovídá na záměr, anebo nedostatek času: z toho též jako Vy spíš soudím na akci solitéra, jehož hlavním kritériem je "práce" beze svědků - což jak se zdá mu vychází, byť jen prozatím.. Nepřehlednutelná je ovšem změna modu operandi v druhém případu: i po měsíci se téměř všechny nálezy našly v jedné, mnohem menší, jediné oblasti (mohly hrát roli i proudy v této části toku, případně změny intenzity průtoku, jakoby se nálezy "vyplavily" naráz? - Nebyli snad v oblasti případní svědkové a pejskaři celý měsíc...??), ukryté j a k o b y s mnohem menší důkladností, možná pod větším tlakem: mohl si tak frekventované místo vybrat právě z důvodu posilovaného sebevědomí (aby se vytáhl před poldy), nebo zasáhl vnější faktor? Či naopak vidíme rafinovanost ještě rafinovanější? - Zde tudíž máme další stopy ve směru chyb, kterých se zmetek dopouští proto, že ani on nebyl schopen si zjistit vše - například specifika říčního průtoku a koryta, plynoucí z nedalekýho soutoku - a to jej také zákonitě a brzy doběhne: stačí prověřit některé bližší údaje z Povodí a HMÚK, př. možné uzávěry, objížďky či nehody v dopravě (mohou zúžit dobu trestního činu), co jeho cestovní plán mohly nečekaně změnit, a případnou shodu podrobností se slovenským případem - nebo naopak tu "rafinovanější" možnost; že místo činu bylo jinde, než lokalita nálezů. Většina podobných psychopatů své zločiny vyvíjí a částečně mění (viz užití fixu na Slovensku, který v dalších, již "zkušenějších akcích", nepotřeboval). Zde je účelné sn

snezny.levhart ( 17. října 2013 01:48 )

Že se nálezy objevují v Praze, ještě nemusí znamenat, že jejich "autor řezník" je rovněž z Prahy, čemuž nahrává i stále neznámá totožnost všech obětí tamtéž. Místa všech nálezů (vč. toho z 25. 4., pod základy) mohla být tipována z dopravních prostředků, a všechna spojuje několik zajímavých specifikací a kombinací. Patrně jde o chladného, "profesionálního" zabijáka, který dobře ví a pečlivě plánuje, co dělá. Pokud spolu případy opravdu souvisí (mohou to ale být také jen 2 případy ze tří - což policie zjistí přesněji dle způsobů provedení, resp. ukrytí obětí) - je dobré se z orientačního hlediska zaměřit na to, co ani jako "profesionální zabiják" evidentně nezná. Zajímavý zdroj může znamenat rovněž další, specifická shoda - neznámá identita obětí i jejich možná podobnost, "cílová skupina." Zřejmě však nebyly uneseny - zásadní charakteristikou je, že pachatel patrně má velmi propracovaný systém "lovu" oběťí, anebo určitou "profesní" síť kontaktů, z které neznámé ženy pochází coby "výstupy" - ať už žádané, či právě naopak. Napovídá to, že jde o lidi bezprizorní, sociálně či jinak vyloučené, místnímu okolí (nálezů) navíc neznámé, u nichž navíc má pachatel takřka jistotu, že ani v zahraničí je nikdo nebude postrádat. To, se snahou (snahami?) zbavit oběti otisků dlaní, by mohlo napovídat, že mohou přicházet i z "neznáma" výkonů trestu. Vzhledem k rozptylu nálezů ve druhém případu myslím, že jednal pod mnohem větším tlakem (ať už časovým, způsobeným vyšší frekvencí či jiným, asi vnějším faktorem), přestože nejspíš "uklízí" v nočních hodinách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání