Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Francie: Prsní implantáty v punčochách jako dílo na protest proti tlaku na ženy

PIP show v podání francouzské umělkyně
PIP show v podání francouzské umělkyně  (Autor: AFP, Anne-Christine Poujoulat)
Autor: ČTK, tis - 
21. dubna 2013
10:35

Uměleckou instalaci z nezvyklého materiálu vytvořila francouzská výtvarnice Camille Lorinová. Využila k ní několik set vadných prsních implantátů firmy PIP, které umístila do tenkých černých punčoch a zavěšené pod stropem vystavila v jihofrancouzském městě Marseille, jež je společně se slovenskými Košicemi letošním Evropským hlavním městem kultury.

Před čtyřmi dny ve Francii začal soud s vedoucími představiteli společnosti PIP, kteří jsou obviněni v aféře celosvětového rozsahu s vadnými prsními implantáty. K žalobě se připojilo 5250 z celkových asi 300.000 žen, kterým ve světě lékaři voperovali prsní implantáty PIP s neodpovídajícím silikonovým gelem, jež hrozí sáknutím a prasknutím.

Dílem nazvaným PIP show ovšem Lorinová podle svých slov nechtěla upozornit na probíhající soud, ale na samotné silikonové vycpávky a tlak na ženy, aby byly krásné. Každý implantát lesknoucí se jako kulaté nebeské těleso pod modrým nasvícením, hrozí prasknutím v krajně napjaté tenké punčoše.

"Punčochy jsou symbolem ženskosti a přitom jsou něčím křehkým, co může prasknout," řekla Lorinová agentuře AFP. Už samotné zacházení s implantáty podle ní bylo dost složité. "Je to tedy věc manipulovat s nimi. Vyvolává to otázky, které jsou citlivé a soukromé," dodala.

hulimihoukolen ( 22. dubna 2013 10:16 )

Jaky tlak na zeny? Nikdo je nenutzi aby si cpaly do koz silikon.Je to jejich svobodna volba.

henes ( 22. dubna 2013 08:47 )

karinavojtikova: akce Šmejdi,blbko kdo je na tebe zvědavej...

londynskypes ( 21. dubna 2013 13:03 )

presne tak

londynskypes ( 21. dubna 2013 13:02 )

 to jsou hovadiny!!

cityjail ( 21. dubna 2013 11:24 )

To co ta dáma vytvořila je prosímpěkně umění?? Takovej paskvil...Jen to proboha neukazujte Knížákovi,nebo to koupí do Národní galerie za 30 mega.Bože kam ten svět dospěl,Rembrandt,Renoir a všichni ostatní opravdoví umělci rotujou v hrobech....

Zobrazit celou diskusi