Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Skandální paměti bývalého komunisty: Co řekl o Havlovi?

Autor: vr, geok - 
2. října 2013
05:00

Byl to velký komunistický kápo, který měl pod palcem lidové milice. Pak ho strana ale zavrhla, a tak se Miroslav Štěpán o své minulosti po letech rozhodl napsat knihu. Ví toho hodně a nikoho nevynechá... Ani zesnulého exprezidenta Václava Havla.

„Chtěl bych se s ním sejít proto, abych pochopil, jestli byl skutečně tak vzdělaný, tak chytrý a tak výjimečný, nebo šlo spíš o uměle stvořenou ikonu. …jistým způsobem byl Havel vytvořen především v USA, a lidem u nás poté spíš jen předložen,“ myslí si Štěpán.

Podle jeho názoru to byla právě komunistická strana, která přinesla Havlovi slávu a věhlas. „Samozřejmě, že kdybychom řekli …nechme Havla žít, tak o žádném Havlovi nikdo vůbec nevěděl, protože by nevznikla reakce na pozici moci. Myslím, že jeho dílům mohla být dána přiměřená zelená, stejně jako dílům jiných lidí. Jsem totiž přesvědčen, že stejně nejsou tak světoborná, že by se z nich celý národ dojímal, píše se v jeho pamětech.

O Havlově vězení

Své si Štěpán myslí i o Havlově věznění. „Havel u nás nesváděl nějaké těžké boje, dokonce ani v kriminále, jak jsem zjistil i od jeho někdejších vězeňských vychovatelů. Když jsem sám seděl na Borech, měl jsem tam stejného vychovatele jako Havel nebo Václav Benda a seděl jsem ve stejné cele, kde předtím seděl Václav Valeš, bývalý místopředseda vlády. Nejen od tohoto vychovatele jsem se dozvěděl, že Havel ve vězení úplně nezlobil, abych tak řekl.“

Štěpánovo dílko se jmenuje Můj život v sametu aneb Zrada přichází z Kremlu a ještě není na trhu. Jeho spoluautorem je Petr Holec, reportér týdeníku Reflex.